Carta als inversors 2016

Tanquem un any que ha anat clarament de menys a més. El mercat ha passat de témer per la caiguda del comerç mundial a estar confiat en l’avanç del cicle econòmic d’EUA i Europa i l’estabilització dels emergents. I ha superat tres esdeveniments polítics de magnitud: Brexit, Trump i referèndum italià. El resultat de ROBUST també ha anat millorant a mesura que avançava l’any i hem aconseguit tancar 2016 gairebé plans (-0,45%). Ha estat un any en el qual el nostre índex de referènica ens ha superat (feia 3 anys que no passava) però així i tot hem estat en línia amb la mitjana de fons i mantenim 4 estrelles Morningstar tant a 3 com a 5 anys. Hem seguit monitorizant la Sostenibilitat de les nostres empreses, excloent sectors del nostre univers d’inversió i votant en les Juntes d’accionistes, especialment defensant la independència del Consell i a favor d’una major paritat de gènere. Comencem l’any exposats al 64% en Renda Variable, optimistes per l’avanç del cicle econòmic i cauts davant els esdeveniments polítics i el sobrecalentament dels mercats.

Mercat

L’any va començar malament, amb els mercats volàtils corregint per males dades de Xina, el mercat High Yield desestabilitzant-se (al desembre 2015 van tancar diversos fons) arrossegats per la caiguda del petroli i la banca europea de nou en dubte. No estava clara tampoc la fortalesa del creixement econòmic americà després de la pujada de tipus de la Fed de desembre de 2015. El focus estava en la caiguda del comerç mundial.

pib-hy-carta-16

En aquest entorn vam ser reduint l’exposició de ROBUST a la Renda Variable fins a arribar al 45%:

evol-exp-carta-16

A partir de meitat de febrer i durant els següents mesos el mercat va anar recuperant-se, primer per la temptativa d’estabilització del preu del petroli i la caiguda el USD (el BCE va descartar tipus negatius i la Fed va reduir les perspectives de pujades de tipus) el que va afavorir especialment a EUA i els emergents. Europa va recuperar de forma més moderada afectada encara per la incertesa del sector bancari i les dades macro. Posteriorment van millorar diverses dades macroeconòmiques a EUA i emergents. Nosaltres vam anar recuperant exposició a Renda Variable.

ale-china-carta-16

Després del Brexit el mercat americà i els emergents (ajudats per l’impeachment de Rouseff a Brasil) van repuntar de nou mentre Europa es tornava a quedar dibuixant un lateral. En tot cas les dades macro seguien sent mixtes i la Fed reduïa de nou les expectatives de pujades de tipus. Paral·lelament les perspectives d’inflació van començar a recuperar-se empenyent els tipus a l’alça tant a EUA com a Europa (també pel repunt de la prima de risc a Itàlia). En aquest entorn nosaltres ens vam mantenir moderats amb una exposició entorn del 55% que vam reduir puntualment a l’agost doncs no teníem suficient confiança en la solidesa del creixement i la seva capacitat d’aguantar impactes.

inflacio-us-carta-16

Entorn de les eleccions americanes van arribar els principals catalitzadors de l’any: millora de les dades macro, millora dels resultats empresarials, repunt sostingut dels tipus, acord de la OPEC i la victòria de Trump amb la seva promesa d’estímul fiscal. Nosaltres vam incrementar ara si l’exposició a Renda Variable cap al 60% aprofitant especialment empreses que s’havien quedat enrere en la pujada inicial del mercat.

resultats-carta-16-4

Els índexs han tancat l’any tots en positiu a excepció de Xina, Itàlia, Suïssa, Espanya i Japó:

index-carta-16

ROBUST

ROBUST ha tancat 2016 amb un retorn del -0,45%(1) i una volatilitat del 7%. Des del llançament al 2012 acumulem un rendiment anual promitg (TACC) del 5,3%.

tacc-carta-16

Al 2016 hem obtingut un rendiment inferior al Benchmark principalment a causa de la nostra major exposició a Europa: 70% de la Renda Variable vs 45% el Benchmark. L’ STOXX600 ha caigut un 1,2% l’any mentre que el S&P500 ha pujat un 9,5%.

evol-carta-16

Comparant el rendiment dels mercats per separat el conjunt de les nostres empreses americanes i europees ho han fet una mica pitjor que els respectius índexs.

resultats-carta-16-4

A Europa no hem estat exposats a les matèries primeres, el sector que més ha pujat mentre que a EUA les empreses de tecnologia s’han quedat una mica enrere.

sectorial-carta-16-2

Ens han impulsat CAF (nou CEO + entrades projectes), PHILIPS (resultats + venda de divisions), MICROSOFT (resultats + nou CEO) i BENETEAU (nou CEO + reestructuració). Ens han llastrat ERICSSON (mals resultats, la vam vendre), ROCHE (el mercat ha penalitzat el quality i el sector), TELENOR (resultats i sector) i VESTAS (Trump).

aport-empresa-carta-16

Per actius hem pogut capturar una mica d’interessos de la renda fixa a l’incrementar la nostra exposició a bons americans que han començat a emetre a tipus més alts. També ens ha afavorit l’exposició (d’almenys el 10%) que hem mantingut en USD tot l’any. El dividend promitg de la nostra cartera és del 2% i ha suposat una aportació al total del fons del 1%.

aportacion-activos

Operacions (llistat)

Al març, abril i maig vam estar afegint posicions en empreses de la cartera a mesura que incrementàvem l’exposició a borsa. Addicionalment vam incorporar dues empreses noves  (VESTAS i BENETEAU). A l’agost vam reduir pes en diverses empreses de la cartera per reduir l’exposició. Posteriorment les vam recomprar i de cara a final d’any hem guanyat exposició a borsa de nou afegint posicions en les empreses que ja tenim.

En Renda Fixa hem anat renovant bons que han anat vencent buscant el mateix emissor sempre que ha estat possible (CISCO, Tesoro Americà, AT&T). En el cas del bo del govern mexicà no va ser possible i vam comprar bons d’America Mòbil. Addicionalment hem comprat bons de WALT DISNEY i d’INTEL. Tots amb venciment al 2017.

Les cobertures de divises les hem anat renovant conforme vencien mantenint tota l’exposició coberta a excepció d’un 10% al USD, que finalment vam tancar al desembre.

Inversió Sostenible

Hem seguit analitzant l’acompliment en RSC de les empreses de la nostra cartera. Aquest any hem incorporat un càlcul addicional respecte a la remuneració dels CEOs i dels Consells que estableix la relació dels sous amb l’EBIT que genera l’empresa. Addicionalment a partir de 2018 les empreses (a EUA) han de publicar el ràtio (del 2017) entre el salari del CEO i el salari mitjà de l’empresa. Pensem que ambdues xifres ens ajudaran a identificar les empreses amb les millors pràctiques en aquest apartat.

Hem votat en les Juntes de les empreses sent especialment crítics amb el % de dones que tenen en els Consells d’Administració. La mitjana és del 29% i solament una empresa noruega (TELENOR) està ja pràcticament en la paritat de gènere. Les empreses van incrementant lentament el nombre de dones en els seus Consells i està costant que sobrepassin el nivell del 30%.

mujeres-consejo-total-2

Aquest any per primera vegada hem pogut assistir a una Junta d’Accionistes a EUA (Microsoft) de forma remota. Que les empreses facilitin aquesta opció és un avanç significatiu en sostenibilitat i transparència. Les empreses americanes són pioneres en aquest sentit, fins ara ja facilitaven el vot electrònic estandarditzat vs els diferents formularis que s’han de signar i enviar escanejats a Europa per votar.

Estratègia

Comencem 2017 amb el to positiu del tancament de 2016. El BCE ha incrementat un punt les seves previsions de PIB 2017 a l’1,7% i la Fed dos punts les del PIB 2016 al 2%, les expectatives de creixement dels beneficis empresarials són de doble dígit tant a Europa com a EUA i la inflació finalment repunta.

Mantenim un objectiu d’exposició a Renda Variable del 60% que implica que encara que veiem impactes potencials sobre l’economia aquesta els pot suportar. No ens atrevim amb el nivell de 70% doncs el creixement econòmic és moderat. I en tot cas ens mantenim especialment alerta respecte l’evolució de la inflació, de la política monetària, de la política fiscal americana i del sobrecalentamiento dels mercats.

variavles-risc-short-carta-16

Estratègia de les inversions

Després d’haver incrementat posicions al desembre 10 de les 15 empreses de la cartera tenen un pes sobre el patrimoni superior al 4%. Són inversions que veiem “clares” pels resultats que estan publicant i la seva valoració. Aquelles per sobre de de el 4,7% aprofitarem el repunt del mercat per ajustar-les de nou a aquest nivell o fins i tot per sota en estar en alguns casos la seva cotització per sobre de la nostra valoració per fonamentals.

De les empreses “en progrés” (pes entre el 3 i el 4%) estem buscant l’oportunitat per incrementar VOSSLOH i anem incrementant IBM a mesura que els resultats milloren. A TELENOR estem pendents de si els resultats milloren o no, i en aquest cas reduiríem.

“En espera” tenim RYANAIR el pes de la qual vam reduir després del fort repunt que va tenir l’acció després de la caiguda del petroli. A BENETEAU estem esperant l’oportunitat també per incrementar el pes.

pesos-short

El mercat ha estat premiant aquest any  les empreses Value (empreses penalitzades per resultats, restructuracions, nivell de deute,…)  davant el repunt de les expectatives d’inflació i de tipus. Nosaltres hem anat incrementat el pes d’aquest factor amb Beneteau, IBM, Philips i CAF. Encara així la nostra cartera és ara per ara més Quality (empreses amb creixement, balanç sanejat). Després de la millora de les perspectives econòmiques segurament seguirem incrementant Value encara que no de forma dràstica doncs veiem que diverses de les nostres posicions Quality estan ara amb un descompte per fonamentals significatiu i no és moment de reduir-les.

q-v-carta-16

També seguirem incrementat el pes d’empreses petites per buscar una exposició d’aproximadament 1/3 de la Renda Variable:

small-big-carta-16

En divisa anem a mantenir l’exposició coberta doncs el USD, el CHF i el NOK estan per sobre del seu valor fonamental:

divisas-carta-16

En Renda Fixa aprofitarem les recents pujades de tipus per renovar els bons que vencen a interessos més alts. Seguirem centrats en bons de curt venciment però.

vencimientos-rf-carta-16

Com sabeu en 2016 hem transformat ROBUST en un fons d’inversió. Comencem 2017 amb el nou fons en marxa i preparats per oferir als nostres clients una millor experiència d’inversió. Esperem que estigueu a gust i com sempre ens teniu a la vostra disposició.

Salutacions cordials,

juntes

*****

1 Xifra calculada mantenint l’històric de la SICAV previ a la fusió del dia 3/11/16. Per la seva banda el fons Compositum (nom provisional) ha tancat 2016 amb un rendiment de el +1%. La diferència entre tots dos vehicles es deu principalment a la menor comissió de gestió que tenia Compositum.

This entry was posted in Notes gestió and tagged . Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.