Carta als inversors 2017

L’any ha estat marcada por la recuperació econòmica global, l’anunci del BCE de reduir el QE al 2018, la reforma fiscal de Trump, les eleccions a França i Alemanya i l’escalada de tensió a Corea del Nord. ROBUST tanca l’any amb un bon rendiment (+5,8%), encara que podria haver estat millor de no ser per la correcció de VESTAS i RYANAIR cap a finals de l’exercici. Hem revisat les nostres tesis d’inversió i aprofitat les últimes correccions per pujar l’exposició casi al 70%. L’entorn es bò a pesar que hi ha riscos latents. Hem votat a les Juntes i hem revisat la RSC de les nostres empreses. Al 2018 més i millor. Seguim.

Mercat

2017 ha estat un bon any per als mercats. Tots tanquen en positiu excepte Rússia, llastrada pels productors de petroli, que han vist el seu costo de producció augmentar en rubles, i pel temor a noves sanciones internacionals. Els EUAn ha crescut més que Europa en part por les diferents fases del cicle econòmic de les dues regions, l’economia nord-americana s’acosta a la plena ocupació (atur del 4,1%), la reforma fiscal de Trump i el repunt del EUR. Les borses emergents també creixen por les bones perspectives macroeconòmiques, el repunt de les matèries primes i l’entrada de capitals.

Per sectors l’evolució ha estat similar als EUA i a Europa, impulsades ambdues regions especialment per la tecnologia, les matèries primeres, el sector financer i la indústria.

Els mercats de renda fixa han estat relativament estables al llarg de l’any. Destaca el repunt de les rendibilitats dels bons a curt termini (1 i 3 anys) a EUA i del deute xinès.

L’EUR s’ha apreciat enfront del USD arribant a superar els 1,20 dòlars davant l’enduriment de la política monetària per part del BCE (reducció del programa de compres d’actius i fi QE previst per a setembre 2018). La majoria de divises emergents també han recuperat enfront del dòlar.

Macro

A nivell macroeconòmic destaca l’acceleració de l’activitat global que hem anat veient al llarg de tot l’any. El creixement dels EUA i les majors economies de l’eurozona va sorprendre a l’alça amb el PIB del tercer trimestre. Les expectatives d’inflació han repuntat lleugerament als EUA, encara que la subjacent (sense energia ni aliments) es manté en l’1,7%. A Europa segueixen per sota de l’objectiu del BCE, en part a causa de les poques pressions a l’alça que tenen els salaris. Cal esmentar també la millora de l’ocupació tant a Europa com a EUA, encara que a aquest últim li està costant augmentar els salaris malgrat estar prop de la plena ocupació.

ROBUST

El fons ha pujat un 5,8% al 2017, i acumula un creixement mitjà anual des del llançament del 6,6%. El nostre índex de referència (25% S&P500 TR, 25% STOXX600 TR i 50% Bons Euro 1-3 anys) ha pujat un 7,5% durant l’any.

Ha funcionat molt bé una altra vegada l’aposta per la tecnologia, tant als EUA com a Europa (CAPGEMINI). També l’exposició a emergents (TELENOR),mentre que BENETEAU ha estat una història de recuperació del marge, de la demanda i de l’oferta.

D’altra banda ens ha llastrat l’aposta pel sector ferroviari (VOSSLOH i CAF) i la correcció que van tenir a final d’any VESTAS i RYANAIR.

Respecte a l’índex de referència les nostres empreses americanes ho han fet millor, mentre que les europees han estat en línia. El que ens ha fet quedar enrere ha estat la nostra menor exposició a la borsa americana (30% de la renda variable vs un 50% el benchmark).

Exposició

A l’inici de l’any vam anar reduint una mica l’exposició del 65% al 60% davant la incertesa de les polítiques de Trump i la feblesa de la inflació. Davant les eleccions franceses vam arribar a reduir puntualment fins al 55%. Després de l’estiu, i una vegada digerit el risc Corea del Nord hem anat incrementant exposició fins al 68%, aprofitant especialment les correccions al novembre i desembre.

Renda Fixa i Divises

Durant l’any hem anat renovant els bons corporatius que ens han vençut, mantenint venciments de menys d’un any i ratings elevats. El rendiment que hem pogut tancar cada vegada ha estat major (1,5% l’últim) i esperem seguir amb aquesta tendència al 2018.

En divises les mantenim totes cobertes excepte la corona danesa (pegada a l’euro). El USD el vam cobrir del tot al febrer quan estava a nivells d’1,05.

Estratègia empreses

Al desembre vam incrementat posicions a RYANAIR i al novembre ho vam fer a CAF i IBM, pel que ara tenim 13 empreses en posició d’inversió CLARA (> 4% del patrimoni). Solament ens queden EN ESPERA BMW (esperem a tenir més visibilitat sobre electrificació i conducció autònoma) i BENETEAU (esperem a tenir un millor preu d’entrada).

Comencem l’any mantenint la nostra estratègia d’empreses. Quan vegem oportunitats aprofitarem per reduir pes en les empreses que ofereixen menor recorregut. L’empreses més VALUE i que depenen d’una millora de la seva dinàmica (CAF, VOSSLOH, IBM, BMW) les qüestionem de manera constant. Intentarem anar igualant el pes de les empreses americanes al de les europees, encara que a nivell de descomptes de fluxos aquestes últimes ofereixen major potencial.

Estratègia risc

Hem tancat l’any prop del nostre objectiu d’exposició del 70%. Pensem que és un nivell adequat tenint en compte el creixement macroeconòmic a EUA, Europa i emergents. Existeixen diversos riscos latents encara que ara com ara no afectarien al creixement de forma significativa. El principal risc del que estem pendent són els tipus d’interès, que seguiran pujant als EUA i començaran a fer-ho també a Europa. Hem de veure com afecta al consum i als mercats (descompte actius, High Yield, carry Ien). En política destaca el risc de les eleccions italianes en les quals, a part del partit de Renzi, podrien guanyar Berlusconi o el Moviment 5 estrelles.

Sostenibilitat

Hem votat a totes les Juntes d’Accionistes de les empreses de la cartera a excepció de ROCHE (no tenim dret de vot) i de VESTAS (per la complexitat del procediment de vot a Dinamarca). Hem pogut llançar un vot de protesta en aquelles amb un ràtio de dones en el consell inferior al 40% i en aquelles amb un ràtio de sou del CEO/EBIT desfasat respecte els comparables. També hem actualitzat la nostra anàlisi de la RSC de les empreses i hem detectat punts satisfactoris i punts de millora, que anirem monitorizant.

Aquest any a més hem calculat la nostra petjada de carboni d’acord a les dues magnituds més utilitzades. Fins ara no era possible doncs no totes les empreses reportaven la informació. La petjada de carboni fa referència al conjunt d’emissions de gasos d’efecte hivernacle de les quals som responsables directa o indirectament a través de la nostra inversió.

El nostre nivell d’emissions és baix comparat no només amb el MSCI World, sinó també amb el MSCI Low Carbon Leaders, que ja exclou a les empreses amb major intensitat de carboni, la qual cosa indica que la nostra selecció d’empreses emet menys CO2 que el conjunt de les quals menys emeten.

Treballarem de nou per un 2018 amb un bon rendiment i més sostenible.

Salutacions cordials,

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.