Carta als inversors 2019

Mercat

2019 ha estat marcat per les tensions comercials entre els EUA i la Xina que finalment van desembocar en una primera part d’acord al desembre, la desacceleració del creixement mundial, que va obligar els bancs centrals a reaccionar relaxant les condicions monetàries i la resolució del Brexit. Amb tot ha estat un bon any per als mercats amb guanys generalitzats en tots els índexs. A Europa i els EUA s’han aconseguit nous màxims històrics.

Els guanys s’han estès a tots els sectors i entre els que més han crescut tant hi ha DEFENSIUS com de CREIXEMENT com VALUE. Hi ha hagut molta rotacion l’any entre factors (especialment a partir de setembre) encara que en conjunt han guanyat més, de nou, les empreses de CREIXEMENT i les CÍCLIQUES.

Al mercat de renda fixa destaca la caiguda de la rendibilitat del deute sobirà:- 75 pb el tipus del bo a 10 anys americà i -40 pb l’alemany. Encara que la tendència s’ha moderat els últims mesos amb la recuperació del sentiment dels inversors. La corba de tipus, que és un dels indicadors de sentiment de mercat més vigilats, va tancar l’any amb pendent positiu (diferencial positiu entre els tipus a 10 i 2 anys) després d’haver-se arribat a invertir a l’agost alertant sobre una possible recessió.

El USD s’ha apreciat respecte a la majoria de divises mundials a conseqüència del diferencial de tipus d’interès a llarg termini, la incertesa econòmica i les tensions comercials. Les més penalitzades han estat les divises emergents.

ROBUST

ROBUST puja finalment un 1,5% al desembre i acumula un 10,7% al 2019. El nostre índex de referència (25% S&P500 + dividends i USD cobert, 25% STOXX600 + dividends i 50% Bons Euro 1-3 anys + interessos) puja un 1,2% i acumula un 12,9%.

El comportament del fons es podria separar en 4 blocs. De gener a abril ROBUST va repuntar fort impulsat de nou per les nostres apostes GROWTH encara que vam perdre terreny en reduir la nostra exposició (especialment en tecnològiques), de maig a agost es va quedar pla impulsat per les empreses DEFENSIVES però llastrat especialment per les CÍCLIQUES europees, de setembre a octubre va pujar impuslat per les empreses VALUE (RYANAIR i BENETEAU encara que el mercat va premiar especialment els bancs) mentre que al novembre i desembre va pujar impulsat simultàniament per diverses de les nostres estratègies.

Novembre i desembre han estat els millors mesos per a nosaltres (respecte al mercat) en funcionar (en part després dels resultats trimestrals) l’aposta GROWTH de tecnologia, els VALUE no bancaris (ATOS, DUERR, NVIDIA, RYANAIR) i les dinàmiques que hem anat reforçant des d’estiu (MILLOR ALIMENTACIÓ i MILLOR ENERGIA).

Estratègia Empreses

Al 2019 hem incrementat significativament la diversificació de la cartera incrementant el nombre d’empreses i reduint el pes en cadascuna d’elles. Vam començar l’any amb 16 valors en cartera i tanquem 2019 amb 33 valors. Hem afegit posicions en Millor Mobilitat (TALGO, UMICORE), Productivitat (DUERR, KION), Salut (GRIFOLS, GRITSTONE, ALLOGENE, ADAPTIVE), Millor Alimentació (RAISIO, BAKKAFROST, HAIN CELESTIAL, BEYOND MEAT), Millor Energia (HOLALUZ, SOLARPACK, GRENERGY), Millor Comunicació (UBISOFT, NFON) i en Tecnologia (NVIDIA, ATOS). D’altra banda hem venut BMW, VOSSLOH, ALCON (spin-off a l’abril) i MASMOVIL (vam comprar al maig).

Amb aquests canvis hem volgut també incrementar la nostra exposició a empreses VALUE sense modificar excessivament la nostra exposició en DEFENSIUS/CÍCLICS.

També hem volgut incrementar la nostra exposició en empreses petites o molt petites i hem mantingut una exposició baixa a les empreses amb més endeutament encara que aquest ha incrementat lleugerament per a aprofitar l’entorn de tipus baixos i creixement moderat.

La nostra estratègia és mantenir un fons balancejat que ens permeti generar rendiment en un entorn en el qual esperem volatilitat en els factors de creixement de l’economia i els mercats.

Renda Fixa i Divises

Durant l’any hem anat afegint bons corporatius americans, bons corporatius europeus amb ràtings més ajustats i un bo del tresor anglès després del desenllaç del Brexit. Els bons americans han anat reduint els tipus oferts en línea amb la caiguda dels tipus d’interès encara que nosaltres vam poder renovar la major part abans de la baixada de tipus de la Fed a l’agost. A Europa hem comprat un bo BBB de l’operadora francesa Orange  i un BBB- de la comercialitzadora d’electricitat AUDAX. Són els dos bons amb ràtings més ajustats que tenim amb l’avantatge que es tracta de dos mercats regulats i defensius.

El bo del tresor anglès el vam comprar una vegada aprovat l’acord de Johnson al Parlament. Ens vam beneficiar del repunt de la lliura a mesura que s’aproximaven les eleccions i es preveia que guanyés el conservador. Ara tenim la divisa coberta. En els bons americans hem anat gestionant també l’exposició a la divisa en funció dels missatges de la Fed i de les dades econòmiques americanes. En conjunt hem tingut una major exposició al USD (7% de mitjana amb màxims del 15%) que al 2018 perquè hem vist un entorn estable en l’EUR/USD.

Estratègia de Risc

Les dades macroeconòmiques apunten a una millora de l’activitat als EUA i Alemanya (encara temptatiu) al 2020. Alemanya generaria un creixement de PIB major (del 1,2%) que al 2019 mentre que els EUA s’estabilitzaria en el 2% després de veure com la seva activitat afluixava l’any passat. Hem vist millores en les enquestes als gerents de compres i en la confiança. La Xina també mostra indicadors de millora de la situació econòmica i a més el Banc Central (PBOC) acaba de llançar un nou estímul reduint els ràtios de reserva dels bancs.

Paral·lelament la Guerra Comercial s’ha distès més en anunciar Trump que signaria la 1a fase de l’acord el 15 de gener i que posteriorment viatjarà a Beijín per a començar a parlar de la 2a fase. En geopolítica segueix molt activa no obstant això la incertesa del Brexit (Johnson vol tancar el nou acord comercial abans de cap d’any) i el conflicte a Orient Mitjà.

En conjunt pensem que el cicle econòmic pot continuar avançant i que hauríem passat des de 2018 per un “minicicle” com els que vam veure al 2012 (crèdit europeu) o al 2015 (devaluació Xina). En aquest entorn podríem tenir de nou rendiments positius al 2020. La nostra intenció és aprofitar-los mantenint un perfil de risc moderat, amb una exposició a Renda Variable entorn al 50% i una cartera balancejada.

Continuem treballant per a mantenir un rendiment atractiu en el mitjà termini amb un risc controlat, sent transparents i aplicant un filtre de sostenibilitat en la selecció d’empreses i sectors.

Gràcies un any més per la vostra confiança.

Salutacions cordials,

 

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.