Després de les eleccions americanes el mercat cau de forma moderada. ROBUST cau un 0,4%.

Bon dia,

Després del resultat de les eleccions americanes estem veient que el mercat europeu corregeix amb moderació (-2% en l’obertura, -0,5% actualment). També el dòlar americà (-2,5% obertura vs -0,2% actualment). Els futurs americans descompten una correcció de l’1,2% per al S&P500 (-5% inicialment).

Per sectors els més castigats són Banca (menor probabilitat de pujada de tipus, entorn més volàtil) i Autos (repunt de l’EUR, risc vendes a EEUU), mentre que els que més pugen són Matèries Primeres (Trump és favorable a l’energia fòssil) i Farma (sector defensiu, Hillary hauria estat més contundent contra els preus del sector). Un dels subsectores que més cau és el de renovables.

Aquesta matinada Àsia ha tingut també una reacció moderada a excepció de Japó (-4%) pels dubtes que s’obren respecte la relació geoestratégica entre els dos països per contrarestar la Xina (Trump ha criticat obertament el funcionament de l’OTAN). Les divises emergents a Sud-amèrica han caigut, especialment el pes Mexicà (-8%) afectat per la perspectiva que Trump endureixi les relacions. També retrocedeix el real brasiler (-2%). En tot cas si l’elecció de Trump es tradueix en un menor ritme de pujada de tipus per part de la Fed (per incertesa econòmica) això seria favorable per a aquestes regions.

La reacció del mercat està sent similar a la del Brexit: una vegada digerida la notícia es fa evident que l’impacte d’aquest canvi serà gradual en el temps i probablement de menor magnitud a l’esperada: falta veure el discurs de Trump una vegada president i quins canvis li deixen fer els republicans des de les dues Càmeres.

En tot cas l’economia dels EUA està creixent més que durant la primera part de l’any. A l’octubre vam conèixer el PIB del 3T 2016, 2,9% en el trimestre, la qual cosa suposa un creixement de l’1,6% l’any en línia amb les previsions de l’OCDE i el FMI. Segueix afegint ocupació (161k nous llocs a l’octubre) i augmentant els salaris (+2,8%). Els indicadors avançats d’activitat i les vendes minoristes han recuperat, mentre que la producció industrial aguanta. Així el creixement econòmic no representa un risc en el mig termini.

macro-post-elecciones

ROBUST

ROBUST retrocedeix un 0,4% a falta de l’apertura americana. Aquests dies previs a les eleccions havíem reduït una mica l’exposició a la Renda Variable (del 60% al 56%) i l’exposició al USD (del 20% al 10%) el que ens ha fet reduir l’impacte d’avui. En cap de les enquestes la probabilitat que guanyés Hillary era menor al 70%, pel que el percentatge d’exposició del 56% ja recollia els riscos latents, les seves probabilitats i el seu impacte potencial.

De la nostra cartera l’acció més castigada (-13% en l’obertura, -6% actualment) és Vestas (fabricant turbines eòliques). Just ahir l’empresa presentava els seus resultats trimestrals i el CEO va dir que independentment del candidat que guanyés els EEUU ja van aprovar la legislació que manté incentius fiscals en els projectes eòlics fins al 2023. Durant aquest temps el cost d’aquesta energia seguirà abaratint-se i guanyant competitivitat. L’empresa està registrant rècord de comandes i té una cartera equivalent a 2,1x les vendes anuals. I en tot cas el creixement que es descomptava per als propers anys no vé d’EEUU sinó de EMEA. No hi ha raons doncs per pensar que el negoci de l’empresa vagi a deteriorar-se de forma inesperada.

empreses-post-trump

Les altres accions castigades són exportadors que depenen en part de la demanda americana i del preu del USD:

ingresos-en-eeuu

En tot cas com explicàvem en el recent informe mensual l’evolució de l’economia és favorable i especialment els resultats empresarials que tornen al creixement, pel que independentment dels moviments polítics (eleccions US, referèndum Itàlia) el teló de fons dels mercats és bo.

esperados-vs-publicados

Seguirem doncs pendents de com es va traduint aquest canvi en les expectatives per a l’economia, els mercats i els diferents sectors i ajustarem addicionalment el risc i la cartera del Fons en cas que sigui necessari.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.