Febrer 2016 – Mensual

  • El mercat es dona la volta a mitjans febrer impulsat pel repunt del petroli, tot i això la majoria d’index tanquen en negatiu el mes.
  • ROBUST corregeix un 1,6% i acumula al 2016 un retorn del -4,65
  • En vista que la volatilitat es modera i la macroeconomia aguanta anirem recuperant la exposició a Renda Variable de finals d’any.

El mercat ha començat a donar-se la volta durant aquest mes de febrer. Va començar caient arrastrat igual que al gener pel petroli, però també per un nou factor d’incertesa que el mercat ha ficat damunt la taula: la situació dels bancs. El detonant han estat els resultats trimestrals del Deutsche Bank que han generat dubtes sobre la seva liquidés per fer front al venciment d’uns bons que la entitat comptabilitza com a capital (els CoCos). Aquest punt s’ha sumat a la incertesa sobre l’impacte de caiguda del mercat de Bons High Yield, arrastrats també pel petroli, als comptes de les entitats.

eventos feb 16

A partir del dia 12 però els mercats van començar a recuperar posicions impulsats pel repunt del preu del cru, repunt que està aguantant fins ara.

oil feb 16

La volatilitat (el risc) dels índex europeus s’ha mantingut alta impulsada per aquest canvi de tendència i donat que havien corregit més que els índex americans. La volatilitat del VIX (opcions) ja s’ha anat reduït substancialment.

vol feb 16

Respecte als Bancs Centrals durant el mes s’han publicat les minutes de la reunió de la Fed del gener en les que els Governadors indiquen que els costa veure la relació entre els moviments del mercat i les dades de la economia, però que en tot cas la volatilitat afegeix més riscs a la baixa per a les seves perspectives. També s’han publicat les minutes del BCE en les que sembla que els Consellers es preparen per incrementar el programa de liquidés (QE). El PBoC (Xina) va anunciar el dia 29 que rebaixaven els coeficients de liquidés dels bancs per millorar el crèdit. Es un eina que fan servir tant per refredar la economia com per estimular-la. El Riskbank (Suècia) va anunciar que baixava els tipus de depòsit addicionalment fins al -0,5%.

Respecte la situació macroeconòmica s’han publicat dades especialment mixtes doncs n’hi a de rellevants que s’han deteriorat però d’altres també importants es mantenen fortes. Als EEUU els PMIs s’han deteriorat vs al gener, especialment el de Serveis que calcula Markit i que ens serveix per mantenir la tesis que el creixement americà es sustenta pel consum tot i el deteriorament de la indústria degut al sector energètic. Val a dir que el PMI calculat per l’ISM es manté positiu i de fet nova dada que vam conèixer dijous passat es bona també. A Europa hem vist també com es deteriorava la producció industrial (a Alemanya i França) i el PMI de Serveis a Alemanya. Al mateix temps però veiem que les dades de consum son positives i de fet han millorat i tot. Als EEUU també destaca la bona dada d’inflació (el PCE subjacent es ja de l’1,7%) i la revisió del PIB del 4rt trimestre (1% vs 0,7%). Als emergents Brasil ha presentat dades de PMI que milloren tot i mantenir-se a nivells de recessió, mentre que les vendes minoristes que portaven 2 mesos millorant (des de nivells baixos) han tornat a retrocedit.

us feb 16ale feb 16

Les empreses han estat presentant les resultats del 4rt trimestre. Si excloem els del sector energètic veiem increments d’ingressos i benefici tant als EEUU com a Europa:

beneficis feb 16

En tot cas tot i el repunt del petroli al final de mes la majoria d’índex encara han tancat en negatiu, exceptuant els dels països exportadors de matèries primeres:

indices feb16

En divises l’euro es va donar la volta també a mitjans de mes arrastrat per les paraules de Draghi preparant el terreny per més QE. La lliura s’ha depreciat davant l’anunci del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea. El Yen s’ha apreciat de forma més accelerada.

divisas feb 16

En tipus han incrementat els preus dels bons alemanys i americans davant la correcció del mercat.

tipos feb16

Els diferencials del deute High Yield (“bons basura”) van seguir tensionant-se fins meitat de mes en línia amb els mercats de Renta Vriable y posteriorment s’han reduït.

itrax feb 16

ROBUST

ROBUST ha corregit un 1,6% al febrer i acumula un retorn al 2016 del -4,65%.

Hem agafat un 45% de la baixada del mercat (de l’STOXX600) fins al dia 11, en línia amb la exposició mitja a la Renda Variable que hem tingut. Aquest cop no ens hem beneficiat de no tenir exposició a matèries primers ni a bancs doncs el mercat va caure en bloc descomptant una possible recessió.

En canvi del repunt del mercat (de l’STOXX600) hem agafat un 36% doncs el primer que ha rebotat ha estat el sector de matèries primeres (ha pujat un 16% en el mes).

robust feb 2016

De les empreses de la cartera han corregit més empreses com CapGemini que, tot i presentar bons resultats, esta correlacionada amb les expectatives de cicle econòmic a Europa. O com Microsoft, que va pujar significativament l’any passat descomptant un bon creixement als EEUU. Per altra banda empreses com Ericsson s’han beneficiat de la bona evolució del sector de les telecomunicacions.

1602 PA empresas

Per actius, han començat a entrar ja els dividends de les empreses, i també ens ha ajudat el repunt del preu de la renda fixa.

1602 PA activos

Durant el mes hem reinvertit els venciments del bo de Cisco que vencia ara i em utilitzat liquidés que teníem per comprar més bons de Mèxic i adquirir bons del Tresor Americà aprofitant que després de la pujada de tipus del desembre presenten rendiments més interessants. Seguim invertint en emissions a curt termini (menys d’un any de venciment).

Estratègia

Com hem anat comentant en les darreres notes sobre la Xina, el petroli i la banca, pensem que tot i que son factors que s’han de tenir en compte no justifiquen que el mercat hagi de corregir de forma significativa o sostinguda.

Si que es cert però que estan afectant la economia: el ralentiment addicional de l’economia xinesa afecta les perspectives de creixement globals, la caiguda dels preus del High Yield afecta les condicions creditícies de les empreses a l’hora de refinançar-se i els requisits de capital de la banca (per la regulació, pels CoCos,…) redueix la disponibilitat de crèdit.

Hi ha altres factors però que emputjen l’economia en la direcció contrària: reducció del preu de les matèries primeres, euro barat, confiança del consumidor alta, reducció dels nivells d’atur, increments de sous (EEUU, Alemanya) i polítiques monetàries molt expansives.

Tot i que les perspectives de creixement de PIB son ara menors que a principis d’any no estem davant d’un escenari de recessió significativa. I aquest escenari de ralentització sembla que el mercat ja l’ha descomptat. No sembla tampoc que el menor creixement de PIB esperat estigui afectant significativament els beneficis empresarials esperats.

PIB FEB 16

Des de ROBUST hem seguit revisant aquest mes els factors que feien trontollar els mercats i no hem vist raons per reduir addicionalment la exposició a Renda Variable. Hem deixat que baixés però un punt addicional (fruit de les entrades de capital) en vista del nivell alt de volatilitat. Des del principi d’any hem reduït doncs 4 punts la exposició. Si no hi ha factors addicionals i en vista que la volatilitat es modera i el creixement econòmic resisteix anirem incrementant la exposició almenys en aquests 4 punts.

EXPOSICIÓ FEB 16

Seguim confiant en les 14 empreses principals que tenim en cartera. Addicionalment estem mirant d’incorporar nous actiu nou aprofitant les fortes correccions que hi ha hagut.

Com sempre ens mantenim atents al mercat i la evolució de la economia.

 

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.