Sobre la situació a Itàlia

Des de ROBUST no veiem que la situació política a Itàlia, ara com ara, justifiqui una reducció del risc del fons:

  • Malgrat el resultat electoral que va donar la victòria als partits antisistema (M5E i la Lega) una majoria d’italians no són favorables a deixar l’Euro (57% segons l’últim Eurobarómetre de novembre de 2017). Pel que un eventual referèndum sobre aquest tema no tiraria endavant.
  • Gairebé el 70%del deute italià està en mans dels propis italians pel que qualsevol acció que un govern de la coalició M5E+Llega pogués dur a terme sobre aquest tema (quitança?) tindria impacte sobre els propis votants. I sobe els bancs domèstics, un 10% del balanç dels quals està exposat.
  • L’endeutament del país és elevat (132% del PIB) no obstant això aquests anys de tipus baixos han permès renovar el deute a terminis llargs i tipus reduïts, alleujant el cost. També el país porta 5 anys amb superàvit corrent (ex-pagaments deute) dels seus comptes.

És cert que aquesta situació arriba en un moment en el qual el creixement econòmic a Europa ha desaccelerat en el primer trimestre (a ritmes de l’1,6% anual) a pesar que s’espera un +2,4% per 2018 i un +3,9% a nivell mundial (FMI). També tot apuntava a que el BCE anava a anunciar la retirada final del seu programa de compra d’actius (QE) al juliol, data que ara coincidiria amb unes noves eleccions italianes en cas de convocar-se.

ROBUST no té en cartera actualment cap actiu italià, ni de Renda Fixa ni de Renda Variable. La nostra exposició a països “perifèrics” (ja des de la crisi de 2012) es limita a la nostra posició de liquiditat (9,6% del fons que correspon a deute espanyol de venciment setmanal) i la nostra inversió en CAF (4,8% del fons).

Aquest matí el M5E ha tornat a asseure’s a la taula per negociar de nou la composició d’un possible Govern, veurem si arriba a bon port. Seguim els esdeveniments i ens mantenim alerta per reduir risc si fos necessari.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.