Maig 2016 – Seguiment mensual

  • Els mercats repunten lleugerament impuslats per la millora econòmica a Europa i EEUU i per l’acord a Grècia.
  • ROBUST repunta un 2,6% superant als índex i al benchmark. Acumula un retorn anual del -3,16%.
  • Hem incrementat la exposició al 55% durant el mes. Tenint en compte tots els factors ens sentim còmodes amb aquest nivell de risc.
  • L’impacte sobre la economia en cas que surti Brexit pensem que es relatiu i en tot cas no el sabrem fins que passin molts mesos i es tanquin els acords de sortida.

El maig va arrancar corregint per les dades macroeconòmiques de Xina: tot i la millora del PIB i de la base monetària els indicadors avançats PMI no milloren. Després ha estat fent un moviment lateral mentre ha seguit pujant el petroli i al Brasil ha tirat endavant l’empeachment a Dilma Rouseff. Cap al final del mes els índex van començar a repuntar impulsats per uns bons PMIs a Alemanya i els EEUU i per l’acord de rescat de Grècia.

eventos y exposición maig 16

Finalment la majoria d’índex han tancat el mes amb lleugers guanys:

index mayo 16

Les dades macroeconòmiques que s’han publicat durant el mes són en conjunt positives. Als EEUU ha millorat una mica la producció industrial, a Alemanya s’ha deteriorat les vendes minoristes però ha millorat el PMI de Manufactures, França manté un bon creixement de vendes minoristes, Xina es manté estable (tot i que recolzada per la política monetària i l’apalanacament) i Japó ha publicat un PIB millor de l’esperat amb una millora de vendes minoristes.

macro maig 16

Per altra banda els resultats empresarials han sigut plans aquest primer trimestre. Tot i això les guies que han donat les empreses en general apunten a un entorn dur però no rebaixen les expectatives per a l’any doncs continuen treballant en ajustos de despeses i esperen una millora de l’entorn a la segona meitat.

resultats maig 16

Al mercat de divises el USD s’ha apreciat respecte l’EUR durant bona part del mes impulsat pels comentaris de Governadors de la Fed sobra la possibilitat de pujar tipus ja a la propera reunió d’aquest juny. L’impacte encara ha estat més rellevant respecte les divises emergents. Per altra banda la lliura anglesa s’ha apreciat també davant les expectatives que el resultat del referèndum sigui el de quedar-se a la Unió Europea.

divises maig 16

Els tipus s’han mogut poc, el que indica en el cas dels EEUU que aquest mercat no ha descomptat en la mateixa intensitat com les divises o la Renda Variable un possible moviment de la Fed aquest juny.

tipos maig 16

ROBUST

ROBUST ha repuntat un 2,6% durant el mes i acumula un retorn anual del -3,16%. Hem registrat un creixement superior a la majoria d’índex i també al benchmark. Reduint una part del diferencial que aquest ens havia tret especialment a l’abril.

robust maig 2016

Ens ha ajudat la decisió del dia 18/5 d’incrementar la exposició a Renda Variable en vista d’aquesta millora econòmica i de la menor preocupació per les incerteses de principis d’any (petroli, high yield i Xina).

Ens han impulsat especialment les farmes i les tecnològiques, que ens havien llastrat a l’abril.

1605 PA empresa

També és destacable l’aportació dels dividends al retorn del mes. La cartera de Renda Variable te un retorn brut mitjà de dividend del 2,6% que a nivell del total del patrimoni a final d’any ens ha d’aportar entorn a l’1,3% de rendiment únicament per aquest concepte.

1605 PA activo

Els resultats de les empreses del fons han estat neutres: ingressos +2%, EBIT +1%, cotitzacions post resultats -3%. Les empreses del sector tecnològic han tingut resultats dèbils però en general les empreses mantenen les seves guies i a excepció d’Ericsson que estem revisant la resta tenen bones perspectives:

resultats maig 16

Estratègia

Les dades macro apunten a un creixement moderat estable en línia amb el que s’espera, inclús a una lleugera millora si atenem als indicadors avançats de la OCDE o als indicadors de sorpreses econòmiques del Citigroup. Draghi tot i que no veu un canvi substancial en el perfil de creixement a Europa si que ha incrementat lleugerament les expectatives de PIB per al 2016 (al 1,6%). Mentre que Yellen espera que els factors positius superin als negatius i segueixi millorant el treball i les expectatives d’inflació.

ocde abril 16

citi maig 16

Com dèiem recentment hem incrementat la exposició al 55%. Analitzant totes les variables ens sentim còmodes per ara amb aquesta exposició. Els elements que veiem com a possibles catalitzadors a curt termini són les reunions de la Fed dels dies 15 de juny i 27 de juliol, la temporada de resultats del 2on trimestre que arrenca l’11 de juliol i la votació sobre el Brexit del 23 de juny.

Respecte al Brexit no estem modificant la cartera expressament per a aquest event. Les darreres enquestes donen una avantatja d’un punt als que voten a favor d’abandonar la Unió Europea (43 vs 42%) amb un 12% encara d’indecisos. Sembla per tant que el resultat serà incert fins al dia de la votació. En cas que guanyés la opció de sortida el Regne Unit i Europa estaran mesos i inclús anys negociant els termes i per tant haurem de veure si aquest son favorable o no. Pot ser per exemple que es mantinguin els tractats de comerç per lo que l’impacte econòmic seria més moderat. Inclús suposant que el resultat de la negociació fos tancar al 100% les fronteres (molt improbable) la dependència comercial entre ambdues zones és relativa: les importacions netes de UK amb origen Europa representen el 0,8% del nostre PIB. En tot cas suposant que el mercat ho descomptés de forma molt negativa (no ho sembla a tenor de la volatilitat) un dels efectes creiem que seria la caiguda de l’EUR respecte al USD (començarien els dubtes sobre la solidesa de la UE). I aquest moviment ens serviria coma  cobertura natural doncs mantenim una exposició neta al USD del 10% del patrimoni.

Com sempre però ens mantenim alerta als nous inputs i preparats per reduir o incrementar el risc en cas que sigui necessari.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.