Mensual Abril 2016

Mercat

Abril ha estat marcat per la guerra comercial entre EUA i Xina, les tensions a Síria i l’inici de la temporada de resultats empresarials. El mes va començar amb certa preocupació davant un ISM de manufactures a EUA pitjor de l’esperat que reflectia un fort repunt en el component de preus. A les declaracions sobre la guerra comercial se sumaven també les tensions a Síria llastrant així als índexs que pujaven lleugerament pels bons resultats que s’anaven publicant. Cap a mitans de mes es van conèixer les actes de la Fed de la reunió de febrer que deixaven entreveure 4 pujades de tipus aquest any (inclús 5) enfront de les 3 previstes. El canvi de perspectiva va provocar el repunt del USD i dels tipus de deute a EUA, descorrelacionant el comportament dels índexs (en particular EUA vs Europa). Per altra banda la temporada de resultats està superant les expectatives amb el major creixement en beneficis des del 3er trimestre de 2010. Del 53% de les empreses del S&P500 que ja han reportat resultats, el 74% ha sorprès positivament en vendes i el 79% en resultat (font: Factset).

El comportament dels índexs ha estat dispar durant el mes: Europa creix, EUA tanca pla i emergents mixts. La majoria d’emergents tanca en positiu, malgrat el repunt del USD i del tipus del bo a 10 anys, excepte Xina (guerra comercial), Turquia (risc polític) i Indonèsia (sortida de fluxos de fons).

Segueixen dominant els sectors cíclics (consum discrecional i tecnologia). Destaca l’evolució del sector energètic pel repunt del preu del petroli.

La rendibilitat del bo a 10 anys d’EUA i el USD repunten  a la segona meitat del mes.

Macro

Al començament de mes es va reprende el dubte sobre una ralentització del creixement de l’Eurozona, en particular d’Alemanya després d’unes males dades de producció industrial i vendes minoristes. Alguns analistes apunten al clima, la grip o al procés de formació de govern com a possibles explicacions. Els PIBs del primer trimestre de la Eurozona van confirmar el refredament de l’economia. El FMI per la seva banda ha elevat la seva previsió de creixement de l’economia mundial per aquest any i el següent en 0,2 punts percentuals per sobre de la previsió del seu últim informe (gener).

ROBUST

ROBUST creix un 0,82% a l’abril i acumula un -0,03% al 2018. El nostre índex de referència (25% S&P500TR, 25% STOXX600TR i 50% Bons Euro 1-3 anys) puja un 1,18% i acumula un 0,06%.

Hem tingut un rendiment inferior al nostre índex de referència en el mes. Han impulsat els índexs, especialment l’europeu, sectors que no tenim en cartera com les matèries primeres o el financer. Per altra banda en el que va d’any la nostra selecció d’empreses segueix batent als índexs tant a Europa com a EUA.

Ens han impulsat especialment PHILIPS, CAPGEMINI i BENETEAU les tres després de presentar bons resultats trimestrals. D’altra banda ens han llastrat especialment VESTAS (pensem que per falta d’anuncis de nous contractes vs Gamesa), IBM (resultats fluixos per menor creixement estratègics), CAF (resultats fluixos per menor marge) i RYANAIR (petroli, accident Boeing 737 de Southwest).

Renda Fixa i Divises

Aquest mes ens ha vençut el bo d’ORACLE que renovarem en breu. Les perspectives de tipus a EUA han estat pujant a la segona part del mes pel que ens beneficia esperar una mica per capturar més TIR.

Seguim amb les divises 100% cobertes a excepció de la Corona Danesa que està pegada a l’Euro

Estratègia empreses

Mantenim 14 empreses amb un pes superior al 4% (CLARES) després del repunt de VOSSLOH (va presentar resultats positius) i una (BMW) amb un pes inferior (EN ESPERA).

Tenim una part important del fons en empreses GROWTH amb creixement d’ingressos elevats (APPLE, GOOGLE, MICROSOFT, CAPGEMINI, PHILIPS i RYANAIR). Una altra part està en empreses de qualitat (QUALITY) amb un bon rendiment de flux de caixa com NOVARTIS, ROCHE, TELENOR. Pensem que el mercat en algun moment pagarà més per aquest tipus d’actius (especialment a mesura que avanci el cicle econòmic). Finalment tenim sis empreses VALUE: IBM, BMW, VOSSLOH i VESTAS. A IBM estem esperant una millora del negoci (via Intel·ligència Artificial), a BMW una reducció de la incertesa (electrificació, autoconducció), a VOSSLOH un repunt de l’activitat a EUA i Xina, a VESTAS una normalització de les comandes (després dels canvis regulatoris a EUA i el nou tipus de subhastes), i a CAF i BENETEAU una millora del marge i el repunt de les comandes després de canvis que ha realitzat el management.

Hem vist que la correcció del sector tecnològic del mes passat s’ha anat recuperant una vegada el risc “Facebook” s’ha moderat. Google s’ha quedat més enrere en presentar uns resultats que en marge van decebre al mercat. Pensem que part dels majors costos atenen a una major expansió de l’empresa en el mig termini tot i que es cert que els riscos regulatoris han incrementat especialment per a aquesta empresa. Seguim atents per reduir el pes en les tecnològiques quan vegem l’oportunitat.

Estem analitzant ILIAD i DRILLISCH per afegir una posició addicional dins del sector telecomunicacions.

Estratègia risc

El risc que suposa l’escalada d’aranzels segueix latent encara que momentàniament s’ha relaxat, especialment a Europa. Seguim pensant que és una maniobra per aconseguir arribar a acords no obstant això no deixa de ser un risc per al creixement econòmic global.

Els tipus d’interès han tornat a repuntar a EUA alhora que el tema aranzels s’ha desactivat (temporalment). El 10 anys supera el 3% i serà una prova per a la salut del creixement econòmic al país (el deute segueix sent elevada). En qualsevol cas el ritme que estan imposant els Bancs Centrals sembla molt descomptat pel mercat pel que el repunt entra dins de la “normalitat” en una recuperació del cicle econòmic.

A l’abril s’ha activat un nou risc, la desacceleració del creixement a Europa: els PIBs de l’1er trimestre han estat més fluixos de l’esperat. En part pot deure’s a factors puntuals (clima, grip, euro, escalada aranzels,… com va apuntar el mateix Draghi la setmana passada) o més estructurals com a colls d’ampolla en l’oferta (per falta de reformes i sostre del creixement potencial) o per restricció del crèdit ara que el BCE està llevant liquiditat. Aquest últim punt no sembla materialitzar-se ara com ara en vista de la recent enquesta sobre oferta i demanda de crèdit del BCE. El creixement esperat en tot cas per a Europa està encara per sobre del 2% (2,4% segons el FMI), i de la ralentització es deriva un efecte positiu que està sent la depreciació del EUR. Ara com ara per tant no reduïm el nostre nivell de risc.

 

 

This entry was posted in Inversions, Seguiment. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.