Mensual – Abril 2017

MERCAT
La majoria d’índexs han crescut durant el mes excepte Regne Unit, Xina i Brasil  que registren pèrdues moderades.

Els mercats s’han mogut en lateral durant la major part del mes i van repuntar després de les eleccions franceses coincidint també amb l’inici de la temporada de resultats. Les dades econòmiques segueixen sent bones als EUA (béns duraders), i a Europa (vendes minoristes i despesa en consum de les llars). Els indicadors avançats d’activitat (PMI) es mantenen ben ancorats dins la zona d’expansió (>50). Durant el mes s’han publicat els PIBs del primer trimestre dels EUA (0,2% trimestral, 1,9% annualitzat), Xina (6,9% annualitzat), França (0,3% trimestral) i Espanya (0,8% trimestral).

ROBUST
ROBUST ha pujat un 1,45% durant el mes i acumula un rendiment net al 2017 del 4,85%. La volatilitat ha pujat una mica (al 4,5%) però es manté en nivells molt moderats. Hem tornat a superar al nostre índex de referència en un 0,7% i acumulem un diferencial del 1%

Vam reduir l’exposició a Renda variable al 55% abans de la 1a volta de les eleccions franceses. Una vegada conegut el resultat però vam incrementar de nou a nivells del 60%, pel que ens hem beneficiat més que l’índex de referència (està un 50% en Renda Variable) del repunt.

El més significatiu no obstant això ha estat l’aportació que hem tingut de la nostra selecció d’empreses doncs impulsades pels resultats trimestrals han repuntat més que els índexs.

Les pujades més significatives les hem vist en RYANAIR (bones dades de tràfic i anunci de les eleccions angleses), GOOGLE (creixement negoci publicitat i Other i millora marges), CAPGEMINI (creixement Digital per sobre de l’esperat i millora marges), BENETEAU (revisen a l’alça les guies per 2017) i PHILIPS (preveu acceleració d’ingressos a mesura que avanci l’any). D’altra banda ens ha llastrat especialment IBM (les apostes estratègiques creixen a doble dígit però encara no compensen el negoci tradicional):

El nou repunt del EUR després de la 1ª ronda francesa no ens ha afectat doncs cobrim el USDquan estava a nivells d’1,05.

Inversió Sostenible
Morningstar ens ha atorgat 4 globus (sobre 5) en el seu índex de sostenibilitat. Aquest índex es construeix a partir de la puntuació de Sustainalytics (referent en ISR) a cadascuna de les empreses que té el fons en cartera.

El 25/4 es va celebrar la Junta General d’Accionistes d’IBM on vam votar a través del Proxy on-line habilitat per la companyia. Hem trobem conflicte en la reelecció de Consellers on sempre votem defensant la independència del Consell i en favor d’una major paritat de gènere. Així hem votat en contra dels 2 Consellers més antics (>15 anys). En la resta de punts hem votat a favor, incloent 3 punts proposats per accionistes: major desglossament de les polítiques de “lobbying”, rebaixar el mínim necessari per convocar una Junta Extraordinària al 10% de l’accionariat i la possibilitat de proposar membres del Consell per part dels accionistes.

Estratègia (empreses)
Mantenim els pesos de manera similar al mes passat. Davant de la 1ª ronda de les eleccions franceses vam reduir les apostes CLARES al 4% i les INTERMÈDIES al 3% per reduir l’exposició del 62% al 55%. Després de les eleccions vam tornar a incrementar la majoria d’apostes clares al 4,5% per recuperar una exposició del 59%. En el cas d’IBM no hem incrementat doncs esperarem a tenir més visibilitat després dels resultats (fluixos) que van presentar. En el cas de TELENOR volem veure com va la publicació dels resultats trimestrals aquesta setmana. A BMW volem més visibilitat sobre la plataforma de vehicle electrònic i veure com evolucionen les vendes i marge als EUA. A CAF volem veure com evolucionen les comandes després d’un 2016 rècord. A Ryanair volem veure com evolucionen els yields per la pressió en preus del sector. I a BENETEAU volem ampliar el pes però comprant en nivells d’11 EUR.

Estratègia (risc)
Mantenim un objectiu d’exposició a Renda Variable del 60% encara que des d’inicis d’any hem anat reduint lleugerament l’exposició. A mitjan mes vam reduir puntualment al 55% davant la 1ª ronda francesa i posteriorment vam tornar a incrementar:

Aquest nivell del 60% indica que l’impacte potencial que poden causar les incerteses actuals (econòmiques, polítiques, empresarials i de mercat) és assumible donat el creixement actual, a pesar que aquest no és molt elevat:

Dins de les vàries incerteses, en el bloc econòmic tenim l’atenció posada als bancs centrals (el BCE cap a setembre començarà a assenyalar que fa amb el QE), en la inflació (la subjacent no repunta) i en el sector financer (rescat Itàlia pendent). En el bloc de mercat mirem especialment els tipus d’interès (poden repuntar en cas que la inflació s’activi o reduir-se pel risc polític) i les divises (risc per als emergents en cas de repunt del USD). El bloc polític és el més significatiu aquest any tant pels conflictes oberts com per les eleccions a Europa. En el bloc d’empreses l’atenció està posada en els resultats empresarials encara que en to positiu doncs estan registrant creixements que feia anys que no es veien.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.