Mensual – Abril 2019

Mercat

A l’abril tots els mercats tanquen en positiu impulsats per la millora de les dades macro de la Xina, els resultats empresarials i els avanços en les negociacions entre la Xina i els EUA. Tots els sectors tanquen amb guanys menys salut davant el renovat interès dels inversors per sectors més cíclics i valors de creixement donat l’actual entorn de tipus.

Abril va començar amb bon to davant la recuperació de l’activitat i millora del crèdit a la Xina. La resta del mes ha transcorregut pràcticament sense sobresalts impulsat per la temporada de resultats empresarials del primer trimestre. De les 230 empreses del S&P500 que ja han presentat, un 59% ha sorprès en positiu en facturació i un 77% en benefici; en agregat acumulen un caiguda de beneficis del 2,3% respecte al -4% esperat.

El USD es manté fort per la robusta economia americana (PIB 1T29 = 3,2%) i el petroli recupera els nivells de 70 després de conèixer-se que tornen les sancions a Iran (caiguda oferta).

ROBUST

ROBUST puja un 1,25% a l’abril i acumula un 6,2% al 2019. L’índex de referència que utilitzem (25% S&P500 dividends acumulats i USD cobert, 25% STOXX600 dividends acumulats i 50% Bons Euro 1-3 anys Interessos acumulats) ha pujat un 1,85% i acumula un 8,3%.

Hem pujat impulsats per les tecnològiques (excepte GOOGLE i CAPGEMINI que van decebre en presentar resultats), DUERR (per la millora de dades de la Xina), VESTAS (comentari sobre durada subsidis, expectativa resultats), BENETEAU (recupera després de la correcció de febrer i resultats OK) i PHILIPS (bons resultats).

Per contra ens han frenat GOOGLE (resultats trimestrals el darrer dia del mes), RYANAIR (petroli, Boeing MAX), TALGO, TELENOR (competència espectre Tailàndia), CAPGEMINI (resultats), NEKTAR, NOVARTIS (bons resultats no obstant això), CAF i ROCHE (bons resultats també però).

En agregat la nostra selecció d’empreses (suposant exposició del 50%) ha tingut un comportament similar a la dels nostres mercats de referència en el mes (-0,1%). Acumula un – 0,5% al 2019 especialment per la correcció que va tenir Beneteau al febrer. D’altra banda el diferent pes en Renda Variable (44% vs 50%) ens ha restat 0,25% aquest mes en estar menys exposats a borsa que el nostre índex de referència. A l’any la diferència d’exposició ens està restant un 0,8%.

A l’abril hem afegit l’empresa GRITSTONE en cartera amb un 0,5% del patrimoni. És una aposta en biotecnologia que s’afegeix a NEKTAR. GRITSTONE té dos productes amb potencial. D’una banda una plataforma (EDGE) que identifica les proteïnes específiques de cada tumor (a principis d’abril va presentar bones dades) i d’altra banda un tractament immunològic (mRNA boost) que prepara les cèl·lules T per a atacar les cèl·lules cancerígenes que continguin aquesta proteïna (ja està en Fase I/II i té Fast Track per la FDA per a càncer còlon). Hem entrat aprofitant la correcció del valor (-30%) en anunciar una ampliació de capital.

També hem afegit un 0,5% addicional de GOOGLE per a aprofitar la correcció del 7% que va tenir en presentar resultats trimestrals el darrer dia d’abril.

D’altra banda vam reduir l’exposició de BENETEAU (del 3% al 1,5%) abans que presentés resultat i aprofitant el repunt que acumulava des de febrer. Estem baixant l’exposició a les empreses de menor capitalització cap a aquests nivells del 1,5% per a reduir la volatilitat del fons.

Renda Fixa i Divises

Hem afetgit un bo de AT&T amb venciment 30/06/20 i una TIR de compra del 2,64%. Seguim a l’espera que els costos de cobertura del USD baixin una mica més per a afegir més bons a la cartera.

Davant el diferencial de tipus europeu i americà hem deixat una part de la nostra inversió en dòlars (8%) sense cobrir. La resta de divises les mantenim cobertes a excepció de la Corona Danesa que està pegada a l’Euro.

Estratègia Empreses

De les 6 dinàmiques que perseguim actualment amb les nostres empreses, 3 estan superant al mercat aquest mes i al 2019 (TECNOLOGIA, MILLOR MOBILITAT i MILLOR ENERGIA) i tres van per darrere en el mes i l’any (SALUT, MÉS COMUNICACIÓ i VIATGE I OCI):

Pensem que SALUT està tenint un comportament més moderat en relaxar-se les expectatives de final de cicle i els inversors moure de nou les posicions cap a sectors cíclics. Estem afegint posicions en empreses de biotecnologia per a incrementar el perfil de creixement de la nostra aposta en aquest sector que d’altra banda és en si un sector defensiu i que ens dóna estabilitat.

La mateixa dinàmica també la tenim en les Telecomunicacions, encara que en aquest cas també van frenades per l’entorn competitiu del sector. En el cas de Telenor pensem que l’exposició a països nòrdics i emergents li continuarà permetent  mantenir ingressos i expandir rendibilitat.

En quant a la dinàmica de VIATGE I OCI pensem que està impactada per factors puntuals (Brexit, petroli, accident Boeing) i que podem veure millora a mesura que avanç l’any.

Estem analitzant inversions en energia solar (MILLOR ENERGIA), en media (MÉS COMUNICACIÓ) i en alimentació.

Estratègia de risc

Hem vist millora a la Xina (activitat i crèdit) mentre que Europa continua mostrant feblesa amb diversos indicadors d’activitat (PMIs) en zona de contracció (<50), la qual cosa entra dins del guió que esperàvem per a l’any en el nostre escenari basi (veure nota març).

Com dèiem abans les empreses estan sorprenent positivament, però encara s’esperen dos trimestres amb creixement negatiu de resultats abans de recuperar valors positius (font: FactSet).

Les converses entre els EUA i la Xina progressen adequadament i el Brexit s’ha prorrogat fins al 31/10, encara que és possible que May intenti alguna cosa per al 22/05. Amb tot això ens mantenim en nivells del 45-50% d’exposició a Renda Variable a l’espera de veure com evolucionen aquestes variables.

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Notes gestió, Seguiment. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.