Mensual – Agost 2020

Sostenibilitat

Votem a la Junta d’Accionistes d’Adidas de l’11 d’agost. Ho fem EN CONTRA de la “Ratificació de les accions del Consell” (la remuneració del CEO no se sotmet a votació a la Junta i no inclou criteris ESG en el seu variable), i EN CONTRA del nomenament del nou conseller proposat (el ràtio de dones al consell és del 25%).

També teníem dues preguntes per a la Junta: 1) “Per què no s’inclouen criteris ESG al sou variable del CEO?” i 2) “Excloent els representants dels treballadors només hi ha dues dones sobre 8 al Consell. Per a quan teniu previst arribar a la paritat?”

La Junta va respondre a 120 preguntes la qual cosa és molt lloable. Respecte la nostra primera pregunta van dir que anaven a revisar la remuneració dels executius en línia també amb les noves guies de governança corporativa alemanyes. Respecte a la nostra segona pregunta van dir que per a ells la importància de la diversitat és extrema, però veien l’oportunitat de tenir al Consell el CEO de SAP molt interessant per a l’empresa, que eren conscients que anaven a ser criticats per això des del punt de vista de la diversitat.

Visió

Agost ha estat molt positiu per als mercats de Renda Variable impulsats per les dades macroeconòmiques, els resultats empresarials i els avanços mèdics per a combatre el COVID. Han liderat de nou les pujades les empreses tecnològiques, encara que també ho han fet bé sectors més cíclics com el consum discrecional i els industrials. Fins i tot a Europa han pujat significativament Viatge i Oci i Autos.

El debat sobre la rotació del mercat cap a empreses més cícliques/VALOR1 continua obert. El moviment d’agost apunta a que el mercat si comença a apostar per una millora del cicle econòmic, no queda tan clar però que vingui acompanyat d’una pujada de la inflació o dels tipus.

La discussió sobre la inflació ha estat també intensa aquest estiu als EUA. Nosaltres compartim la visió que els estímuls llançats pel COVID són per a compensar el xoc i no seran inflacionistes. A més estructuralment estem en un entorn deflacionista a causa de la piràmide poblacional, la tecnologia i la globalització.

L’anunci de la Reserva Federal el dia 27 canviant el seu objectiu d’inflació (deixaran que estigui temporalment per sobre del 2%) i d’ocupació (apuntaran a nivells més baixos d’atur) ha estat important, encara que ara com ara només va aconseguir fer pujar la inflació esperada (a 10 anys) del 2,04% al 2,14%. L’anunci de la Fed també va fer caure addicionalment el USD encara que en conjunt a l’agost s’ha mantingut pla. Sobre la divisa pesa la incertesa política de les eleccions i la gestió del virus, mentre que el diferencial de creixement EUA vs UE, o algun moviment addicional del BCE la impulsaria.

Nosaltres pensem que els tipus i la inflació estaran continguts durant un temps (la Fed va trigar 7 anys a començar a pujar tipus des del xoc del 2008 i així i tot no va aconseguir una inflació sostinguda del 2%) i el debat més important és el del cicle econòmic. Si es confirma que anem sortint del xoc COVID gràcies a un major control del virus, els estímuls fiscals i monetaris i la recuperació de la demanda el mercat pot continuar registrant pujades enguany, amb més presència de sectors cíclics. Per contra si els estímuls no són suficients o no són efectius podem veure una nova desacceleració econòmica i uns mercats que corregeixin davant la incertesa (com sembla que ha fet el mercat avui mateix dia 3).

Un altre debat significatiu, encara que afectarà el mercat més al 2021, és el del deute acumulat. A l’agost també s’ha parlat molt de la Teoria Monetària Moderna (MMT en anglès). Aquesta teoria defensa que l’increment de deute governamental i de dèficits no és “important” si el país té la seva pròpia divisa. El Banc Central pot monetitzar aquest deute sempre que la inflació no es dispari. La principal vocal de la teoria forma part del consell assessor de Biden així que serà un tema que guanyarà pes amb les eleccions.

Nosaltres a mesura que es vagi confirmant aquesta aposta més cíclica del mercat anirem reduint el nostre pes en defensius (QIALITAT1) i en CREIXEMENT3 (avui hem reduït 4 punts percentuals) i incrementant el nostre pes en cíclics (industrials). També deixarem que l’exposició a Renda Variable vagi pujant encara que de manera progressiva, amb la vista posada en el risc de nova desacceleració o d’incertesa per part del mercat.

Mercat

El S&P500 i en MSCI emergents han fet màxims històrics mentre que l’STOXX600 europeu ha recuperat els nivells del juliol. El EURUSD s’ha acostat al nivell del 1,20, els tipus americans a 10 anys han repuntat, el High Yield ha continuat recuperant-se i la volatilitat ha incrementat. El petroli s’ha mantingut però altres matèries primeres com el blat de moro o el coure han pujat.

ROBUST

ROBUST ha pujat un 2,4% en el mes i acumulem un 1,0% l’any. El nostre índex de referencia4 puja un 2,5% i acumula un -0,5% l’any.

Renda Variable

Ens han funcionat de nou molt bé les tecnològiques però també les empreses cícliques, algunes com VESTAS i ROCKWOOL estimulades també pels plans d’inversió a Europa i pels resultats trimestrals.

Hem incrementat la posició a PEXIP (software videconferència) aprofitant que ha estat corregint a l’estiu. Continuem posicionats en 6 dinàmiques de creixement:

Renda Fixa y Divises

Vàrem aproftar abans de l’anunci de Powell i vàrem comprar dos bons corporatius americans més. Un Walt Disney (el que tenim venç el dia 17) amb cupó flotant, ràting A-, venciment març 2022 i TIR de compra del 0,3% i un AT&T amb ràting BBB, venciment desembre 2022 i TIR de compra de 0,5%. Vàrem cobrir la divisa dels bons de manera que mantenim una exposició neta al USD del 10%.

 

*************

1VALOR (VALUE): Empreses que cotitzen per sota del seu valor fonamental, que “estan barates”. S’han quedat enrere respecte al mercat degut a; un tema intern seu (reestructuració, …) o del seu sector (bancs, autos, aerolínies, …); o perquè depenen més del cicle econòmic (industrials), d’una pujada de la inflació (matèries primeres) o els tipus d’interès (financers).

2QUALITAT (QUALITY): Empreses amb un balanç i uns resultats molt sòlids, encara que no creixin a un ritme elevat. Els seus beneficis no depenen tant del cicle econòmic. L’exemple més clar són les empreses farmacèutiques. El mercat també sol estar disposat a pagar més per elles.

3CREIXEMENT (GROWTH): Empreses que tenen creixements importants de beneficis. Els seus beneficis no depenen tant del cicle econòmic. L’exemple més clar són les empreses tecnològiques. Solen estar més cares.

4El índex de referència que consta en el fullet de ROBUST és un 25% l’STOXX600, un 25% el S&P500 i un 50% el EuroMTS Eurozone Governments Bond Index 1-3 years. Per a la nostra gestió diària en canvi utilitzem l’STOXX600 Total Net Return (té en compte el pagament de dividends) i el S&P500 TNR Hedged (a més dels dividends també té en compte el cost de cobertura de la divisa). L’índex EuroMTS per a la renda fixa ja inclou el pagament d’interessos.

 

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.