Mensual febrer 2018

Mercat

Febrer continua amb la correcció iniciada el mes anterior davant el repunt dels tipus de deute. Les caigudes es van agreujar en conèixer unes dades d’ocupació a EUA que reflectien un augment dels salaris. Com era d’esperar, donat l’actual creixement econòmic, els mercats es van anar calmant i van intentar rebotar impulsats també pels resultats empresarials. Les dades d’inflació del dia 14 als EUA no van permetre recuperar les pèrdues i els mercats van quedar atrapats en un lateral. Cap a final de mes Powell va provocar una nova correcció en dir que veia l’economia més forta del que va preveure al desembre. A Europa, a més, es va activar el risc pels esdeveniments geopolítics del cap de setmana (eleccions Itàlia i resultat de la votació de les bases del SPD sobre la gran coalició a Alemanya).

Tots els índexs tanquen en negatiu en el mes excepte Turquia.

Per sectors l’evolució ha estat similar a EUA i Europa. Els guanys es reparteixen entre aquells més beneficiats per l’augment de les expectatives d’inflació com el financer o el consum cíclic (autos).

Al mercat de renda fixa destaca el repunt de rendibilitat en el bo a 10 d’EUA. El USD també repunta lleugerament al febrer.

Macro

Sense canvis respecte al mes anterior. L’economia mundial segueix accelerant i els índexs d’activitat es mantenen robusts en totes les regions. La inflació subjacent és baixa a Europa (1,3%) i repunta lleugerament als EUA (1,8%). Destaca l’augment dels salaris als EUA.

ROBUST

ROBUST ha corregit un 2,1% al febrer i acumula un retorn al 2018 del 0,3%. El nostre índex de referència (25% S&P500TR, 25% STOXX600TR i 50% Bons Euro 1-3 anys)  ha corregit per la seva banda un 1,9% i acumula un -0,1%:

Solament hem corregit lleugerament més que el nostre índex de referència malgrat la major exposició que tenim a la renda variable (70% vs 50%). Ens ha beneficiat la selecció d’actius.

Ens ha llastrat especialment Vossloh (no veuen repunt d’activitat fins a 2019, mantenim) i Beneteau (les guies de marge per 2018 deceben encara que nosaltres pensem que està en línia amb l’esperat, mantenim). D’altra banda hem tingut impacte positiu especialment per Vestas (bona entrada de comandes) i Apple (increment del marge).

Renda Fixa i Divises

Els bons que tenim en cartera han seguit corregint lleugerament en preu (-0,2% els més llargs) en línia amb el mercat de tipus. Hem deixat que vencés el bo de Cisco per tenir liquiditat addicional en cas que augmentem l’exposició a Renda Variable al 75%.

Mantenim les divises cobertes, especialment en USD.

Estratègia Empreses

Al febrer hem afegit posicions a Beneteau aprofitant la correcció del valor. L’acció va corregir primer per la caiguda del mercat i posteriorment pels resultats. L’empresa va reduir la millora del marge per aquest any (per temes externs a la seva activitat) però en canvi va mantenir el seu objectiu per 2020. El creixement segueix sent atractiu i estan traient molts models nous afermant la seva posició de líder del mercat.

Beneteau ha passat doncs al nostre grup d’inversions clares mentre que Vossloh, amb la correcció, hem deixat que passés a accions en espera. Sembla ara com ara que 2018 va a ser un any sense catalitzadors per al valor. Hem estat revisant també la inversió a BMW i la situació del sector i anirem reduint la nostra posició al valor per les incerteses que veiem: timing adopció elèctrics i problemes motorització diésel especialment.

Estratègia Risc

Els tipus d’interès i els moviments dels bancs centrals ja s’han convertit en la primera font de risc per als mercats aquest any. És una de les variables principals de risc que venim comentant:

Ara com ara la incertesa s’ha traduït especialment en volatilitat al mercat de renda variable. Pensem que entra dins de la normalitat ja que el mercat ha d’ajustar-se al fet que les polítiques monetàries han passat d’expansives a restrictives i al fet que els tipus tornin a pujar. En tot cas no veiem que sigui preocupant com per reduir la nostra exposició al mercat. Sí que estem pendents de com l’augment de tipus es vagi traduint en mercats com el High Yield o com afecti als emergents via depreciació de les seves divises vs el Dòlar o via sortida de fons finançats en Iens.

Altres riscos que teníem sobre la taula i que el mercat comença a posar en preu són el polític (eleccions ITA aquest cap de setmana) i el dels acords comercials (aranzels de Trump a l’acer i l’alumini d’aquesta setmana). Falta veure si aquests riscos acaben materialitzant-se i en quina mesura. En tot cas pensem que el creixement econòmic és substancial i està accelerant-se pel que ara com ara té marge per aguantar aquests impactes.

En cas que vegem l’oportunitat aprofitarem les correccions per afegir posicions addicionals. Ara com ara ens mantenim en el 70% d’exposició.

Sostenibilitat

El dia 27 vam publicar la nostra anàlisi sobre la junta d’accionistes de Novartis. Votem en contra dels 3 consellers masculins amb més antiguitat doncs la paritat de dones en el consell (25%) ens sembla insuficient (la Unió Europea recomana arribar a un mínim del 30% en 2020). També votem en contra de les partides de remuneracions doncs pensem que el cost del Consell està significativament per sobre d’empreses amb un nivell de EBIT similar com a BMW o IBM.

 

This entry was posted in Notes gestió, Seguiment. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.