Mensual – Febrer 2019

Mercat

Al febrer els mercats segueixen amb el bon to del mes anterior i tanquen tots en positiu excepte Mèxic davant la revisió a la baixa del creixement previst per al 2019 per part del seu Banc Central. En positiu destaca l’evolució de la Xina per estímuls anunciats pel Govern i la bona marxa de les converses amb els EUA. Igual que en el mes anterior la recuperació s’ha estès a tots els sectors.

El mes va començar en positiu després d’unes bones dades d’ocupació i activitat (ISM) dels EUA, encara que no trigarien a corregir després de la revisió a la baixa de les perspectives de creixement de l’Eurozona per part de la Comissió. La segona part del mes van rebotar impulsats per l’avanç de les converses entre els EUA i la Xina.

ROBUST

ROBUST ha pujat un 1,0% en el mes i acumula un 3,8% l’any. El nostre índex de referència (25% S&P500 Dividends acumulats i USD cobert, 25% STOXX600 Dividends acumulats i 50% Bons Euro 1-3 anys Interessos acumulats) ha pujat un 1,7% i acumula un 5,3%.

7 de les nostres empreses han batut a l’índex de referència i 8 no. Ens han impulsat especialment RYANAIR, CAPGEMINI (va presentar bons resultats trimestrals), MICROSOFT i CAF (va anunciar 2 comandes significatives aquest mes), cadascuna aportant més de 0,2 punts al patrimoni.

Ens hem quedat per darrere de l’índex principalment per la correcció de BENETEAU a de principis de mes (-0,5 punts del patrimoni). L’empresa va presentar uns resultats que van defraudar al mercat. AMAZON també ens ha llevat rendiment aquest mes (0,2 punts). Va corregir a principis de mes en retirar el seu pla d’obrir les oficines a Nova York després de l’oposició local (per les ajudes fiscals i l’impacte que tindria en els lloguers de Long Island).

Renta Fixa i Divises

Seguim a l’espera que el cost de cobertura del USD baixi més.

Mantenim les divises cobertes a excepció de la Corona Danesa que està pegada a l’Euro.

Estratègia Empreses

La cartera de ROBUST està alineada actualment sota 6 dinàmiques de creixement. Tres d’aquestes sis estan creixent més que el mercat (Tecnologia, Millor Transport i Millor Energia), 2 lleugerament menys (Salut i Viatge i Oci) i una va ressagada (Més Comunicació). Les Telecomunicacions segueixen llastrades per l’entorn competitiu i les expectatives d’inversió del 5G.

Tecnologia ens està funcionant especialment bé CAPGEMINI (digitalització empreses). GOOGLE, MICROSOFT, AMAZON i APPLE creixen menys que el sector. A les dues primeres els estaria llastrant l’increment dels costos i de la inversió, APPLE encara arrossega el Profit Warning de principis d’any (alentiment Xina) i AMAZON ha corregit pel problema amb la nova seu a Nova York. Ara com ara no contemplem canvis encara que continuem analitzant oportunitats. La setmana passada vam estar al Mobile World Congress i vam veure dinàmiques molt interessants en realitat virtual, blockchain, intel·ligència artificial, continguts, i IoT.

Salut ROCHE i PHILIPS creixen per sobre del sector i del mercat (bons resultats i guies) mentre que NOVARTIS creix igual que el sector (guies més moderades per Alcon i Sandoz). NEKTAR va pujar molt al gener pel tancament de nous acords.

Millor Transport CAF està superant al sector (entrada comandes) mentre que BMW s’està quedant enrere. Els analistes estan afavorint més per exemple a Daimler perquè capejaria, amb la divisió de camions, l’increment en costos i inversió en el qual està immers el sector. A més la seva cotització es va quedar enrere al 2018. Estem analitzant l’opció de canviar BMW per una empresa que s’afavoreixi d’aquesta inversió del sector com DUERR (robòtica ensamblatge), encara que ens frena la incertesa sobre els aranzels als autos europeus.

En Viatge i Oci RYANAIR està superant al sector i a l’índex (després del -29% de l’any passat) mentre que BENETEAU continua acusant l’alentiment en el segment de grans vaixells i les necessitats d’inversió pels nous llançaments. BENETEAU és una altra de les empreses que estem revisant.

En Més Comunicació TELENOR està fent-ho millor que el sector Telecomunicacions, igual que al 2018. Hem estat analitzant empreses de Media com PUBLICIS o OMNICOM però no hem pres una decisió sobre aquest tema.

En Millor Energia VESTAS està en línia amb el mercat i el Sector Industrial. El preu del MW s’està estabilitzant i el ritme d’entrada de comandes és forta.

Inversión sostenible

Hem votat a les Juntes de BENETEAU i de NOVARTIS. A BENETEAU votem en contra dels 10 punts respecte les remuneracions dels executius i els Consellers, així com els criteris d’aquestes. Al nostre entendre l’informe anual no és prou transparent respecte com es determina la remuneració dels executius: quins objectius han complert per a arribar al variable per exemple. També el nivell de remuneració del CEO i, especialment, del Consell, ens sembla molt elevat respecte altres empreses amb un EBIT similar.

A NOVARTIS votem en contra també del nivell de sous del Consell, en contra de 2 dels consellers masculins amb més antiguitat i en contra de la nova incorporació proposada (masculina també), perquè el ràtio de dones en el Consell està molt per sota de la paritat.

Estratègia de Risc

Mantenim l’exposició en nivells del 50% a l’espera de veure símptomes de recuperació a Europa i la Xina que podrien arribar en la segona part de l’any, com ja indicàvem el mes passat. Els EUA continuen creixent de forma robusta recolzats en l’ocupació i en els nivells de confiança, encara que s’espera certa desacceleració al llarg del 2019 fins a convergir amb la seva taxa de creixement potencial a llarg termini (≈2%) com ja va començar a mostrar amb el PIB del 4rt trimestre.

Els esdeveniments que ens preocupaven de cara al març (Brexit i guerra comercial) es retarden de moment, però romanen actius pel que seguirem pendents de la seva evolució; qualsevol dels dos suposaria un xoc significatiu donat l’actual creixement econòmic. També estem pendents dels nivells d’endeutament privat, sobretot de les empreses (leverage loans).

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.