Mensual – febrer 2020

Mercats

El mercat borsari va començar febrer pujant en vista que la Xina estava controlant el brot de coronavirus i que les dades econòmiques milloraven especialment als EUA i Alemanya. No obstant això a partir del dia 21 va agafar protagonisme el brot a Corea del Sud i Itàlia i els mercats van corregir molt la darrera setmana del mes. Aquesta primera setmana de març han estat donant bandades des que es va reunir el G7 i la Fed va baixar tipus. L’EUR ha estat pujant respecte al USD en part per la baixada de tipus i en part pel tancament de posicions que s’havien finançat en euros aprofitant els tipus baixos (les denominades carry trades). Els tipus americans han baixat substancialment i el petroli també.

El mercat ha girat cap a valors DEFENSIUS i de CREIXEMENT/QUALITAT, penalitzant els CÍCLICS i els VALOR. I en el que portem de març estem veient la mateixa dinàmica.

ROBUST

ROBUST cau un 3,3% al febrer i acumula un -2,4% en 2020. El nostre índex de referencia1  cau un 4,3% i acumula un -4,6%.

Ens hem beneficiat de la molt bona evolució de diversos valors de la cartera abans de la caiguda del mercat pel virus, principalment per bons resultats trimestrals (NVIDIA, UBISOFT, VESTAS, CAF i DUERR).

Addicionalment mentre el mercat pujava al febrer no hem deixat que el percentatge d’exposició a Renda Variable també ho fes, aprofitant les entrades de capital per a diluir risc. La correcció del mercat ens va agafar inicialment amb una exposició a Renda Variable del 53% que vam anar reduint 3 punts addicionals pel que hem pogut esmorteir parcialment l’impacte.

Renda Fixa i Divises

Hem renovat el bo de Walt Disney que ens va vèncer a final de mes per una altra emissió amb venciment 17/9/20 i TIR del 0,9%. Hem agafat un venciment encara més curt de l’habitual atès que els tipus, especialment els americans, han baixat considerablement després de l’acció de la Fed. Esperem després d’estiu poder renovar aquests bons a tipus més elevats. El moviment del mercat també ha fet que bons amb ràtings més ajustats estiguin més atractius. Avui hem afegit un 1% addicional en el bo de Audax del 10/10/23 (BBB-,TIR 3,8%) i estem intentant afegir un 2% en el bo de Netflix del 1/2/21 (BB-, TIR 3.2%) i un 1% en el bo de Tesla del 3/9/20 (B-, TIR 6.5%).

En divises hem mantingut l’exposició al USD entorn el 10% i la resta de divises cobertes. La caiguda que està tenint el USD respecte l’EUR s’explicaria per l’acció de la Fed de baixar tipus i pel tancament d’operacions de finançament en EUR (carry trades: inversors que es finançaven en euros amb tipus baixos per a invertir en divises amb tipus superiors). El coronavirus tindrà impacte econòmic tant als EUA com a Europa pel que pensem que el repunt de l’EUR serà limitat. A més el mercat ja ha descomptat pràcticament que els tipus de la Fed baixen al 0%.

Estratègia empreses

Després dels resultats trimestrals pensem que les dinàmiques que tenim en cartera continuen tenint bones perspectives (deixant a part l’amenaça del coronavirus). Tindrem en compte no obstant això les dades “dolentes” que van publicar especialment GOOGLE (el ritme de creixement de les cerques s’alenteix), NOVARTIS (efectes secundaris medicament ocular), RAISIO (pressió marges per UK),  BEYOND MEAT (invertiran més en creixement), BENETEAU (recuperació més lenta del marge) i UMICORE (feblesa demanda càtodes vehicles elèctrics). El mes passat parlàvem també d’anar incrementant l’exposició a la dinàmica de PRODUCTIVITAT a mesura que anéssim veient que l’economia alemanya millorava. Deixem aquesta estratègia en stand by fins que tinguem més clars els efectes del virus en les economies.

Estratègia risc

Ningú sap amb seguretat l’evolució que acabarà tenint el virus en els diferents brots que s’han detectat. Sembla que la Xina va aconseguir controlar el seu però falta veure quan podrà reactivar l’economia o si tindrà un rebrot. El mercat també vol veure com evolucionen els brots a Europa i als EUA. La gestió de Corea sembla que ha estat exemplar en el sentit que han fet tests de forma massiva. El d’Itàlia, que és el més avançat, encara no està controlat. Necessitaríem veure taxes de creixement clarament decreixents i per sota del 20%. El brot als EUA acava de començar i sembla que inicialment no s’ha prioritzat fer el màxim de test (ho demostra, per exemple, que tinguin el major ràtio de mortalitat de tots els països), per la qual cosa podria haver-hi un repunt significatiu dels casos.

D’altra banda el mercat voldria veure també una acció conjunta dels Bancs Centrals i dels Governs, que permeti contrarestar l’impacte que tindran les mesures per a frenar l’expansió del virus. Ara com ara la baixada de la Fed ha frenat la caiguda i ha donat pendent a la corba de tipus. Però els futurs estan descomptant uns altres 50pb/75pb en la pròxima reunió del banc central el 18 de març i demanaran més mesurades si la situació s’allarga.

És clar que aquest xoc és exogen, no l’ha causat un mal funcionament del sistema financer o una situació d’excés de preus. Si el brot desaparegués demà l’activitat es recuperaria sense massa problemes. A més el creixement econòmic previ a l’esclat del virus estava millorant (avui mateix les nòmines americanes de febrer han sortit fortes).

No obstant això quant més duri aquesta situació d’excepcionalitat més probabilitats hi ha que acabi afectant el creixement econòmic. A més els mercats ja tenien certa vulnerabilitat abans de l’arribada del virus: creixement econòmic baix, nivells d’endeutament elevats i dependència de la liquiditat dels Bancs Centrals. La situació actual pot tensionar aquestes febleses, per exemple fent que la Fed esgoti la seva munició.

Nosaltres ara com ara mantenim ROBUST amb una exposició per sota del 50% i no incrementarem el risc fins que tinguem més visibilitat de l’evolució dels brots i les accions dels Governs. Al mateix temps tenim un % significatiu en valors defensius i la majoria de les empreses tenen zero o poc deute.

Sostenibilitat

Hem votat en la Juntes de NOVARTIS i APPLE:

NOVARTIS

  • Votem EN CONTRA de la remuneració del CEO. El seu sou variable inclou dues partides relacionades amb ESG amb un pes conjunt del 16% del variable anual. Però encara que aquestes inclouen objectius relacionats amb l’accés als medicaments, la corrupció o la igualtat de gènere, no inclouen objectius relacionats amb el medi ambient.
  • Votem EN CONTRA de la remuneració del Consell en estar molt per sobre de la d’altres empreses amb un nivell de EBIT similar o superior.
  • Votem EN CONTRA de la reelecció de l’antic CEO (Reinhardt) que va passar a President del Consell al 2013. Organismes com Harvard no recomanen aquesta transició, especialment si dura més d’un any.
  • Votem també EN CONTRA del nou conseller masculí proposat perquè el ràtio de dones en el consell, encara que incrementa (del 25% al 29%), queda lluny de la paritat.

APPLE

  • Hem votat EN CONTRA de la remuneració dels executius al no incloure aquesta criteris de sostenibilitat en el càlcul del variable. De fet l’Agenda de la Junta incloïa una proposta dels accionistes que aquests criteris es tinguessin en compte. Votem A FAVOR d’aquesta proposta. Tampoc tenen una estratègia per a gestionar el ràtio de salari CEO vs mitjana treballadors (que sí que publiquen).
  • També votem a EN CONTRA d’un dels consellers masculins (el més antic) en tenir Apple un ràtio de dones en el consell molt per sota de la paritat (33%).
  • La proposta d’un accionista demanava un informe anual a la companyia sobre les seves pràctiques de cara a preservar el dret a la llibertat d’expressió. A la proposta es criticava les pràctiques d’Apple a la Xina, on, entre d’altres, va accedir a retirar una App que permetia l’ús de VPNs als usuaris, per a poder així burlar la censura. L’empresa es defensa de la proposta argumentant que han de complir amb les resolucions judicials de cada país en el qual operen, i que és millor estar present al país que no estar-lo. La proposta és el 3er any que arriba a la Junta i ha tingut seguiment en premsa. Per a nosaltres és un tema complex i pensem que no tenim la informació necessària per a poder decidir sobre aquest tema. En tot cas canviar la política xinesa ens sembla difícil que pugui aconseguir-se des d’una sola empresa encara que tingui l’envergadura d’Apple. Segurament hauria de ser una acció que involucrés a una part significativa de la població xinesa, o/i de la població mundial, que per exemple es negués a comprar productes fabricats allí si les pràctiques del país no milloren. Hem votat ABSTENCIÓ.

1El índex de referència que consta en el fullet de ROBUST és un 25% l’STOXX600, un 25% el S&P500 i un 50% el EuroMTS Eurozone Governments Bond Index 1-3 years. Per a la nostra gestió diària en canvi utilitzem l’STOXX600 Total Net Return (té en compte el pagament de dividends) i el S&P500 TNR Hedged (a més dels dividends tenen en compte el cost de cobertura de la divisa). L’índex EuroMTS per a la renda fixa ja inclou el pagament d’interessos.

This entry was posted in Notes gestió, Seguiment. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.