Mensual – Gener 2017

La majoria de mercats pugen al gener amb l’excepció d’Europa, i especialment França i Itàlia arrossegats per les telecos, la banca i les energètiques. Els emergents pugen impulsats també per la correcció del USD i el repunt de les matèries primeres (agrícoles i bàsiques).

El mes ha estat marcat per les declaracions de Trump atacant sectors concrets, la seva ordre de tancar l’entrada a persones de 7 nacionalitats i no concretant les seves mesures d’expansió fiscal. D’altra banda les dades econòmiques han seguit millorant, especialment les expectatives de PIB del FMI i les dades avançades de l’enquesta PMI:

I en tercer lloc els resultats del 4T2016 de les empreses estan sent bons:

ROBUST
El fons tanca el primer mes de l’any en un -0,45%, per darrere de l’índex de referència que tanca en +0,4%.

Queda molt exercici per davant però ara com ara sembla que persisteixen 3 dinàmiques que vam veure al 2016 i que frenen el nostre rendiment:

  • L’evolució del mercat americà és superior al d’Europa.
  • Els comentaris de Trump afecten negativament de forma directa a sectors que tenim en cartera: Farma (dia 12 de gener), Actuacions (dia 16 de gener) i Renovables.
  • El mercat ha perdut l’interès en les accions “quality” (valors amb bons resultats i balanç sanejat però que acumulaven certa pujada en la seva cotització).

Ho estem fent millor que el mercat en la nostra exposició americana però seguim tenint més pes a Europa doncs és on detectem més empreses amb potencial de revaloració.

D’altra banda estem a sobre les accions que pitjor ho estan fent per confirmar que el seu potencial segueix en el seu lloc i que el seu performance està més relacionat amb els vaivens del mercat (Trump, Quality/Value,…). El nostre treball és tenir clares aquestes dinàmiques i no deixar-nos portar pels moviments a curt termini.

L’empresa que pitjor s’ha comportat aquest mes és Beneteau que va anunciar unes guies per 2017 pitjors del que esperava el mercat: els ingressos creixeran entorn el 5% a pesar que les comandes creixen a doble dígit atès que tenen les plantes sobreocupadas. Encara que és una dada negativa pensem que no modifica el valor de l’empresa a llarg termini (14EUR/acció vs els 11,5EUR actuals) sinó al contrari, sembla que la nova estratègia del CEO (més renovació de models, focus en catamarans i grans formats) està funcionant.

Philips per la seva banda recentment va confirmar guies (ingressos +5% marge +1 punt percentual) i estan en línia amb una valoració de l’empresa de 35EUR/acció vs els 27EUR actuals. El tema obert amb el Departament de Justícia i els desfibril·ladors és puntual.

CapGemini presenta en dues setmanes, però a l’octubre també va confirmar guies (ingressos +8% i marge que millora mig punt percentual). La feblesa a EUA és puntual ara que el petroli s’ha recuperat i l’impacte del BREXIT és relatiu.

BMW va deixar clar que la nova planta de Mèxic servirà no solament per exportar a EUA sinó a tot el món, igual que fa amb totes les seves plantes fet que li ha valgut en el passat perquè el Departament de Comerç la posi com a exemple de bones pràctiques.

ESTRATÈGIA EMPRESES
Ara com ara mantenim les nostres inversions i anirem incrementant posicions en Vossloh, Beneteau i IBM:

ESTRATÈGIA RISC
Des de desembre estem en nivells d’exposició a Renda Variable entorn al 60% i en vista de la situació actual de les variables ho mantenim. A nivell de l’economia veiem que les dades són positives en línia amb un creixement moderat. Encara que la incertesa Trump ha tingut algun impacte ja com en la confiança empresarial alemanya (IFO). Els Bancs Centrals segueixen amb un discurs molt pro cíclic fins i tot la Fed. El repunt de la inflació està influenciat pel repunt de les matèries primeres pel que li veiem un recorregut limitat.

Els emergents han aguantat bé el repunt del USD de finals de l’any passat i les seves divises (excepte Mèxic) no es deprecien. Tampoc hi ha sortida massiva de fluxos de capital.

Els riscos polítics segueixen sent abundants aquest any. A part de la variable Trump estan les eleccions a França i Alemanya.

OPERACIONS
Durant el mes hem comprat un bo de Daimler en USD (venciment 1/8/17 TIR de l’1,1%) per reposar el venciment del bo del Tresor Americà.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.