Mensual – Gener 2019

Mercat

Al gener els mercats reboten recuperant una bona part de les pèrdues del mes anterior. Tots els índexs tanquen en positiu excepte l’Índia que s’ha vist arrossegada per alguns resultats empresarials (bancs i entreteniment). Igual que en la correcció de desembre, el rebot s’ha estès a tots els sectors beneficiant més, això sí, als cíclics que també van ser els més castigats. Destaca a més la disminució de la volatilitat a nivells més moderats.

El mes va començar en negatiu després de la publicació d’unes males dades d’activitat a Europa i la Xina que confirmaven la desacceleració del creixement. No obstant això, després d’unes declaracions de Powell (Reserva Federal) en les quals donava a entendre que la Fed relaxaria les condicions financeres, els mercats van iniciar un rebot que encara es manté avui dia. Aquest bon to dels mercats s’ha vist també reforçat pels estímuls (fiscals i monetaris) anunciats per la Xina i l’avanç en les converses amb els EUA, així com per determinats resultats empresarials que han sorprès a l’alça.

ROBUST

ROBUST ha pujat un 2,7% al gener. El nostre índex de referència (25% S&P500 Dividends acumulats i USD cobert, 25% STOXX600 Dividends acumulats i 50% Bons Euro 1-3 anys Interessos acumulats) ha pujat un 3,5%.

Ens hem quedat per darrere de l’índex per la correcció dels mercats del dia 3, i especialment la correcció d’APPLE d’aquest mateix dia, en què va anunciar menors vendes de les esperades per al 4t trimestre. Amb el repunt ha estat més difícil recuperar el terreny perdut respecte a l’índex de referència, en reduir nosaltres l’exposició a Renda Variable del 67% al 50%, tal com vam explicar a principis de mes.

9 de les 16 empreses de la cartera han superat a l’índex de referència; NEKTAR (nous acords de recerca); AMAZON (bona campanya de nadal), CAF (entrades demanats); BENETEAU (feedback fires); la publicació de bons resultats trimestrals ha empès ROCHE, PHILIPS, APPLE (encara que no prou), CAPGEMINI (pels de ACCENTURE i SAP) i VESTAS (pels de GAMESA).  Per contra MICROSOFT, NOVARTIS i TELENOR han presentat resultats (o guies) que han decebut al mercat.

Renda Fixa i Divises

Seguim pendents que els costos de cobertura del USD baixin una mica més per a subscriure de nou Renda Fixa americana de curt termini.

Mantenim les divises cobertes a excepció de la Corona Danesa que està pegada a l’Euro.

Estratègia Empreses

Amb la reducció d’exposició que vam fer a principis de mes baixem el pes relatiu que tenia el sector tecnològic a la cartera. Continua sent no obstant això una de les apostes significatives. És cert que els creixements d’ingressos que estan tenint les companyies del sector es van reduint, però això ja estava recollit en la nostra valoració de les empreses i en les del consens. Per contra el seu balanços segueixen sanejats, el pes de les serveis és cada vegada major i les seves oportunitats de creixement són variades.

Dins de la nostra aposta industrial hem venut la posició a VOSSLOH. El seu creixent negoci de manteniment de vies és molt interessant, no obstant això el seu pes és relatiu i el negoci de guies, travesses i tensors de via depèn de la inversió als EUA (les operadores Class I no donen signes de repunt) i de la Xina (s’espera millora, però al 2020). Estem analitzant ABB (automatització, centres de dades i smart grids) per a introduir-la en el seu lloc. Altres empreses que estem revisant són BMW i RYANAIR, de consum discrecional. Estem analitzant si en el mitjà termini poden millorar perspectives o no.

Quant a la nostra distribució per factors continuem tenint una sobreponderación en CREIXEMENT: els tipus i la inflació es mantenen baixos i costa trobar altres empreses amb millors perspectives i visibilitat (RAYANIR a part). Les empreses de QUALITAT estan exercint la seva funció, amb un comportament relatiu estable i un rendiment alt per dividend. En VALUE, a part de VOSSLOH i BMW que ja hem comentat, continuem còmodes amb CAF, BENETEAU i NEKTAR.

Estratègia Risc

L’escenari base per a 2019 continua sent el mateix: creixement econòmic moderat però no recessió. L’economia americana continua robusta recolzada en la fortalesa del seu mercat de treball i en la inflació moderada, encara que el mercat d’habitatge comença a donar signes de feblesa. A Europa l’activitat continua deteriorant-se lleugerament, però la desocupació es troba en mínims històrics i els salaris continuen augmentant (a Alemanya s’espera un increment del 4,8% per a 2019) el que convida a pensar que el consum intern podrà compensar la caiguda de l’activitat industrial, conseqüència de la feblesa del comerç internacional. La Xina per la seva part continua oferint incertesa, però el seu govern ja ha demostrat estar preparat per a llançar els estímuls que siguin necessaris (a mitjan gener van anunciar una nova injecció de liquiditat i retallades fiscals). A principis de març donaran més informació sobre el creixement esperat per a 2019.

En aquest context continuem còmodes amb una exposició en nivells del 50% a l’espera de veure cap a on s’inclina la balança. Si persisteix el deteriorament del creixement econòmic global o els nivells de confiança, reduiríem l’exposició a renda variable de forma addicional. Mentre que si veiem algun signe de recuperació sobretot a Europa o la Xina, que no esperem fins a la segona meitat de l’any, augmentaríem. Seguim pendents del Brexit i del desenvolupament de les converses entre els EUA i la Xina, perquè d’aquí a març influiran notablement en els mercats. També seguim amb atenció la temporada de resultats empresarials: de les 230 empreses del S&P500 que ja han presentat, un 62% han sorprès positivament en vendes i un 70% en beneficis (FactSet), no obstant això els increments se situen per sota de la mitjana dels últims 5 anys.

This entry was posted in Notes gestió, Seguiment. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.