Mensual – gener 2020

El Mercat

Gener ha estat marcat per la signatura de la 1a fase de l’acord comercial EUA/Xina per part de Trump i posteriorment pel brot del coronavirus de Wuhan. Els principals índexs han tancat en negatiu, amb l’excepció del NASDAQ, a pesar que aquests primers dies de febrer han repuntat fort en moderar-se el ritme de creixement d’infectats. La resta de mercats està cotitzant l’increment del risc que ha suposat el virus: el USD s’ha apreciat i els tipus d’interès i el petroli han baixat.

El mercat ha tornat a premiar les empreses de CREIXEMENT (GROWTH), revertint el moviment que vam veure al setembre i octubre de l’any passat.

El fons

ROBUST puja un 0,9% al gener i el nostre índex de referencia1 cau un -0,3.

Ens han impulsat especialment les apostes relacionades amb TECNOLOGIA, MILLOR COMUNICACIÓ (UBISOFT, NFON) i MILLOR ALIMENTACIÓ (BEYOND MEAT, RAISIO). Per contra ens han llastrat les apostes més VALOR relacionades amb la recuperació industrial europea: DUERR, KION i BENETEAU.

Renda Fixa i Divises

Hem renovat el bo de Cisco (ràting AA) que vencia al gener per un altre de febrer 2021 amb TIR de 1,5% i pes a la cartera del 4,5%. També hem afegit un pagaré de Audax (ràting BBB-) amb venciment maig 2021, TIR de 1,5% i pes en la cartera de l’1%.

Hem anat incrementant l’exposició al USD del 7% al 10%. La resta de divises estan majoritàriament cobertes.

Estratègia empreses

El mercat està volàtil quant als factors que millor es comporten. Al setembre i octubre van funcionar molt bé les empreses VALOR, al novembre i desembre van tenir un comportament mixt, i aquest 2020, ara com ara, tornen a pujar més les empreses CREIXEMENT. Mantenim la nostra aposta de diversificar l’exposició del fons a aquestes dinàmiques.

En tot cas pensem que si el mercat és capaç de sacsejar-se de damunt l’impacte econòmic que suposarà el coronavirus (està per veure en quina mesura), en algun moment haurà de tornar a girar cap a empreses VALOR. En aquest cas estem preparats per a incrementar la nostra exposició especialment en les empreses industrials europees (DUERR, KION, UMICORE). També en aquelles dinàmiques, com MILLOR ALIMENTACIÓ, on veiem més increment de la demanda estructural.

Estratègia de risc

Les economies americana, xinesa i europea continuen afegint senyals d’estabilització/millora, després de la desacceleració que vam veure al 2019. Ho hem vist de nou aquest mes amb els PMIs (enquestes gerents compres).

Ara falta veure l’impacte econòmic que tindrà el coronavirus. El SARS va trigar 2 mesos a arribar al màxim d’infectats i va tenir un impacte d’un punt en el PIB xinès. Encara és ràpid per a saber la durada que tindrà l’expansió d’aquest virus i l’impacte que tindrà en el creixement xinès i en les cadenes de subministrament mundials: empreses com Husqvarna per exemple van dir en els seus resultats trimestrals que començaria a afectar-los si al març no s’ha normalitzat la situació. El mercat ha reaccionat assumint que la recuperació de l’economia xinesa seria en forma de V, s’afebliria al primer trimestre però recuperaria al segon. Hi ha dades positives, com el % de creixement d’infeccions, que s’està reduint (amb el dubte de si és per limitació de capacitat) i la injecció de liquiditat del banc central xinès de 173Bn USD.

A la fi de 2019 vam reduir l’exposició del 60% al 52%. Si millora el mercat deixarem que aquesta exposició vagi incrementant de manera gradual. En tot cas, malgrat el rebot que ha tingut el mercat en el curt termini, ens mantenim atents a l’impacte econòmic que acabi tenint el virus en el mitjà termini, tenint en compte que regions com la Xina o Europa just ara s’estaven recuperant del xoc de la guerra comercial.

Inversió Sostenible

Hem votat en contra de 8 articles de la Junta d’Accionistes de Beneteau, que feien referència a la remuneració del CEO, l’equip directiu i el Consell d’Administració. Pensem que el detall sobre els nivells de remuneració dels directius en relació amb els objectius marcats per a l’any no és suficient. Especialment aquests objectius no inclouen criteris de sostenibilitat. Tampoc reporten el ràtio de remuneració del CEO respecte la mitjana dels treballadors.

 

 

1L’índex de referència que consta en el fullet de ROBUST és un 25% STOXX600, un 25% S&P500 i un 50% EuroMTS Eurozone Governments Bond Index 1-3 years. Per a la nostra gestió diària en canvi utilitzem l’STOXX600 Total Net Return (té en compte el pagament de dividends) i el S&P500 TNR Hedged (a més dels dividends també te en compte el cost de cobertura de la divisa). L’índex EuroMTS per a la renda fixa ja inclou el pagament d’interessos.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.