Mensual – Juliol 2018

Mercat

Els EUA han repuntat aquest mes impulsats per les dades macroeconòmiques (increment participació laboral, PIB 2on trimestres +4,1%) i pels resultats empresarials del 2on trimestre (fins que va publicar Facebook almenys). Europa també ha repuntat però més impulsada per la millora de temes polítics: May apunta a un softBrexit, l’acord comercial amb Japó i la reunió Trump/Juncker. A nivell macro no obstant això sembla que a Europa persisteix la feblesa l’1er trimestre (PIB 2on trimestre +0,3%). Els tipus a 10 anys americans van repuntar de nou cap al 3% ( i l’alemany al 0,5%) impulsats pel temor al fet que el Banc Central Japonès (BoJ) endurís la seva laxa política monetària, i hi hagués menys demanda de bons (finalment només va flexibilitzar el mecanisme).

La resta de mercats també han repuntat amb la notable excepció de Xina que acusa el tensionament de les relacions comercials amb EUA i dades macro més febles (PIB 2on trimestre +6,7%). De fet va anunciar aquest mes una injecció de 74Bn USD als bancs perquè el crèdit pogués arribar als governs locals. Mèxic (una vegada fetes les eleccions) i Brasil repuntan després de la recuepració de les seves divises vs el USD.

ROBUST

ROBUST ha repuntat un 0,9% al juliol i acumula un 0,3% l’any. El nostre índex de referència (25% S&P500TR, 25% STOXX600TR i 50% Bons Euro 1-3 anys) repunta un 1,7% i acumula un 2% l’any. Ens mantenim per sobre del rendiment de la nostra categoria Morningstar (RV Mixta Flexible EUR Global).

Hem tingut un pitjor comportament que el nostre índex de referència principalment per BENETEU, RYANAIR i CAF. També ens ha perjudicat la correcció de Facebook després de publicar resultats: encara que no la tenim en cartera va afectar la cotització d’APPLE, GOOGLE i MICROSOFT els últims dies del mes, a pesar que les tres han presentat resultats excepcionals. Encara així les tecnològiques ens han impulsat de nou, com també les farmes NOVARTIS i ROCHE (que han presentat bons resultats trimestrals).

BENETEAU va presentar resultats pitjor de l’esperat per menor demanda de grans vaixells, impacte aranzels i traspàs de comandes al 3T per restriccions de producció. En tot cas segueixen executant la seva estratègia (increment producció, millora costos i llançament de nous models) i van camí de complir les seves guies per 2020, la qual cosa suposaria que l’acció està significativament infravalorada.

RYANAIR va presentar resultats pitjor de l’esperat per noves caigudes en preus (per la World Cup, l’ona de calor i la incertesa per vagues). No obstant això el creixement en passatgers i els ingressos addicionals compensen i l’empresa manté guies per a l’any.

CAF va presentar resultats pitjor de l’esperat per la caiguda del marge operatiu, a causa que els serveis perden pes en el mix del negoci i encara estan facturant projectes antics problemàtics o no repetitius. No obstant això la cartera de comandes creix i la majoria són extensions de contractes existents que tenen més marge.

En selecció d’empreses ho estem fent millor que el nostre índex de referència a EUA mentre que a Europa ens llastra especialment BENETEAU. També ens penalitza tenir menys exposició que el nostre índex de referència a EUA.

Renda Fixa i Divises

No hem tingut cap venciment de bons aquest mes. Mantenim la nostra cartera de bons amb venciments menors a 1 any i rating per sobre de A.

Mantenim les divises cobertes a excepció d’un 5% del USD on busquem l’apreciació de la divisa americana pel diferencial de creixement respecte Europa i una política monetària més restrictiva. La corona danesa no la cobrim doncs està pegada a l’euro.

Empreses

Mantenim les nostres posicions en empreses de CREIXEMENT, QUALITAT i VALOR. Durant el mes hem afetgit posicions a BENETEAU (+1,2% del patrimoni) després de la correcció que va tenir post resultats trimestrals.

Riscs

1) Els principals riscos es mantenen, encara que s’ha desactivat el risc polític a Alemanya. La guerra comercial EUA/Europa/Xina s’ha desactivat parcialment després de la reunió Trump/Juncker i l’acord Europa/Japó, encara que es manté evidentment com un dels principals temes sobre la taula.

2) Els tipus d’interès, un altre dels grans temes aquest any, han repuntat lleugerament però es mantenen controlats doncs els Bancs Centrals ja han detallat bastant la seva política per aquest any (el BCE a l’octubre pot donar alguna cosa nova sobre el QE) i les expectatives d’inflació (malgrat el repunt pel petroli) estan ancorades. Com a conseqüència també el moviment de divises s’ha estabilitzat (per a alleujament dels emergents).

3) Xina torna a ser focus d’atenció després de les recents dades de creixement. El seu deute corporatiu és elevada i al mercat li preocupa els bancs locals que el financíen. No obstant això la capacitat del Govern per rescatar aquestes entitats és provada i a nivell d’endeutament públic tenen marge. Han fet canvis per eliminar el “shadow banking” però alhora donen suport als governs locals (mecanisme debt for equity). Tampoc estem veient sortides de divises com si va passar al 2015 i 2016.

4) Recentment ha incrementat també el debat sobre una possible correcció significativa i el final del cicle borsari. El Economista va publicar una notícia sobre aquest tema el dia 31 que de fet havia tret un dia abans Bloomberg. El cicle borsari sol avançar-se entre 6 i 12 mesos a l’inici d’una recessió econòmica, i s’entén una recessió econòmica com dos trimestres seguits de caiguda del PIB. Les últimes previsions de PIB del FMI (del 6 de juliol) apunten a un creixement mundial del 3,9 tant per 2018 com para 2019. EUA creixeria un 2,9/2,7 (2018/2019) i Europa un 2,2/1,9. Les recents dades econòmiques a EUA estan sent molt fortes (PIB i nòmines especialment), mentre que a Europa porten 2 trimestres fluixejant (PIB trimestral +0,3%). Draghi (BCE) està dient que veuen aquesta desacceleració com a conseqüència d’un creixement “excessiu” en 2017, un menor impuls de les exportacions, més incertesa (aranzels), efectes puntuals (grip, clima,…) i colls d’ampolla de l’oferta. S’espera que en la 2a meitat de l’any varis d’aquests factors minvin i el creixement repunti. En aquest sentit indicadors com el PMI s’estan estabilitzant (ALE, FRA) i l’indicador del Citigroup comença a repuntar.

No veiem ara com ara indicacions que apuntin a una recessió econòmica (i menys d’envergadura) pel que en cas d’haver-hi una correcció de mercat aquesta entraria dins de la normalitat dels moviments borsaris del curt termini. Si es manté el creixement econòmic i el dels beneficis empresarials hauríem de veure creixement dels índexs en el mig termini.

Mantenim per ara la exposició a borsa al 70%.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.