Mensual – juliol 2020

Mercat

Després de parar al juny el mercat americà i l’índex d’emergents (la Xina especialment) han tornat a tenir un mes de pujada impulsats per les dades macro (nòmines US), els avanços de les vacunes (Oxford i Moderna), els resultats de les empreses del segon trimestre i la depreciació del USD. Europa també va estar pujant impulsada a més per l’acord aconseguit per la UE, no obstant això les dues últimes setmanes han llastrat al STOXX600 la pujada de l’Euro, les dades de creixement de PIB del segon trimestre i els resultats de les empreses industrials i de serveis. En la Renda Fixa l’acord de la UE ha reduït els spreads entre països core i perfèrics uns 20 punts bàsics, i als EUA els comentaris de la Fed han aconseguit que el 10 anys baixi del 0,6%.

ROBUST

ROBUST ha pujat un 0,9% en el mes i acumulem un -1,3% l’any. El nostre índex de referència1  puja un 1,2% i acumula un -1,9% l’any. Ho hem fet millor que l’índex en selecció d’empreses de Renda Variable, que ens han aportat 1,4 punts percentuals de creixement. Per contra ens ha llastrat l’exposició neta al USD (del 10% del patrimoni) que ens ha llevat 0,4 punts.

Renda Variable

En conjunt ens han impulsat les empreses de TECNOLOGIA, les de SOSTENIBILITAT i les d’AUTOMATITZACIÓ. ESTIL DE VIDA i COMUNICACIÓ s’han quedat planes i SALUT ens ha llastrat lleugerament.

Renda Fixa i Divises

La majoria dels bons han estat estretint tipus en línia amb el mercat. El preu del bo High Yield de NETFLIX a més ha pujat significativament després de la millora de ràting de S&P que l’ha passat de BB- a BB pel creixement de subscriptors i la millora del Flux de caixa Operatiu.

Respecte les divises ens ha llastrat l’exposició neta del 10% que tenim en USD, que s’ha depreciat un 4% al juliol. El dòlar s’ha afeblit per la política de la Fed (està indicant canvi en el seu objectiu d’inflació i en els seus guies de tipus de llarg termini) i pel repunt del virus als EUA (llastra les expectatives de creixement). Pensem que el recorregut d’aquest moviment de la divisa és limitat perquè el repunt del virus pot remetre amb les noves mesures adoptades, i el creixement del país serà major que l’europeu per l’agilitat de la seva economia i pels estímuls adoptats.

Estratègia de risc

Estem mantenint el fons amb una inversió en Renda Variable entorn el 50%. D’una banda impulsen els mercats les accions dels Bancs Centrals i els estímuls dels Governs, per un altre llastren els rebrots de COVID. Les empreses han passat el pitjor aquest segon trimestre (seria alcista), no obstant això moltes encara estan dient que estan sense visibilitat per a la resta de l’any, la qual cosa podria indicar un retard addicional per a tenir un repunt significatiu de l’activitat. A nivell polític també podem veure una nova escalada significativa de tensions comercials entre els EUA i la Xina.

Sostenibilitat

Al juliol hem tingut les juntes de UBISOFT i KION. En ambdues votem en contra de diversos dels consellers proposats. Excloent treballadors i executius UBISOFT té un ràtio de dones en el Consell del 80%, no obstant això té un ràtio d’independents per sota del 50%. KION té 3 dones en el Consell sobre un total de 8 membres.

També votem en contra del sou del CEO en totes dues al no incloure en els criteris del càlcul del sou variable els objectius de reducció de CO₂.

A UBISOFT entrem una pregunta en la Junta (l’única que es va fer). Els felicitem per incloure criteris de ESG en el càlcul del variable del CEO (sobre protecció dels jugadors menors i sobre promoció de les dones) però els preguntàvem perquè no incloïen també els objectius de reducció de CO₂. Ens van contestar que havien determinat que els seus dos factors ESG més crítics (per importància i expectatives) eren els que incloguin en el càlcul. També ens van dir que estan elaborant nous objectius de reducció de CO₂.

 

********************************

 

1L’índex de referència que consta en el fullet de ROBUST és un 25% l’STOXX600, un 25% el S&P500 i un 50% el EuroMTS Eurozone Governments Bond Index 1-3 years. Per a la nostra gestió diària en canvi utilitzem l’STOXX600 Total Net Return (té en compte el pagament de dividends) i el S&P500 TNR Hedged (a més dels dividends també té en compte el cost de cobertura de la divisa). L’índex EuroMTS per a la renda fixa ja inclou el pagament d’interessos.

This entry was posted in Seguiment. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.