Mensual – Juny 2018

 

Mercat

El mercat americà i l’europeu van començar bé el mes seguint amb la tendència d’abril i maig i impulsats per les bones dades macro americanes, la caiguda del EUR i els comentaris dels Bancs Centrals. No obstant això l’escalada en la guerra comercial EUA/Xina i la crisi de govern a Alemanya per la immigració van fer corregir finalment tots dos mercats.

La guerra comercial llastra a la majoria d’índex emergents, perjudicats també per la depreciació de les seves divises.

Les divises emergents se segueixen depreciant davant l’enduriment de les condicions financeres globals. El tipus d’interès del bo a 10 anys nord-americà es manté per sota del 3%.

Macro

L’activitat econòmica mundial segueix avançant de forma robusta (l’estimació Fulcrum actual del creixement del PIB mundial és del 4,5% vs el 3,7% de l’any passat) malgrat la desacceleració d’Europa, que s’aprecia en una nova reculada dels indicadors d’activitat (PMI) i en la caiguda del consum (vendes minoristes). També augmenta la preocupació sobre alguns emergents amb creixements més febles de l’esperat i davant la sortida de capitals.

ROBUST

ROBUST corregeix un 1,5% al juny i acumula un -0,6% l’any. El nostre índex de referència (25% S&P500TR, 25% STOXX600TR i 50% Bons Euro 1-3 anys) repunta un 0,3% i acumula un 0,5% l’any. Ens mantenim per sobre del rendiment de la nostra categoria Morningstar (RV Mixta Flexible EUR Global).

Hem tingut un pitjor comportament que el nostre índex de referència principalment per NEKTAR i per BENETEAU. NEKTAR va presentar a principis de mes resultats de l’estudi que realitza conjuntament amb BRISTOL MEYERS i no van complir amb les expectatives. Pensem que és aviat per treure conclusions atès que la durada del tractament és curta. La proteïna IL-3 (traient la toxicitat com sembla que ha aconseguit NEKTAR) és una de les principals promeses en la lluita contra el càncer. BENETEAU per la seva banda va corregir a la fi de mes després d’imposar Europa aranzels del 25% a 400 ítems fabricats a EUA entre ells els vaixells recreacionales. Pensem que el mercat ha sobrereaccionado doncs l’exportacions que fa la filial de BENETEAU a EUA (Rec Boat) no és significativa i l’empresa ha confirmat el seu bon moment de creixement.

Renda Fixa i Divises

Hem renovat el bo de AMGEN que ens havia vençut invertint en el mateix emissor (rating A) a venciment maig 2019 i rendiment del 2,6%.

Mantenim les divises cobertes a excepció d’un 6% del USD on busquem l’apreciació de la divisa americana pel diferencial de creixement respecte Europa i una política monetària més restrictiva. La corona danesa no la cobrim doncs està pegada a l’euro.

Empreses

Mantenim una sobreexposició a valors “de creixement”, principalment en tecnologia. El mercat segueix premiant aquest subgrup. Ens semblen atractives posat que són les protagonistes del canvi que estem vivint a nivell d’estructura econòmica. Mantenim un pes més reduït en empreses “de qualitat”, pensem que a mesura que maduri el cicle econòmic tindran millors rendiments. El pes en empreses “de valor” és aproximadament 1/3 de la cartera de borsa i és on tenim més potencial de guanys. Són també les que seguim més d’a prop pendents dels canvis en l’evolució del seu negoci.

Hem aprofitat la recent correcció de BENETEAU per afegir posicions addicionals. Pensem que les perspectives per a l’empresa i el sector són molt bones i el management està fent un bon treball. No podem incrementar excessivament el pes en NEKTAR doncs és una empresa que depèn d’un sol medicament i està subjecta a molta volatilitat.

Estratègia

Els protagonistes a nivell de risc aquest any estan sent les polítiques de Trump, la política europea i els Bancs Centrals.

Pensem que el creixement econòmic segueix sent elevat i pot suportar ara com ara els xocs d’incertesa que generen aquests riscos. És cert que els aranzels de Trump, en cas d’implementar-se al complet, tindrien un impacte limitat en el curt termini però en el llarg termini causarien disrupcions en molts sectors. Això provocaria probablement una recessió mentre executen els ajustos de producció necessaris. En tot cas pensem que la probabilitat que EUA els apliqui i mantingui finalment és baixa, i es tracta de nou d’una estratègia de negociació. Els moviments de tots dos països (EUA i Xina) a principis de juliol sobre aquest tema seran importants, i en funció d’ells reduirem exposició o no de cara a l’estiu.

Ara com ara mantenim l’exposició al 70% i solament si millora la situació dels aranzels incrementarem al 75%.

Sostenibilitat

Votem en la Junta de Google (Alphabet) que es va celebrar el 6 de juny. Votem en contra del nomenament de dos consellers doncs el ràtio de dones en el consell és molt baix (25%) tot i no tenir en compte ni els fundadors ni el CEO. De fet s’ha reduït del 33% de l’any passat al no renovar Shilrey M. Tilghman.

També votem a favor de les 7 propostes que van entrar diversos accionistes sobre 1) igualar el pes polític de les accions de la companyia, 2) més transparència respecte els grups de pressió que utilitza Google, 3) informe més exhaustiu sobre el pagament igualitari entre gèneres, 4) la majoria simple per poder convocar Junta d’accionistes, 5) incorporar més mètriques de sostenibilitat i lligar-les al sou del management per ampliar la diversitat ètnica, 6) més detall sobre els requisits que ha de complir el Consell en qualificació i diversitat i 7) més detall sobre els esforços de l’empresa per evitar manipulacions i interferències en les eleccions dels governs.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.