Mensual – Juny 2019

Mercat

Al juny reboten els mercats impulsats per un nou acostament entre els Estats Units i la Xina de cara al G20, i pels comentaris de Fed i BCE que anticipen unes condicions monetàries més laxes. Tots els índexs tanquen en positiu excepte l’Índia afectada per la decisió de Trump de llevar-li l’accés preferencial al mercat americà.

El mes va començar amb unes declaracions de Powell en les quals afirmava que la Fed estava llesta per a actuar si la guerra comercial arribava a afectar l’economia. La probabilitat d’una baixada de tipus al juliol va augmentar al 80%. Els mercats van rebotar amb força animats també per la millora en el to de les converses entre els EUA i la Xina. En la segona part del mes els mercats van pujar impulsats per la relaxació de les polítiques monetàries dels Bancs Centrals, sobretot de la Fed que té més recorregut que el BCE que segueix amb tipus negatius. En conseqüència van caure el USD i el tipus d’interès del bo americà a 10 anys. El petroli per la seva part va recuperar terreny per l’incident amb el petrolier en el Golf.

ROBUST

ROBUST puja un 1,8% al juny i acumula un 4,75% al 2019. El nostre índex de referència (25% S&P500 dividends acumulats i USD cobert, 25% STOXX600 dividends acumulats i 50% Bons Euro 1-3 anys interessos acumulats) puja un 2,9% en el mes i cumula un 8,2%.

El nou escenari de potencial baixada de tipus ens ha impulsat especialment via APPLE i MICROSOFT. També destaca en positiu CAPGEMINI, que ha pujat (+9%) després d’anunciar la compra de ALTRAN, una consultora francesa especialitzada en I+D. Per contra ens han llastrat especialment GOOGLE (anunci investigació anti competència), RYANAIR (profit warning Lufthansa), BENETEAU (sortida del CEO) i DUERR (incertesa guerra comercial).

Al juny hem afegit a la cartera UBISOFT (videojocs) i RAISIO (civada i elaborats). UBISOFT és un dels principals productors de videojocs, un sector que creix a ritmes del 9% anual. L’arribada del streaming via Cloud i les subscripcions donarà entrada a públic addicional. L’empresa llançarà 4 jocs AAA els pròxims mesos. No té deute. RAISIO té marques molt reconegudes en el nord d’Europa. Té les plantes situades a Finlàndia en una zona certificada de cultiu de civada orgànica i s’està especialitzant en productes vegetals elaborats, especialment hamburgueses i carn vegetal picada. No té deute.

Renda Fixa i Divises

Aquest mes no hem realitzat operacions de renda fixa. Seguim a l’espera que els costos de cobertura del USD baixin una mica més per a afegir més bons a la cartera.

Davant el diferencial de tipus europeu i americà seguim amb una part de la nostra inversió en dòlars sense cobrir, encara que abans de la reunió de la publicació de les actes de la Fed la vam reduir al 5% en previsió que el USD pogués reaccionar a la baixa com efectivament va fer. La resta de divises les mantenim cobertes a excepció de la Corona Danesa que està pegada a l’Euro.

Estratègia Empreses

Amb la compra de RAISIO hem afegit la dinàmica de MILLOR ALIMENTACIÓ a la cartera. Volem aprofitar l’increment de demanda que hi ha d’aliments i begudes més saludables. El comportament en borsa que estan tenint les empreses que entrarien en aquesta categoria està sent molt atractiu, ja se’ns va escapar recentment WESSANEN per una OPA. També hem afegit pes a MILLOR COMUNICACIÓ amb la incorporació de UBISOFT. El pes de les dinàmiques defensives continua incrementant i ara representen el 50% de la cartera de Renda Variable.

Estratègia de Risc

Després de la reunió mantinguda al G20, els EUA i la Xina han rebaixat les tensions i avançat en les negociacions amb una sèrie d’acords parcials. No obstant això no s’han establert noves dates pel que continua havent-hi incertesa. De nou totes les mirades estan posades en els Bancs Centrals: el mercat ja descompta que la Fed baixi els tipus en la seva reunió de Juliol i el BCE també es va mostrar disposat a relaxar la seva política, bé sigui baixant encara més els tipus o amb un nou QE. Les últimes lectures d’inflació a Europa i els EUA ofereixen cert marge de maniobra en aquest sentit.

El creixement econòmic s’ha continuat deteriorant en el segon trimestre amb una activitat industrial feble en la majoria d’economies afectada per la confiança empresarial (incertesa guerra comercial) i una disminució de la inversió fixa de les empreses. El sector serveis continua robust recolzat en la fortalesa del mercat laboral i la confiança dels consumidors.

Mantenim una exposició a Renda Variable en nivells del 50% i continuem incrementant el pes en valors defensius.

Sostenibilitat

Al juny hem votat en les juntes de CAF i de GOOGLE. Respecte als vots sobre la composició del Consell a CAF votem en contra del nomenament d’un nou conseller a l’ésser aquest masculí i tenir l’empresa una ràtio de 30% de dones al Consell. A GOOGLE votem també en contra del nou nomenament perquè substitueixen una dona amb un home i baixen la ràtio de dones en el Consell del 25% al 13%.

Respecte als vots sobre les remuneracions del Consell i els CEOs a CAF votem a favor de l’informe sobre remuneració als consellers (inclou el CEO) donat que el nivell de remuneració està en línia o per sota del d’altres empreses amb EBIT similar. A GOOGLE votem en contra de l’autorització per a la compra d’accions per a les remuneracions atès que no les sotmeten a votació.

Addicionalment a la Junta de GOOGLE votem a favor d’11 de les 12 propostes que van fer els accionistes: 1) igual poder de vot per acció, 2) eliminació de les clàusules d’acord obligatori per arbitratge en cas de mala praxi cap a un empleat, 3) informe sobre l’abús sexual en el treball, 4) comptabilització només dels vots A FAVOR per a la nominació dels consellers, 5) informe sobre igualtat de salaris entre gènere, 6) informe sobre alternatives estratègiques respecte a una possible divisió dels negocis, 7) eliminació de la majoria simple per a l’aprovació o no de propostes, 8) introduir mètriques de sostenibilitat en les remuneracions dels directius, 9) informe sobre l’impacte sobre els Drets Humans en cas de llançar un cercador censurat a la Xina, 10) introducció de la clàusula per a reclamar salaris ja pagats en cas de mala praxi i 11) informe sobre la interferència que pot estar generant les eines de google sobre eleccions i informació fake.

Lamentablement cap d’aquestes propostes va ser aprovada pel fet que totes les accions de GOOGLE no té el mateix poder de vot.

This entry was posted in Seguiment. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.