Mensual – Juny 2020

Mercat

El mercat va continuar pujant la primera part de juny impulsat per l’acord Alemanya/França, les bones notícies sobre vacunes de Moderna i Oxford i especialment la rotació del mercat cap a empreses més dependents de la millora del cicle econòmic o de l’abatiment del virus i empreses amb unes valoracions menys exigents (empreses VALUE1 i més CÍCLIQUES). No obstant això nous rebrots de virus especialment a la Xina i als EUA (Califòrnia, Texas i Florida) van fer parar als mercats, que s’han mogut des de llavors en lateral esperant tenir nova informació.

ROBUST

ROBUST ha pujat un 0,7% en el mes i acumulem un -2,2% l’any. El nostre índex de referencia2 puja un 1,5% i acumula un -3,0% l’any. L’índex de referència (el mercat) ens va reduir distància amb el repunt de les empreses dependents del cicle i en estar nosaltres a principis de mes menys invertits en Renda Variable. En la segona part del mes hem tornat a agafar nosaltres distància en incrementar l’exposició fins al 50%, afegir pes en empreses més cícliques/VALUE1 i girar de nou el mercat cap a empreses menys dependents del cicle/virus (empreses tipus CREIXEMENT3 i QUALITAT4).

Renda Variable

Ens ha funcionat especialment bé la dinàmica de tecnologia no tant per les techs americanes (que també) sinó per les europees (CAPGEMINI i ATOS), que tenen un component més lligat al cicle econòmic. També ho han fet bé les empreses de parcs solars (SOLARPACK, GRENERGY) amb la recuperació del preu del pool elèctric a Espanya. RAISIO és de les que més ens ha llastrat tenint en compte el seu pes en cartera i la caiguda que ha tingut (prohibició de la Xina a les importacions de salmó noruec per brot COVID).

Hem afegit pes a JOHN DEERE, ADIDAS, KION, TECHNOGYM, HAIN CELESTIAL, CAPGEMINI, GRIFOLS, HOLALUZ, NOVARTIS, GRENERGY, SOLARPACK, GARMIN, VESTAS i PHILIPS. També hem afegit en cartera UMICORE (líder en càtodes i reciclatge de bateries) i ZUR ROSE (líder en farmàcia online i telemedicina). En termes relatius hem incrementat pes en la dinàmica de SOSTENIBILITAT, SALUT i AUTOMATITZACIÓ i hem reduït en TECNOLOGIA i COMUNICACIÓ.

Hem incrementat de nou lleugerament el pes en accions VALUE1 i en cícliques:

Renda Fixa i Divises

Els bons de la cartera han estat pujant de preu (reduint rendiment) en línia amb la reducció del risc del mercat i impulsats per les compres dels Bancs Centrals. Especialment important en el bo de Netflix que és el de menor ràting de la cartera (BB-). El bo de Audax de 2023 (BBB-) segueix sense tornar als preus previs al COVID (rendiment entorn el 3%). El mercat pot estar esperant els resultats del segon trimestre i tenir més informació sobre la morositat i la caiguda del consum. Pensem que la caiguda en consum serà temporal, en tot cas l’empresa ja va començar a provisionar en el 1r trimestre, té una bona posició de caixa i té també el negoci de generació (el preu del pool s’ha recuperat i van venent actius).

En divises mantenim exposició al USD entorn el 10%.

Estratègia de Risc

Continuen havent-hi sobre la taula dos escenaris possibles per als pròxims mesos. En l’escenari optimista tenim dades macroeconòmiques com els de creació denòmines d’aquesta setmana dels EUA (van crear 4,8Mn llocs al juny) o les dades avançades del PMI d’Alemanya, França, la Xina i els EUA.

Les economies estan reobrint, el xoc ha tingut una durada limitada i els estímuls i ajudes de governs i bancs centrals han funcionat, de manera que una majoria (persones i empreses) s’ha mantingut a flotació i ara pot anar recuperant els seus treballs. Encara falta anunciar paquets d’estímuls com el d’infraestructures als EUA. El repunt de contagis és conseqüència de la reobertura i s’estabilitzarà per les temperatures més elevades i reprenent mesures de distanciament social on s’hagin abandonat (els EUA).

Un escenari més pessimista apunta a l’inici de les fallides, increment de la morositat (els bancs ja estan provisionant) i reincorporació lenta dels aturats temporals. També apunta al fet que els governs no podran mantenir aquest nivell d’estímul i endeutament. També pot arribar una segona onada real de contagis que torni a exigir confinaments significatius.

És possible que amb els resultats empresarials del segon trimestre que coneixerem en poques setmanes no aconseguim encara visibilitat sobre aquest tema. Empreses més lligades al consum i la inversió que ja han presentat com Grenke (leasing Alemanya) encara no donen estimacions per a l’any. Unes altres com Accenture més lligades a la tecnologia si que les han donat i són bones. Hi ha analistes que esperen que les empreses indiquin que han tocat fons en el segon trimestre, i conseqüentment es comencessin a revisar els números a l’alça.

Vaig llegir recentment que els inversors al no tenir visibilitat s’estan fixant només en el més immediat, i això ha ajudat al fet que les bosses recuperessin bona part de la correcció. Un moment clau per als mercats serà quan definitivament arribi aquesta visibilitat. Ara com ara nosaltres mantenim l’exposició a Renda Variable entorn el 50%.

Sostenibilitat

Hem tingut quatre juntes d’accionistes aquest mes. El nostre vot en el nomenament de consellers és negatiu si la ràtio de dones no és paritari (Atos té 4 dones i 5 homes). També emetem un vot negatiu si el CEO i el President del Consell són la mateixa persona, o si no hi ha una majoria clara de consellers independents.

El nostre vot respecte la remuneració del CEO és negatiu si no inclou objectius de ESG en la seva variable. L’ideal, com en el cas de Atos, és que inclogui objectius de diversitat (dones executives) i objectius de sostenibilitat (reducció de CO₂).

La Junta de Alphabet (Google) incorporava addicionalment 10 propostes fetes pels accionistes. Les 10 són aportacions positives des del punt de vista de la sostenibilitat, la transparència, la governança, la igualtat, la diversitat o els DDHH.

Tres empreses van activar mecanismes per a poder enviar preguntes a la Junta d’Accionistes. Dos de les respostes que van donar indiquen especialment una acció directa de ESG que han d’executar; Atos va dir que estan mirant d’incorporar criteris ESG en el sou dels empleats, no sols dels directius; i el CEO de Nvidia va dir que el mateix s’involucraria a crear més llocs de treball per a persones negres. De fet hi ha una onada de moviment antiracista per part de les empreses.

************************************

1VALUE (VALOR): Empreses que cotitzen per sota del seu valor fonamental, que “estan barates”. S’han quedat enrere respecte al mercat degut a un tema intern seu (reestructuració,…), del seu sector (ex. bancs, autos, aerolínies) o perquè depenen més del cicle econòmic (industrials).

2El índex de referència que consta en el fullet de ROBUST és un 25% l’STOXX600, un 25% el S&P500 i un 50% el EuroMTS Eurozone Governments Bond Index 1-3 years. Per a la nostra gestió diària en canvi utilitzem l’STOXX600 Total Net Return (té en compte el pagament de dividends) i el S&P500 TNR Hedged (a més dels dividends també té en compte el cost de cobertura de la divisa). L’índex EuroMTS per a la renda fixa ja inclou el pagament d’interessos.

3CREIXEMENT (GROWTH): Empreses que tenen creixements importants de beneficis. L’exemple més clar són les empreses tecnològiques. Solen estar més cares.

4QUALITAT (QUALITY): Empreses amb un balanç i uns resultats molt sòlids, encara que no creixin a un ritme elevat. L’exemple més clar són les empreses farmacèutiques. El mercat també sol estar disposat a pagar més per elles.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.