Mensual – Maig 2018

Mercat

Maig ha estat marcat de nou per Trump (aranzels, retirada acord nuclear Iran i tensions Corea del Nord), l’acord de govern antisistema a Itàlia (comentari que vam enviar al respecte) i els resultats empresarials.

El mes va arrencar amb pujades moderades després d’unes actes de la Fed sense canvis, quan el mercat anticipava mesures més restrictives davant la millora econòmica i l’augment de la inflació. Trump va demanar a Xina que prengui mesurades per reduir en 200Bn el dèficit comercial però després va encarregar trobar solució perquè ZTE no hagi de tancar per haver-se saltat l’embargament en Iran. Argentina es veia obligada a pujar els tipus al 40% per frenar la depreciació del Peso i es convertia en la  llum vermella que avisava sobre el tensionamient (es veu en les divises i en la sortida de fluxos) que estan experimentant els emergents amb el repunt del USD, la pujada de tipus i la reducció de la liquiditat per part de la Fed.

Els mercats no obstant això van seguir avançant fins que l’acord de govern de la coalició antisistema a Itàlia va retornar la inestabilitat política a la zona Euro. per altra banda la temporada de resultats està superant les expectatives amb bons creixements tant a EUA (+26%, el major creixement des de 2011 encara que un 8% es deu a la reforma fiscal) com a Europa (+4%).

El comportament dels índexs ha estat dispar durant el mes: EUA creix impulsat per les tecnològiques, Europa cau arrossegada per la inestabilitat política a Itàlia i els emergents també cauen pel repunt del dòlar i l’augment de les sortides en els fluxos de fons.

Segueixen dominant els sectors cíclics (consum discrecional i tecnologia). Durant el mes destaca la pujada del sector energètic davant el repunt del preu del petroli i la baixada del sector bancari per la situació a Itàlia.

Al mercat de renda fixa destaca l’augment de la prima de risc a Itàlia que va arrossegar la d’Espanya. La rendibilitat del bo a 10 anys d’EUA també repunta per les tensions amb  Iran, encara que cau de nou cap a finals de mes. Al mercat de divises destaca l’apreciació del USD tant enfront de l’euro com a respecte els emergents: política monetària més restrictiva, repunt economia i increment del petroli.

Macro

A Estats Units encara que l’enquesta ISM ha afluixat una mica les dades segueixen sent d’expansió del creixement (p.e nòmines, vendes minoristes). La inflació subjacent repunta. A Europa el PMI de França ha sortit pla per segon mes consecutiu mentre que el d’Alemanya ha tornat a retrocedir una mica. Tots dos segueixen en zona de creixement però és interessant veure si aquest sot de desacceleració passa ja o dura una mica més. En aquest sentit l’enquesta de confiança que realitza la Comissió Europa i l’index Citi de sorpresa en les dades donarien senyal que la deterioració de les dades s’ha frenat, però ara com ara no tornem a accelerar. La inflació repunta pel petroli, la subjacent lleugerament. En els emergents hi ha una certa deterioració de les dades publicades (indicador Citi) i dels avançats (PMI):

ROBUST

ROBUST repunta un 0,9% al maig i acumula un 0,9% al 2018. El nostre índex de referència (25% S&P500TR, 25% STOXX600TR i 50% Bons Euro 1-3 anys) repunta un 0,2% i acumula un 0,3% l’any:

Hem repuntat mes que el nostre índex de referència impulsats especialment per la tecnologia. El sector va repuntar especialment a principis de mes per resultats (Apple i Microsoft) i posteriorment a la fi de mes (i principis de juny). El risc després de la problemàtica de Facebook amb les dades s’ha desactivat substancialment i el cicle econòmic contínua expandint-se. Addicionalment a Europa ha corregit el sector financer i assegurances (pel tema italià) al que no estem exposats.

A nivell de selecció d’empreses ho estem fent millor tant en la selecció americana com l’europea:

Renda Fixa i Divises

Hem renovat el bo de Oracle que ens havia vençut. Hem comprat el Oracle que venç al gener 2019 amb un interès del 2,3% i rating AA-. Mantenim les divises cobertes excepte un 3% del USD. La corona danesa està pegada a l’euro.

Estratègia Empreses

Mantenim una sobreexposició a valors de Creixement, principalment en tecnologia. La majoria de posicions representen més del 4% del patrimoni a excepció de BMW (esperem a tenir més claredat sobre l’electrificació i el diésel) , VOSSLOH (any de transició) i NEKTAR que acabem d’afetgir:

Estem analitzant diferents empreses per incrementar l’exposició a renda variable del fons. D’una banda estem analitzant ILIAD i DRILLISCH. Són operadores de telecomunicacions a França i Alemanya i ocupen el 3º i el 5º lloc del mercat respectivament. Ambdues idees d’inversió ens semblen interessants encara que estem deixant passar dos trimestres per tenir visibilitat respecte la recent desacceleració de la seva activitat.

On si hem entrat (ara a principi de juny) és en Nektar. L’empresa està posicionada en una de les 3 línies principals que hi ha en immunoteràpies actualment, en concret en IL-3. La IL-3 és una proteïna que estimula les cèl·lules T del nostre sistema immunitari perquè aquestes actuïn contra les cèl·lules cancerígenas. Fins ara la IL-3 tenia efectes tòxics significatius però sembla que Nektar ha aconseguit desactivar-los.  Nektar està realitzant estudis amb les 3 farmacèutiques (Roche, Merck i Bristol Meyers) que tenen medicaments anti PD-1/PD-L1, que són proteïnes que permeten a les cèl·lules tumorosas evadir les cèl·lules T. És el tractament estrella en la lluita contra el càncer via immunoteràpia i permet desactivar la proteïna. En combinació amb el IL-3 tindria més efectivitat. És un camp prometedor encara que ara com ara solament hem afegit un % limitat del patrimoni atès que l’acció té molta volatilitat.

Estratègia Risc

En risc mantenim activades diferents variables que potencialment podrien afectar el creixement i les borses. En tot cas el creixement econòmic segueix robust malgrat la desacceleració a Europa. L’estimat global per 2018 es del 3,9%, un creixement que pot aguantar diversos impactes sense descarrilar.

Estem alerta respecte les accions dels Bancs Centrals (que siguin progressives i anticipades pel mercat), l’impacte que les pujades de tipus tindran sobre l’endeutament (consum), les valoracions, els fluxos (sortida d’emergents) o els mercats menys líquids (High Yield). Un altre factor important són els aranzels de Trump i si és possible arribar a acords amb Europa i Xina abans d’una confrontació directa.

Com dèiem no obstant això ens mantenim positius en vista del creixement i el marge que té per aguantar impactes pel que mantenim el fons amb una exposició del 70% i ampliarem a 75% a mesura que vegem oportunitats.

Sostenibilitat

Votem en la Junta de CAF del 2/6/18. Votem en contra del nomenament de dos dels seus consellers masculins atès que el rati de dones al consell, a pesar que ha incrementat respecte l’any passat, ens sembla insuficient. Ha passat del 20% al 30% en entrar una consellera (Ane Aguirre) i sortir un conseller (Xabier Garaialde). També hem votat en contra de l’informe Anual de Remuneracions al no incloure l’explicació i les variables que determinen la remuneració al CEO.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.