Mensual – Maig 2019

Mercado

Al maig gairebé tots els mercats tanquen en vermell afectats per la deterioració de les relacions comercials entre els EUA i la Xina. En positiu Austràlia i l’Índia pel resultat de les seves respectives eleccions (a Austràlia s’imposen els liberals i a l’Índia Narendra Modi renova mandat) i Rússia.

El mes ha estat marcat per la una nova escalada en la guerra comercial entre els EUA i la Xina, en la qual tots dos dos països han anunciat una nova imposició d’aranzels.  Davant aquestes noves tensions (i a l’espera que els dos presidents es reuneixin en el G20 de finals de juny) els mercats han corregit de manera notable, tornant als nivells de març i amb la volatilitat en màxims de l’any. També destaca l’afebliment de diverses dades econòmiques americanes (consum, producció), que van fer reduir el PIB esperat en el segon trimestre a un 2% i a un 1,25% (aquesta setmana). El tipus d’interès del bo americà a 10 anys ha continuat caient empès també per l’increment de la probabilitat de baixada de tipus de la Fed.

ROBUST cau un 3,1% al maig arrossegat per la correcció del mercat. Al 2019 acumula un retorn del +2,9%. El nostre índex de referència (25% S&P500 dividends acumulats i USD cobert, 25% STOXX600 dividends acumulats i 50% Bons Euro 1-3 anys Interessos acumulats) cau un 2,9% i acumula un 5,2%.

Similar a com ha ocorregut al mercat ens han funcionat bé les inversions més defensives (telecomunicacions i salut), mentre que les més cícliques han corregit. Addicionalment TELENOR ha repuntat després d’anunciar que fusionava el negoci de Malàisia i NOVARTIS en aprovar la FDA el seu medicament per a l’atròfia d’espina dorsal. DUERR s’ha vist especialment llastrada per la tensió comercial entre els EUA i la Xina, RYANAIR pel retard dels Boeing MAX i APPLE per l’obertura d’un front judicial contra el % que cobra a l’AppStore.

La diferència acumulada durant el 2019 respecte el nostre índex de referència es va generar principalment per la major exposició que vam tenir a principis de gener a Renda Variabe i per la correcció de BENETEAU (resultats) i AMAZON (problema oficines NY) a principis de febrer.

Durant el mes hem afegit posicions a PHILIPS (Salut) i hem afegit a la cartera MASMOVIL (Telecomunicacions) i NFON (Telecomunicacions).

Hem entrat a MASMOVIL amb 1,5% del patrimoni (capitalització petita). MASMOVIL (Deute Net/EBITDA de 2,3x) és el quart operador de telecomunicacions a Espanya per desplegament de xarxes i quota de mercat (7% en fix i 12% en mòbil). Té una estructura de costos molt controlada i és la número u en portabilitats netes i captacions de banda ampla fixa.

Estem entrant en NFON amb un 0,5% del patrimoni (capitalització micro). NFON (deute net negatiu) permet a les empreses abandonar la inversió en les centrals telefòniques i pagar el servei d’una centraleta en el cloud. Redueixen i periodifican el cost i milloren les prestacions (encriptació, còpies, portabilitat,…). Són líders a Alemanya i estan expandint-se a Europa.

Renda Fixa i Divises

Al llarg del mes ens va vèncer un bo de AMGEN i ho hem reinvertit amb en un altre bo de la mateixa companyia amb venciment 15/03/20 i una TIR de compra del 2,6%. També hem comprat un bo de IBM amb venciment 15/5/2020 i una TIR de compra del 2,4%. Seguim a l’espera que els costos de cobertura del USD baixin una mica més per a afegir més bons a la cartera.

Davant el diferencial de tipus europeu i americà hem deixat una part de la nostra inversió en dòlars (12,8%) sense cobrir. La resta de divises les mantenim cobertes a excepció de la Corona Danesa que està pegada a l’Euro.

Estratègia Empreses

Estem buscant i afegint empreses que pensem poden tenir un millor comportament en aquest entorn de final de cicle econòmic: Telecomunicacions, Salut, Alimentació, Solar. Hem reduït pes en empreses de consum discrecional (BENETEAU) i en la tecnologia americana (al gener passem d’un 20% del patrimoni a un 13,5%).

L’acord anunciat aquest dilluns entre el Departament de Justícia americà i la Federal Trade Comission obre la porta a possibles investigacions per abús de posició de mercat de les grans tecnològiques. És un factor que afegeix un risc significatiu a aquesta inversió en el mitjà termini, per la qual cosa aprofitarem les oportunitats per a reduir addicionalment la nostra sobreexposició al sector.

De les 6 dinàmiques en les quals invertim les dues més defensives (MÉS COMUNICACIÓ i SALUT) ho han fet millor que el mercat al maig, i al 2019 tres ho estan fent igual o millor (TECNOLOGIA, MILLOR MOBILITAT i MILLOR ENERGIA) i SALUT està a prop. Mantenim aquestes apostes encara que estem incrementant el pes en les més defensives.

Estratègia de risc

Sembla clar que estem en la part final del cicle econòmic pel que és “normal” que el mercat vagi donant bandades (pot durar mesos o anys). L’economia va reduint el creixement però segueix reforçada pels baixos nivells d’atur, d’inflació i de tipus d’interès. Les tensions com la disputa comercial americana generen incertesa respecte un possible final abrupte d’aquest cicle. En canvi una resolució positiva donaria ales a pensar que la fase final d’expansió pot durar més temps. La reunió del G20 de finals de mes serà una fita important per a veure cap a on va el conflicte.

D’altra banda els Bancs Centrals tornaran a ser protagonistes, especialment la Fed que s’espera baixi tipus ja en la pròxima reunió el dia 19. El BCE avui mateix ha anunciat que allarga 6 mesos el termini en el qual no pensa plantejar-se pujada de tipus fins a mitjan 2020. Si els Bancs Centrals expandeixen la seva política monetària de nou actuaran com un suport per al mercat.

Mantenim una exposició a Renda Variable del 45% i anem incrementant el pes dels defensius respecte els cíclics.

Inversió Sostenible i Responsable

Al maig hem tingut Junta General de 6 empreses de la cartera. En percentatge de dones al Consell CAPGEMINI, TELENOR i AMAZON ja tenen el 50%, PHILIPS té un 43% (3 dels 7 membres), DUERR té un 31% (però no sotmetia cap nominació a votació) i TALGO no té cap (votem en contra de 4 de les reeleccions masculines proposades).

Respecte al nivell de remuneracions, AMAZON, CAPGEMINI, TALGO i PHILIPS estan pagant al CEO i al Consell igual o inferior que empreses amb un nivell d’EBIT similar. DUERR no obstant això està pagant per damunt, encara que en la Junta no ho ha sotmès a vot. En el cas de TALGO votem en contra de la proposta de remuneració variable doncs el nivell de detall que publiquen resulta insuficient.

A la Junta de AMAZON els propis accionistes van proposar també diversos punts: informe sobre la quantitat de menjar que tira l’empresa, impacte i prohibició de l’ús de la tecnologia que fa el govern i que posa en risc la privacitat de les persones, nomenar a un president del Consell independent (ara és Bezos), millorar el rati de dones directives, integrar mètriques de sostenibilitat en el càlcul del sou variable dels executius, modificar la manera de computar les abstencions en el recompte de vots de les propostes dels accionistes (es compten com NO). Lamentablement cap de les propostes va obtenir suficients vots.

 

 

 

This entry was posted in Seguiment. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.