Mensual – Maig 2020

Mercat

Els mercats han continuat recuperant-se impulsats pels resultats empresarials (impacte limitat, tenen liquiditat), el control dels contagis i els avanços en les vacunes. També el mercat de renda fixa srecolzat pels bancs centrals, el petroli per les retallades de producció i la sortida de les quarantenes i el mercat de divises (caiguda del USD) després de la relaxació del risc.

El mercat a més ha començat a girar cap a empreses més VALUE (amb beneficis més dependents de la millora de l’entorn econòmic) el que indicaria més confiança per part dels inversors en una recuperació econòmica menys llunyana.

ROBUST

ROBUST ha pujat un 2,6% en el mes i acumulem un -2,9% l’any. El nostre índex de referencia1 puja un 2,1% i acumula un -4,5% l’any. Hem incrementat exposició a Renda Variable (al 40%) però seguim per sota del nostre índex de referència (al 50%). També mantenim una volatilitat menor. Hem superat a l’índex de referència en el mes encara que els últims dies ens ha guanyat terreny en repuntar les empreses VALUE, especialment bancs i viatge, sectors als quals no estem exposats.

Renda Variable

Ens han anat bé especialment NVIDIA (bons resultats), HAIN CELESTIAL (bons resultats), BEYOND MEAT (bons resultats), ROCKWOOL (estímul CE) i VESTAS (bons resultats). Les millors dinàmiques han estat Estil de Vida, Tecnologia i Sostenibilitat.

Aquest mes hem afegit a la cartera ADIDAS (creixement canal online, tendència estil vida saludable, proactius en sostenibilitat), KION (líders automatització magatzems, creixement e-commerce), TECNOGYM (nou producte de bici i cinta similar a Peloton, gyms connectats, tendència estil de vida) i JOHN DEERE (líders automatització agricultura). En les quatre busquem aprofitar la millora de la confiança en el cicle econòmic i la resolució del COVID. També hem incrementat pes en GRENERGY després de parlar amb el CEO (bona visibilitat dels projectes i preus PPA a Espanya i Xile). Hem ampliat les dinàmiques en les quals estem invertits per a tornar a afegir automatització i hem potenciat la dinàmica d’estil de vida saludable (deport+alimentació).

La nostra intenció, si el mercat manté aquesta rotació cap a VALUE, és continuar incrementant el pes en empreses més sensibles a la bona salut del cicle econòmic. El nostre pes en VALUE ha incrementat però continuem tenint més GROWTH (empreses amb creixements de beneficis significatius) i QUALITY (amb beneficis resilients).

Renda Fija i Divises

Els bons corporatius americans que vam afetgir a l’abril han pujat amb la recuperació del mercat de renda fixa. Ara les TIRs dels bons tornen a estar molt ajustades. Aquest mes hem afegit un bo de NETFLIX (venciment febrer 2021, TIR 1,2%) amb ràting BB-, per sota del “investment grade”. S&P en el seu comentari sobre el ràting el justifica per la pressió sobre el Flux de Caixa que suposa la despesa en màrqueting i en nou contingut, així com el risc que suposa l’entrada de competidors. L’agència millorarà el ràting a mesura que la companyia creixi (els ingressos creixen a doble dígit) i el marge operatiu e’ampliï. Seguim amb les divises cobertes a excepció del USD que mantenim entre el 10 i el 15%.

Estratègia de risc

Hem anat incrementant l’exposició a Renda Variable en sentir-nos més còmodes amb l’evolució de la corba de contagis i les sortides de les quarantenes. També l’acord de Merkel i Macron ha aportat més confiança a les borses Europees, així com el recent paquet d’estímul alemany i el pròxim paquet d’infraestructures que sembla que prepara Trump. En tot cas el mercat ha estat descomptant la volta a la normalitat de manera agressiva, avançant-se (apostant) als esdeveniments (com sempre). Veiem un entorn positiu per als mercats les pròximes setmanes però veiem més incertesa a partir de meitat de juliol quan les empreses comencin a presentar els seus resultats trimestrals. Ara com ara els analistes esperen que el 2n trimestre serà el pitjor, a partir del 3r i el 4t s’aniran reduint les caigudes de benefici i ja al 1r de 2021 aquests creixeran. De manera que al 2021 esperen recuperar el nivell de beneficis del 2019 en el cas del S&P500 i al 2022 en el cas del STOXX600.

Sostenibilitat

A finals de maig vam assistir a la Junta General d’Accionistes (virtual) de Amazon. Vam votar a favor de la reelecció dels 10 consellers proposats per al Consell. Amazon és de les poques empreses que manté una ràtio de paritat de gènere del 50%. I el 90% dels consellers són independents. Per contra vam votar en contra del punt que demanava una opinió favorable de la remuneració dels executius. L’esquema de retribució variable que té l’empresa no inclou objectius ni ambientals ni socials ni de governança.

Va haver-hi 12 propostes d’accionistes minoritaris posades a votació taambé. Vam votar a favor de totes elles excepte una sobre el seu programa Smile de donacions que ens va semblar tenia una càrrega política/religiosa i ens vam abstenir. Les més destacades pensem que eren la petició de separar el rol de president del Consell i de CEO (tots dos els ostenta Bezos i ja “només” el 15% de l’empresa és seva), la petició de publicar la mitjana de salari de cada grup social (ara es publica el pay gap dins de cada grup de treball equiparable), un informe sobre velocitats de promoció dels diferents grups socials i un informe sobre la preservació dels DDHH de la seva cadena de subministrament.

En el torn de preguntes nosaltres vam enviar-ne una sobre el seu reporting de ESG, perquè no utilitzen els estàndards GRI ni el Carbon Disclousure Project. Si que tenen auditor extern ESG no obstant això.

*****

1L’índex de referència que consta en el fullet de ROBUST és un 25% l’STOXX600, un 25% el S&P500 i un 50% el EuroMTS Eurozone Governments Bond Index 1-3 years. Per a la nostra gestió diària en canvi utilitzem l’STOXX600 Total Net Return (té en compte el pagament de dividends) i el S&P500 TNR Hedged (a més dels dividends també té en compte el cost de cobertura de la divisa). L’índex EuroMTS per a la renda fixa ja inclou el pagament d’interessos.

 

 

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.