Mensual març 2018

Mercat

Març ha estat un mes molt negatiu per als mercats per la guerra comercial iniciada per Trump i la correcció de les tecnològiques (Nasdaq -4% i FANG -7%). El mes va començar amb fortes caigudes després de l’anunci de Trump de posar aranzels a les importacions d’acer i alumini (25% i 10% respectivament). Passades les eleccions a Itàlia, amb dificultat per formar govern però amb els dos partits euroescèptics lluny del poder per si sols, i amb el vot a favor de la gran coalició de Merkel per part de les bases del SPD, el mercat va intentar un rebot recolzat també pel comunicat del BCE (sense canvis en la seva política). A mitjans de mes va tornar la preocupació pels aranzels agreujada a més per la dimissió de Tillerson (Secretari d’Estat d’EUA) i els mercats van corregir de nou. També van sortir a la llum possibles irregularitats de Facebook en temes de privacitat que va afectar a tot el sector tecnològic. En la part final del mes els moviments del mercat van seguir sent bruscs, però sense un sentit clara, movent-se al ritme de les declaracions de les diferents parts de la guerra comercial iniciada pels EUA.

Tots els índexs tanquen en negatiu en el mes:

Gairebé tots els sectors passen a estar negatiu a l’any excepte consum cíclic i tecnologia.

Al mercat de renda fixa la rendibilitat del bo a 10 d’EUA repunta lleugerament durant la primera meitat del mes, encara que després retrocedeix després de les minutes de la Fed i en actuar com a refugi per l’augment de la volatilitat. El USD es mou en lateral i tanca per sota del mes anterior.

Macro

A nivell macro, totes les mirades segueixen posades al mercat de treball nord-americà. Les dades que hem conegut en el mes reflecteixen una forta creació d’ocupació, que és bo per a l’economia, encara que amb uns ingressos per hora dels treballadors per sota de l’esperat, la qual cosa relaxa les expectatives d’inflació. A Europa la inflació segueix baixa i, com va dir Draghi, trigarà temps a pujar amb força. Els indicadors d’activitat queden lleugerament per sota de l’esperat però segueixen robusts, encara que caldrà vigilar aquest canvi de tendència, sobretot a Europa. En el mes destaquen també la producció industrial de Xina, molt per sobre de l’esperat, i els béns duradors a EUA que venien d’una mala dada del mes passat.

ROBUST

ROBUST corregeix un 1,1% al març i acumula un -0,8% al 2018. El nostre benchmark (25% S&P500, 25% STOXX600 i 50% Bons Euro 1-3 anys) cau un 1,0% i acumula un -1,1%.

Hem corregit similar al mercat malgrat tenir una major exposició a Renda Variable (68% vs 50%). Ens ha compensat la selecció d’empreses i tenir menys exposició que l’índex de referència a EUA:

Ens ha impulsat especialment VOSSLOH, que encara que en el seu informe anual no va afegir canvis a les seves perspectives (2018 fluix, repunt d’activitat en 2019) l’acció està rebotant des de mínims. També CAF que està presentat resultats positius i l’acció va arrencar al desembre després d’un 2017 fluix.

Per contra ens ha llastrat BENETEAU (les guies que va donar al febrer no van caure bé al mercat) i les tecnològiques americanes (la errada de Facebook ha obert el debat regulatori sobre el sector + impacte potencial aranzels Trump).

Renda Fixa i Divises

Aquest mes ens va vèncer el bo de Nissan i hem renovat amb un bo de Cisco de venciment març 2019. Genera un interès del 2,1% flotant i té un rating creditici de AA-. És el primer flotant que agafem per protegir-nos en cas de repunt de la inflació, encara que pensem que la probabilitat que aquest vagi a ser marcat és baixa.

Seguim amb les divises 100% cobertes a excepció de la Corona Danesa que està pegada a l’Euro.

Estratègia Empreses

Mantenim 13 empreses com a inversions CLARES (> 4% del patrimoni) i 2 EN ESPERA. A VOSSLOH estem pendents del repunt de l’activitat a Europa aquest any i a EUA i Xina l’any que ve. Ens segueix semblant una bona aposta per aprofitar-nos del creixement del sector i de la posició de l’empresa com consolidadora. A BMW hem seguit revisant la situació del sector. Tenim les incerteses de l’electrificació, l’autoconducción, el cotxe com a servei i la regulació sobre les emissions. BMW està atacant tots aquests fronts i el seu èxit dependrà de la velocitat en la qual les incerteses es materialitzin.

Respecte al sector tecnològic anirem reduint el seu pes aprofitant els repunts que faci el sector. Pensem no obstant això que hi ha marge per executar aquest canvi doncs el cicle econòmic segueix expandint-se. La correcció del sector aquest mes pensem que és soroll (Facebook, aranzels, amenaça de Trump a Amazon,…) i que amb la publicació dels resultats trimestrals les accions repuntaran.

Estratègia Risc

El creixement econòmic segueix expandint-se a EUA, Europa i emergents i pensem que pot suportar impactes com el dels aranzels d’EUA. En tot cas sembla que és una nova maniobra de Trump per pressionar i acabar arribant a un acord. Ara com ara els aranzels aprovats tenen un impacte aprox de 3Bn USD per a ambdues economies, la qual cosa representa un % insignificant del seu PIB. Fins i tot els aranzels potencials de 60Bn anunciats per Trump representarien un 0,5% de l’economia Xinesa i un 0,3% de l’americana.

L’altra incertesa significativa aquest any és la de tipus. Amb la incertesa creada pels arancels han deixat de repuntar i, encara que tornaran a fer-ho, ara com ara els Bancs Centrals han tornat a deixar clar que el tensionamient de la seva política monetària serà progressiva: els EUA farà entre 3 i 4 pujades de tipus i Europa pot anunciar la fi del QE entre setembre i desembre.

Mantenim per tant la nostra exposició a borsa prop de màxims (70%) i en cas de tenir oportunitat ampliarem al 75%.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.