Mensual – Novembre 2016

en-1-minut-nov-16-cat

ROBUST ha corregit lleugerament durant el mes (-0,35%) i acumula una retorn al 2016 del -3,5%. Des del llançament (2012) acumulem un retorn anual neta mitjà del 5% amb una volatilitat (risc oscil·lació preu) del 7%.

tacc-nov-16-2

Els índexs europeu i americà (STOXX600 i S&P500) han pujat respectivament un 0,9% i un 3,4% en el mes. Després de les eleccions americanes han pujat especialment les matèries primeres, i el sector energètic i financer. ROBUST no té exposició a aquests sectors. Mentre que l’efecte Trump s’ha notat negativament en el sector tecnològic i en les renovables, en les quals si estem posicionats.

sectorial-nov-16-correct

D’altra banda ens ha afavorit la nostra posició neta al USD (del 10%) que s’està apreciant. En agregat ens hem quedat curts respecte al nostre benchmark:

chart-robust-nov-16

El rendiment de ROBUST aquest 2016 segueix sent negatiu principalment per la nostra sobre exposició a Europa (el STOXX 600 cau un 6,5% l’any). Tenim un 70% de la Renda Variable a Europa vs el 45% que té el benchmark. A nivell de selecció d’empreses ho estem fent en línia amb el mercat malgrat no estar exposats als sectors que millor s’estan comportant:

benchmark-nov

Diverses de les empreses que pitjor s’estan comportat aquest any sembla que estan sent penalitzades per una rotació del mercat cap a empreses value (infravaloradas) vs empreses amb creixement i un bon balanç (growth/quality). Això explicaria el mal rendiment de Roche, Novartis, BMW (també pel cicle econòmic), Cap Gemini (també pel Brexit) i Ryanair (també per l’entorn competitiu i Brexit). A nivell de resultats no obstant això totes aquestes empreses estan publicant bones xifres i la seva valoració per descompte de flux està per sobre de la seva cotització actual. Telenor per la seva banda està sent penalitzada per l’entorn competitiu en els seus emergents i per la necessitat que tindrà d’invertir en espectre. Ericsson ja la vam vendre al juny en deteriorar-se les perspectives del seu negoci.

pa-empresa-nov

El dia 30 vam assistir virtualment a la Junta General d’Accionistes de Microsoft. Vam poder votar i introduir preguntes. Vam votar en contra de dos dels Consellers doncs el ràtio homes/dones ens sembla insuficient. També votem en contra del sou el CEO doncs no estableixen el ràtio dels seus sou vs el salari mitjà. En tot cas estem molt satisfets amb el performance de l’empresa i els vam felicitar per això. Microsoft va estar explicant els seus focus. Ens va impressionar com estan treballant la usabilitat per a persones amb discapacitats. Han activat el Narrator que explica a la velocitat que l’usuari vulgui el que està passant en la pantalla i les opcions que té. La setmana que ve publicarem el post amb els detalls de la Junta i el nostre vot.

MERCAT

Novembre ha estat marcat per les eleccions nord-americanes. Després de conèixer el resultat els mercats van corregir, encara que conforme es digeria la notícia van començar a recuperar fins a tancar en positiu, ajudats per un discurs més moderat de Trump. El S&P500 ha pujat un 3,4% durant el mes, marcant nous màxims històrics, impulsat per les polítiques fiscals expansives que pretén dur a terme el nou president. Ja ha anunciat un pla d’inversió en infraestructures de 500 Bn USD i baixada d’impostos per a particulars i empreses. El Stoxx600 ha pujat de forma més moderada (+0,89%). Banca, assegurances i matèries primeres han aconseguit neutralitzar les pèrdues de la resta de sectors més afectats per la pujada de tipus i l’enfortiment del USD. L’Ibex retrocedeix un 4,98% en el mes per la seva exposició a Latam i també a sectors més sensibles a la pujada de tipus (utilities, telecom, autopistes i construcció).

La majoria d’índexs emergents han tancat en negatiu davant la feblesa de les seves monedes.

index-nov

Les referències macro que hem conegut durant el mes han estat bones. Els indicadors avançats d’activitat mostren un avanç de les economies durant el 4º trimestre a EUA i a Europa encara que més moderat. També en Emergents , recolzat en les bones dades de Xina, l’acceleració de l’Índia i la millora de Brasil i Rússia. La demanda interna segueix robusta, destaca la recuperació de les vendes minoristes d’Alemanya que venien d’uns mesos febles.

chart-macro-nov

Al mercat de divises destaca el repunt del USD enfront del EUR i a les divises emergents, la caiguda del JPY per la pujada de yields i la recuperació de la GBP.

divises-nov

Al mercat de tipus el yield del bo Americà a 10 anys ha seguit repuntando durant el mes i ja se situa en nivells del 2,4%. Els tipus a Europa també repuntan per la millora de la inflació. Espanya i Itàlia incrementen la prima de risc abans del referèndum.

deute-nov

ESTRATÈGIA: EXPOSICIÓ A RENDA VARIABLE
Mantenim un objectiu d’exposició a Renda Variable del 60% igual que el mes anterior. Pensem que el creixement econòmic i dels beneficis empresarials a mitjà termini són suficientment sòlids (encara que moderats, sinó estaríem al 70%) per suportar el potencial efecte negatiu de les diverses incerteses que hi ha sobre la taula.

chart-evol-exposicio-nov-16

La més rellevant ara és el referèndum a Itàlia. Sembla que el pitjor resultat per a l’estabilitat del mercat seria si Renzi ho perd per un marge substancial. Això li podria pressionar a dimitir i convocar eleccions el que llançaria dubtes sobre el procés de recapitalización dels bancs italians, especialment la Muntanya dei Paschi que ha de tancar-se abans de finalització d’any. A més el Movimento 5 Stelle podria guanyar aquestes eleccions llançant més dubtes al projecte europeu. Encara que també cap la possibilitat que estableixin un govern tecnòcrata o que el president nomeni un nou 1er ministre del PD.

En cas que es materialitzi el pitjor dels escenaris pensem que el BCE té ara diversos instruments per ajudar al sistema bancari italià (compra deute, liquiditat) i aprofitar la situació per restructurarlo (bail in amb ajuda als minoristes). Addicionalment, com dèiem, l’economia italiana s’ha estabilitzat i està creixent ara a nivells del 1%. I el FMI espera un creixement similar per 2017.

macro-ita-nov-16

Mantenim per tant l’objectiu del 60% i seguim monitorizando l’evolució del creixement a mitjà termini i els impactes que pugui rebre. El Fons està lleugerament per sota d l’objectiu (al 57%) després de baixar-ho lleugerament just abans de les eleccions americanes. El mantenim així fins passat el referèndum.

ESTRATÈGIA: INVERSIONS
Mantenim les nostres apostes en un nivell similar al del mes anterior. Tenim 8 empreses en el nostre bloc d’inversions clares (pes >4% del patrimoni), 3 progressant (pes entre el 3% i el 4%) i 4 en espera (pes inferior al 3%).

pes-per-empesa-nov-16

Una vegada coneguem el resultat del referèndum a Itàlia buscarem l’oportunitat per incrementar el pes en VESTAS (penalitzada excessivament per l’elecció de Trump), VOSSLOH (són a punt de vendre el negoci de sistemes elèctrics) i en BENETEAU (estan millorant el marge i mantenen molt bones perspectives del negoci). Passaríem a tenir 10 empreses en el nostre bloc d’inversions clares.

ROCHE i NOVARTIS (progressant) necessiten presentar un trimestre excepcional per contrarestar la rotació del mercat cap a value i els temors de canvi de dinàmica del sector a EUA.

BMW la tenim en espera pel seu component cíclic (a EUA estem arribant al bec) i per la pressió que tindrà ara en marges per major inversió. RYANAIR està també en espera per la incertesa que teníem fins ara amb el preu del cru (s’està estabilitzant i l’acord de la OPEC ajudarà). En IBM estem esperant a veure major tracció en els resultats trimestrals que encara indicar una caiguda dels beneficis.

Ens mantenim sobre ponderats en empreses growth/qualitat doncs en l’entorn actual de creixement econòmic moderat i alt endeutament pensem que ens ofereixen una garantia addicional per a la cartera. La rotació que està fent el mercat ha deixat a moltes d’aquestes empreses a més amb un descompte respecte el seu valor fonamental significatiu. En conjunt acumulem un descompte del 22%.

descuentos-nov-16

En divisa mantenim una exposició neta al USD del 10% buscant que s’apreciï fins a l’1,05 moment en què començarem a cobrir aquesta posició.

En renda fixa mantenim una exposició a bons molt curts que anirem renovant a mesura que vencin buscant majors rendibilitats davant el repunt dels tipus (especialment a EUA).

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.