Mensual – Novembre 2017

MERCATS
El comportament dels mercats ha estat dispar al novembre. En negatiu destaquen Europa pel repunt del EUR, Brasil i Turquia per tensions polítiques i Mèxic per les negociacions del NAFTA.

Novembre ha estat marcat pels dubtes entorn de la reforma fiscal de Trump per divisions internes en el partit republicà. Aquest fet, unit a les bones dades econòmiques de l’eurozona, provocava un repunt del EUR que ha perjudicat a les exportadores europees. Els EUA per la seva banda s’han vist beneficiats també per uns bons resultats d’empreses com Walmart o CISCO i unes dades de consum associats a la festivitat d’acció de gràcies (black Friday) millors que l’any anterior. El fracàs de les negociacions entre el partit de Merkel, els liberals i els verds per formar coalició a Alemanya amb prou feines va tenir impacte.

A nivell macro destaca la lectura del PIB preliminar de l’eurozona per al 3T, on Espanya, Itàlia i Alemanya han quedat millor de l’esperat. Els índexs d’activitat segueixen forts en totes les regions. I també hem conegut l’últim butlletí de ‘Perspectives Econòmiques’ de l’OCDE, que preveu un creixement de l’economia mundial del 3,7% pel 2018.

ROBUST
ROBUST ha corregit un 1,5% en el mes i acumula un retorn a l’any del 6,3%. El nostre índex de referència (25% S&P500, 25% STOXX600 i 50% Bons Euro 1-3 anys) ha repuntat un 0,2% i acumula un 7,1% l’any:

La diferència en el rendiment es deu principalment a la correcció de VESTAS a principis de mes, que va restar un 1,3% del nostre rendiment mensual:

VESTAS va corregir primer per l’anunci de reforma fiscal de Trump (planteja reduir els subsidis a les renovables a EUA) i després després dels resultats trimestrals (-20%). Vam estar analitzant tots dos temes. En el cas de la reforma fiscal la companyia ja inclou en les seves guies per 2018 el retard en l’entrada de comandes, que és l’impacte que espera. Respecte als resultats el mercat està nerviós doncs la pressió en preus està incrementant en estendre’s el mètode de subhasta per a l’adjudicació de projectes, i per la caiguda de preus de l’energia. Hem calculat el valor fonamental de l’empresa suposant que el seu marge es redueix 2 punts (del 12 al 10%) i així i tot tindríem un upside de l’acció del 25%. Pensem doncs que la correcció és excessiva i hem aprofitat per afegir posicions.

També hem aprofitat la correcció de la borsa europea per afegir posicions a ROCHE; VOSSLOH i CAF. Addicionalment hem afegit posicions a IBM. El % d’exposició a Renda Variable ha pujat al 66%.

En Renda Fixa hem afegit a la cartera un bo de AMGEN (venciment juny 2018, TIR 1,5%, A) i un de ORACLE (venciment abril 2018, TIR 1,3%, AA-). Al mateix temps va vèncer el bo d’AMÈRICA MÒBIL que no renovem al no haver-hi venciments de menys d’un any disponibles.

Mantenim coberta l’exposició a les diferents divises.

SOSTENIBILITAT
Aquest mes hem publicar la nostra anàlisi actualitzada dels esforços en matèria de RSC de les empreses de la cartera. En positiu estem veient un bon avanç en la reducció de les emissions de CO2 (scope 1 i 2) i iniciatives per començar a reduir les emissions scope 3 (dels proveïdors). Mantenim una petjada de carboni (25g CO2 per USD invertit) molt per sota de la del MSCI Low Carbon Leaders (67g/USD invertit).

En negatiu, a pesar que algunes empreses han incrementat el % de dones en els consells, segueix existint una barrera en els nivells del 30%. Nosaltres hem votat a les Juntes en contra del nomenament de consellers masculins en cas que el % de dones fos inferior al 40%.

ESTRATÈGIA EMPRESES
Amb la compres d’aquest mes hem pujat a la posició d’inversions CLARES (>4% del patrimoni) IBM, ROCHE i CAF. De les 15 empreses de la cartera queden 3 en posició d’ESPERA (<4% del patrimoni). A BMW estem esperant a tenir més visibilitat respecte el futur del cotxe elèctric i la autoconducción mentre que a BENETEAU i RYANAIR estem esperant a tenir un millor preu per afegir posicions.

La distribució de la cartera ens ha permès aquest any batre tant al S&P500 amb les nostres empreses americanes com al STOXX600 amb les nostres empreses europees. L’índex de referència no obstant això ens està batent en tenir aquest un major pes a EUA.

Estem veient al novembre i en el mes en curs, de nou, una rotació d’actius que penalitza la nostra posició en empreses de tecnologia. Ja va ocórrer al 2016 i en canvi en 2017 ha resultat positiu mantenir aquestes posicions. Seguim veient potencial al sector doncs hi ha múltiples aplicacions noves desenvolupant-se que seran importants per a l’economia.

ESTRATÈGIA RISC
Mantenim un objectiu d’exposició del 70% en vista de la situació dels nostres 4 vectors (economia, política, mercat i empreses). El 70% indica que pensem que el creixement és substancial i pot suportar diversos impactes. Per 2018 s’espera que els EUA accelerin el creixement al 2,3% (FMI) mentre que Europa podria accelerar al 3% (Jefferies). Per la seva banda els emergents també acceleraran al 4,9% (FMI).

Els principals impactes potencials que estem vigilant són els tipus d’interès (al 2018 el BCE reduirà el seu QE, la FED pujarà més els tipus i Xina seguirà endurint la liquiditat) i l’impacte que la seva evolució pot tenir per a les economies endeutades o en mercats com el High Yield. En geopolítica hi ha diversos fronts oberts incloent les eleccions a Itàlia on pot guanyar un partit que plantegi la sortida de la UE.

Respecte a la situació Espanya-Catalunya ROBUST manté des del seu llançament una exposició reduïda a actius espanyols (un 4% de CAF en renda variable), i no té exposició a bancs.

 

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.