Mensual – Octubre 2017

MERCATS

Octubre ha estat un bon mes per als mercats. La majoria d’índexs tanca en positiu excepte Mèxic, que corregeix per la incertesa que provoquen les negociacions del NAFTA (es reprenen el 17/11).

El mes va arrencar en positiu impulsat per unes renovades expectatives que el Congrés americà aprovi la reforma fiscal de Trump anunciada a la fi del mes passat i la lectura final dels índexs d’activitat corresponents al mes de setembre. Els resultats empresarials del tercer trimestre que hem començat a conèixer també han contribuït al bon to dels mercats. Fins avui, el 74 de les empreses que han presentat ha sorprès positivament en benefici i el 66% en vendes; el creixement esperat dels beneficis per al conjunt d’empreses del S&P és del 3%. Cap a final de mes els mercats van tornar a repuntar després de l’anunci del BCE de reduir a la meitat les seves compres de deute (a partir de gener i fins a setembre del 2018).

Hem conegut l’avanç del PIB 3T 2017 (EUA 3%, UE 2,5% i Xina 6,8%) que confirma l’acceleració del creixement mundial que han anat reflectint les bones dades econòmiques al llarg de l’any. Els índexs d’activitat segueixen robustes en totes les regions. L’ ISM de manufactures d’EUA (60,8) se situa en nivells màxims des del 2004. Destaca també la recuperació de les vendes minoristes a EUA i la producció industrial a Alemanya.

ROBUST

ROBUST ha repuntat un 1,6% i acumula a l’any un 7,8%. El nostre índex de referència (25% S&P500, 25% STOXX600 i 50% Bons Euro 1-3 anys) ha repuntat un 1,1% i acumula un 6,8% l’any:

Hem mantingut una exposició a Renda Variable durant el mes del 62% de mitjana, superior al 50% del nostre índex de referència. Això ens ha permès capturar un % major del repunt del mercat. A més la majoria de les empreses de la cartera ho han fet millor que els índexs.

Ens han impulsat especialment diverses empreses que han publicat bons resultats empresarials: MICROSOFT, IBM, GOOGLE, CAPGEMINI i BENETEAU. El Office 365 i Azure (Cloud) impulsen MICROSOFT, la CEO d’IBM preveu tornar al creixement en el 4rt trimestre, el negoci de publicitat al mòbil i a YouTube impulsa GOOGLE, la conultoria digital a EUA impulsa CAPGEMINI i la millora del marge operatiu impulsa BENETEAU. Addicionalment APPLE ha repuntat per les notícies sobre la pre-demanda del iPhoneX i després que el mes passat l’acció corregís sota els rumors de poca demanda de l’iPhone8.

D’altra banda ens han llastrat especialment, i també després de publicar resultats, ROCHE i VOSSLOH. ROCHE va presentar uns bons resultats no obstant això és el primer trimestre en el qual s’ha vist l’impacte que pot tenir l’entrada dels biosimilares (Rituxan a Europa -16%). Pensem que l’empresa està llançant suficients nous medicaments per compensar aquest impacte, i està en un camp amb molt potencial com és la immunoteràpia. VOSSLOH està veient feblesa en el sector a EUA i han finalitzat els grans projectes d’Alta Velocitat a Xina. Pensem que el sector segueix sent atractiu (ritme creixement) i VOSSLOH és l’únic operador integrat i capdavanter en les seves dues divisions principals (agulles i tensors de via).

El moviment del USD no ens ha afectat doncs mantenim la divisa coberta.

Hem afegit un bo corporatiu addicional a la nostra cartera de Renda Fixa. És un bo de NISSAN amb venciment al març de 2018 i una TIR de l’1,3%. S&P va pujar el rating a NISSAN de A- a A al juny.

Estratègia empreses

Mantenim la nostra estratègia d’empreses que ens està permetent superar el rendiment del mercat, tant a EUA com a Europa:

Tenim nou empreses de la cartera dins del grup d’inversions CLARES, amb un pes per sobre del 4% del patrimoni. D’altra banda tenim 6 empreses EN ESPERA. ROCHE s’ha afegit recentment a aquest grup doncs no hem afegit posicions a mesura que ha anat corregint. Esperem a tenir més visibilitat sobre l’impacte dels biosimilares i l’èxit de l’empresa amb els nous medicaments.

Estratègia risc

Com vam dir en l’anterior mensual hem començat a incrementar el pes de la Renda Variable sobre el fons amb l’objectiu d’arribar al 70% abans de final d’any. Després de la reunió del BCE de la setmana passada el risc relacionat amb l’anunci de la retirada del QE s’ha eliminat. Dels riscos que més teníem presents ens queda el de la situació a Corea. Recentment el règim asiàtic ha parlat d’un nou llançament nuclear en el Pacífic. Es tracta d’un risc imponderable i l’anem seguint però en tot cas, davant la millora de la situació econòmica, seguirem aprofitant oportunitats per afegir posicions. Respecte a la situació Espanya-Catalunya, ROBUST manté des del seu llançament una exposició reduïda a actius espanyols (en cartera solament tenim CAF), i no té exposició a bancs.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.