Mensual – Octubre 2018

Mercat

Octubre ha registrat una correcció significativa de pràcticament totes les borses. Al setembre ja va començar a tenir impacte als mercats la millora de l’economia americana (salaris +2,9%), i aquest mes es va aguditzar amb el comentari de Powell (Fed) d’ “una situació econòmica brillant a EUA”. Les borses i els mercats de renda fixa van caure pels temors a un increment més accelerat dels tipus. Cap a meitat de mes els mercats van recuperar una mica amb una dada d’inflació americana menor de l’esperada (va calmar aquestes expectatives), l’inici de la temporada de resultats empresarials (el 80% de les empreses ha presentat per sobre de l’esperat i el ràti de revisions de guies ha estat baix) i l’anunci per part de Xina de nous estímuls després d’una dada de PIB menor de l’esperat. No obstant això a partir del dia 23 es va reiniciar la correcció en aquest cas després dels cometaris de diverses empreses que veien increments de preus per 2019 a causa dels aranzels i increment de cost de les matèries primeres i  també al no atrevir-se aquestes a incrementar les guies pel 4º trimestre malgrat els bons resultats del 3er. Els últims dies del mes el mercat va voler recuperar després dels resultats d’empreses com Facebook (millor de l’esperat) o General Motors (veuen bona dinàmica a Xina).

ROBUST

ROBUST corregeix un 4,7% en el mes i acumula un -3,3% en 2018. El nostre índex de referència (25% S&P500TR, 25% STOXX600TR i 50% Bons Euro 1-3 anys) retrocedeix un 3,2% acumulant un -1,3% l’any.

Aquest mes ens han impactat per resultats IBM (ingressos plans en el 3T amb els imperatius estratègics desaccelerant) i PHILIPS (ingressos i marge per sota de les expectatives); NEKTAR per les dades presentades al Congrés ESMO; i les tecnològiques americanes GOOGLE i MICROSOFT arrossegades per l’augment de la volatilitat i els temors de finalització de cicle. En positiu destaca BENETEAU per bons resultats (recuperació dels problemes de producció i millora de marge). També NOVARTIS, amb bon creixement dels seus nous medicaments i millora de guies, i ROCHE per les xifres de les seves blockbusters (Avastin, Herceptin i Rituxan) i les fites aconseguides en innovació.

La nostra selecció d’empreses ha funcionat a Europa, els nostres valors han caigut menys que el mercat. No ha estat així als EUA on les empreses americanes han corregit de forma més severa que l’índex. La menor exposició a renda variable americana ens ha afavorit en certa mesura aquest mes, encara que no s’ha compensat el mal comportament de les tecnològiques.

Renda Fixa i Divises

Aquest mes no ha vençut cap bo i seguim amb les divises cobertes a excepció de la corona danesa que està pegada al EUR.

Empreses

El mercat ha estat penalitzant al setembre i octubre les nostres empreses de CREIXEMENT, que tenien descomptats en les seves cotitzacions creixements significatius d’ingressos per als propers 4 anys. Les hem revisat i ens semblen creixements assequibles en l’entorn econòmic actual. Les xifres que han presentat i les expectatives dels directius apunten en la mateix direcció, i estan en línia amb els supòsits que utilitzem per determinar la seva valoració per fonamentals:

  • PHILIPS: els ingressos creixen un 4%, les comandes un 11% i manté les seves guies de creixement fins a 2021 del 4/5% a l’any en ingressos i millora de marge.
  • GOOGLE: els ingressos creixen un 22% i encara que no publiquen guies el CEO va dir durant el CALL de resultats que tenen una bona sensació respecte al creixement global.
  • MICROSOFT: els ingressos creixen un 19% i esperen un +12% pel 4º trimestre. La CFO diu que les interaccions amb clients i mercats estan en mode expansiu.
  • APPLE: els ingressos creixen un 20% i pel 4rt trimestre esperen un +1/+5%. La desacceleració es deu a factors puntuals excepte la caiguda de les divises emergents que afecta al seu pricing. En tot cas el nostre preu fonamental de l’acció descompta creixements d’ingressos del 4,4% per als propers 4 anys.

Pensem doncs que el mercat ha estat venent aquestes empreses no per les expectatives sobre aquestes sinó pels seus temors al fet que el cicle econòmic i borsari arribin a la seva fi.

Hem revisat també les tesis d’inversió de les empresa VALUE en les quals invertim, que per definició són empreses amb algun tema pendent que evita que el mercat posi en preu tot el seu potencial. Un exemple positiu d’aquesta aposta és l’evolució de BENETEAU d’aquest mes (+6%). Aquest any el mercat ha estat penalitzant l’empresa pel tema del coll d’ampolla de la producció (els faltava capacitat per satisfer tota la demanda) i per la falta d’avanç en la millora del marge operatiu. Aquest trimestre l’empresa ha avançat en tots dos fronts i el mercat ha començat a reaccionar.

Per contra IBM i NEKTAR han tornat a registrar correccions significatives. IBM ha defraudat en ingressos encara que en part es deu a un tema cíclic (llançament nou mainframe en 2017) i al dòlar fort (encareix els seus productes i serveis). Les perspectives de l’empresa en els seus segments de més valor (Salut, Seguretat i Analytics) segueixen sent molt bones, han aconseguit expandir el marge operatiu i parlen d’una bona entrada de contractes per al 4T. Addicionalment l’empresa acaba d’anunciar l’adquisició de Red Hat per centrar-se en el negoci del Cloud híbrid i obert (Linux), un segment en el qual són capdavanters i que s’espera que creixi (les empreses ja volen barrejar Clouds de diferents operadors). A més la cotització de l’acció, fins i tot abans de corregir, ja descomptava uns ingressos plans almenys fins a 2020.

En el cas de NEKTAR la seva cotització va lligada a les notícies que tenim dels diferents assajos mèdics que està duent a terme. Les dades del congrés ASCO al juny no van ser com s’esperava (50% de remissió vs el 85% que havien aconseguit en fases preliminars) i al congrés ESMO d’octubre ROCHE va publicar bons resultats d’un medicament que seria competidor seu. En tot cas el nombre de pacients tractats amb el NKTR-214 és encara petit i sembla que el mecanisme del medicament funciona com hauria, per la qual cosa pot tractar-se d’un problema de dossificació.

Seguim doncs per ara amb les nostres apostes de CREIXEMENT, QUALITAT i VALOR. A part seguim treballant en identificar empreses per incrementar el nombre d’accions del fons, reduint el pes en cadascuna, i així reduir la seva volatilitat. DRILLISH (telecos) i WESSANEN (alimentació) són les que tenim més clares, tot i que estem esperant o bé que es materialitzin millors nivells d’entrada o que es resolguin incerteses.

Risc

Sembla que el principal risc que preocupa ara mateix al mercat és el de la futura evolució del creixement econòmic. A EUA aquest es veuria amenaçat pel potencial repunt de la inflació i dels tipus d’interès, a Xina les dades econòmiques publicades han anat afeblint-se i a Europa també. Pensem que de les tres regions la més impredictible és Xina. EUA creix a ritmes del 3% i encara que moderés el seu creixement les empreses seguirien tenint un entorn molt favorable. A Europa Draghi ha tornat a repetir que, a pesar que efectivament veuen debilitament dels indicadors, aquest es deu a temes puntuals de sectors (actuacions) i a la comparativa amb 2017 que va ser un any excepcional.

Xina va estar a l’inici de l’any endurint la seva política monetària per escanyar el crèdit en el sector bancari a l’ombra. Des de juny en canvi està mirant de compensar l’impacte reduint els requisits de reserves dels bancs. A l’octubre va anunciar una ampliació puntual de les deduccions en la Renda, accés a la inversió en empreses cotitzades pels Private Equity, agilitar les aprovacions de fusions d’empreses i facilitar l’emissió de bons. És possible que el president xinès estigui esperant el resultat de la reunió amb Trump en el G20 d’Argentina (30 nov) per decidir si llancen mesures addicionals d’estímul. El tram gran d’aranzels americans (sobre 200Bn d’importacions) es va llançar a mitjan setembre pel que l’efecte en el PIB xinès encara no ha arribat. En tot cas tant el FMI com els organismes xinesos ja estan projectant un creixement del PIB para 2019 menor (entre 6,3 i 6,2%) i l’aposta del Govern xinès ja no és tant el del nivell de creixement sinó de millorar la seva qualitat: el pes del sector serveis sobre el PIB ha crescut del 34% el 1995 al 46% el 2015 i al 52% el 2018.

Ens mantenim alerta però ara com ara seguim mantenint una opinió positiva de la situació econòmica i veiem la incertesa actual com a pròpia en una fase avançada del cicle, la expansió del qual pensem encara ha de continuar. Mantenim l’exposició en nivells del 70%.

 

This entry was posted in Notes gestió, Seguiment. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.