Mensual – Octubre 2019

Mercat

A l’octubre els mercats continuen pujant impulsats pel progrés en les negociacions entre els Estats Units i la Xina, l’acord sobre el Brexit i l’inici de la temporada de resultats empresarials del tercer trimestre. El S&P500 marca un nou màxim i la resta d’índexs tanquen el mes en positiu excepte el Canadà (eleccions), UK (brexit) i Turquia (conflicte sirià).

El mes va començar amb una mala dada d’activitat (ISM) als EUA amb una lectura molt inferior a les expectatives i clarament en la zona de contracció. Les dades d’ocupació també van mostrar desacceleració, tot i que continuen creixent: 136.000 nòmines noves el mes passat i +2,9% d’increment en sous. Els mercats van rebre bé la dada i es van donar la volta. El repunt va quedar reforçat després de l’acord de  “1a fase” entre els EUA i la Xina (+ compres agrícoles, + protecció intel·lectual i + obertura a canvi de parar l’increment d’aranzels de desembre), i l’acord de Brexit aconseguit per Boris Johnson (encara que el Parlament no va ratificar el timing). A final de mes la Reserva Federal va retallar el tipus d’interès en 25 punts bàsics per tercera vegada aquest any, però va assenyalar que de moment ha acabat de flexibilitzar la política monetària a l’espera de dades econòmiques més clares. Quant a resultats, del 71% d’empreses del S&P500 que ja ha presentat un 76% han reportat sorpresa positiva en resultats i un 61% en vendes (font: FactSet).

La rotació que està fent el mercat s’ha tornat més volàtil. El mercat americà ha estat frenant l’ajust del diferencial VALUE/GROWTH i sembla que l’aposta per les cícliques ha tocat sostre. D’altra banda el mercat europeu va revertir el repunt del VALUE a meitat de mes i sembla que són els defensius els que haurien tocat sostre.

ROBUST

ROBUST puja un 0,3% a l’octubre setembre i acumula un 5,3% en 2019. El nostre índex de referència (25% S&P500 dividends acumulats i USD cobert, 25% STOXX600 dividends acumulats i 50% Bons Euro 1-3 anys interessos acumulats) puja un 0,6% i acumula un 9,9%.

Ens hem beneficiat de les dinàmiques del mercat que comentàvem i ens han anat bé les apostes VALUE que hem anat incrementant recentment. A part ens han impactat per a bé i per a mal els resultats trimestrals de diverses empreses. Ens han impulsat especialment APPLE (creixen Serveis, iPad i wereables), RYANAIR (després d’acord BREXIT) i HAIN CELESTIAL (pujada empreses VALUE). Per contra ens han llastrat especialment UBISOFT (llançament fallit del TC Ghost Reckon Breakpoint), PHILIPS (han reduït guies per guerra comercial) i CAPGEMINI (redueixen guies per feblesa Europa finals d’any).

Renda Fixa i Divises

Després de l’acord del BREXIT hem afegit un bo de Deute Públic del Regne Unit amb venciment setembre 2020 i TIR del 0,6%. Ara com ara no hem cobert la divisa pel que hem guanyat exposició a la lliura. D’altra banda cobrim addicionalment l’exposició al USD del 15% al 7% abans de les reunions dels bancs centrals, i ara com ara la mantenim.

Estratègia Empreses

Hem seguit rebalancejant la cartera buscant més empreses VALUE, més CÍCLICS a Europa i més DEFENSIUS o EARLY CICLICALS als EUA. Hem afegit posicions a NVIDIA (líder en processadors gràfics i en processador paral·lel, esperem inici de nou cicle d’inversió), ATOS (líder en Cloud més sofisticat, híbrid, amb Cyberseguridad i BigData. Han millorat estratègia EUA) i HAIN CELESTIAL (líder en productes orgànics i vegetarians als EUA, estan restructurat).

A més hem reduït pes en les tecnològiques/growth (APPLE, MICROSOFT, GOOGLE, AMAZON i CAPGEMINI) i en les defensives/quality (NOVARTIS, PHILIPS, ROCHE i TELENOR). A part també hem afegit dues noves biotechs relacionades amb el sistema immunològic: ALLOGENE (teràpia car-T estandarditzada) i ADAPTIVE (mapa genètic de les cèl·lules T i B) aprofitant que havien corregit. Pensem que la cartera de ROBUST està ara més balancejada per a afrontar l’etapa actual de cicle econòmic.

Estratègia de Risc

Els indicadors continuen apuntant cap a una desacceleració del creixement mundial: la recent estimació de creixement del PIB del FMI per als EUA és del 2.9% (2018), 2.4% (2019) i 2,1% (2020), Europa del 1.9%, 1.2% i 1,4%, i la Xina del 6,6%, 6,1% i 5,8%. No obstant això en el cas de la Xina i especialment d’Alemanya podria haver-hi indicadors que assenyalin cap a cert rebot. La Xina està publicant millors PMI (enquestes gerents compres indústria) i el consum s’ha mostrat resistent (donat suport pels estímuls fiscals). Alemanya per la seva part porta 20 mesos d’ajust de PMI i les seves correccions industrials solen allargar-se entre 18 i 22 mesos. A més l’indicador IFO de confiança empresarial i l’indicador de comandes industrials (+1,3% al setembre) estan donant senyals de possible estabilització/repunt.

En tot cas, de mantenir-se aquestes tendències, vindrien a confirmar que estem davant d’una desacceleració “estàndard” del cicle econòmic, amb un període d’ajust econòmic i un posterior repunt d’activitat. La millora de dues de les principals incerteses que tenia el mercat (guerra comercial i Brexit), la implementació de polítiques monetàries laxes per part dels bancs centrals i de polítiques fiscals expansives (la Xina podria llançar una nova ronda al desembre) seran d’ajuda. Independentment seguim monitorejant la evolució dels principals riscs sistèmics: deute corporatiu americà, shadow banking i fluxes ETFs.

Mantenim l’exposició de ROBUST entorn el 50% de Renda Variable.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.