Mensual – Septiembre 2020

Sostenibilitat

A finals de juliol i agost van sortir dues controvèrsies significatives relacionades amb Ubisoft. La primera està relacionada amb les denúncies, dins del moviment @MeToo a la indústria del videojoc, de conductes sexuals inapropiades generalitzades per part del director creatiu i altres executius, que havien creat un ambient tòxic dins de l’empresa durant molts anys. El CEO va destituir el principal culpable i a diversos executius i ha promès treballar per a reparar el mal fet.

La segona està relacionada amb el llançament d’una versió del Tom Clancy per a mòbils en el qual es va utilitzar simbologia molt semblant a la de Black Lives Matter (el disseny del puny alçat és francament idèntic) i a la qual s’atribuïa una teoria de conspiració per a canviar l’ordre establert incloent atacs terroristes. L’empresa va prometre canviar la icona.

Davant aquestes controvèrsies, especialment  la primera, vam vendre a principis de mes la posició que teníem en Ubisoft aprofitant la reducció en Renda Variable i en empreses amb creixement secular que hem fet aquest mes. Si no hagués estat per aquests fets sol haguéssim reduït la posició. A pesar que l’empresa ha executat accions decidides per a començar a reparar l’entorn de treball,  pensem que trigaran en aconseguir-ho. D’una banda la mala conducta ha durat anys condicionant el lideratge actual dels equips, i per altra el CCO tenia una relació familiar amb els germans propietaris de l’empresa.

Visió

La borses s’estan debatent entre apostar que després del shock del COVID ha començat un nou cicle econòmic (impulsat pels estímuls i la vacuna), o que després d’aquesta primera recuperació post confinaments ve més feblesa econòmica, provocada pels rebrots de virus, el venciment de diversos estímuls i les fallides. El consum ha recuperat nivells anteriors al COVID i l’activitat industrial s’està expandint (Alemanya està al 90% segons el seu ministre d’economia), no obstant això les taxes d’atur encara són elevades i molts treballadors depenen dels programes governamentals (ahir es va publicar que els ingressos personals dels EUA d’agost van caure un 2,7% després de vèncer les ajudes de l’atur.

Al setembre hem vist al mercat adoptar aquestes dues visions en diferents moments; a principis de mes van caure especialment els valors tecnològics (després dels repunts de tipus de finals d’agost) i el mercat va intentar de nou la rotació cap a cíclics; mentre que la setmana del 21 el mercat va corregir per l’anunci de restriccions a Europa i la perspectiva que unes eleccions renyides als EUA provoquessin una pugna en el recompte i dificultats per a adoptar més polítiques fiscals.

Els tipus i les expectatives d’inflació intenten pujar quan el mercat adopta la visió cíclica, però quan corregeixen les borses també ho fan els tipus, capats també pels anuncis dels bancs centrals.

El dòlar està llastrat també ara per la Fed (abans per la gestió del COVID als US), que va llançar a la fi d’agost el missatge més expansiu de tots els bancs centrals. No obstant això en corregir les bosses com en la setmana del 21 s’activa la manera “risk off” (l’inversor no vol risc) i el dòlar recupera terreny.

Nosaltres davant aquest escenari estem mantenint l’exposició en Renda Variable al 50% (vam reduir 4 punts a principis de mes) i estem incrementant a poc a poc l’exposició en empreses més cícliques, especialment industrials: ens costa veure increments de tipus (afavoririen a Financers) o d’inflació (afavoriria a Materials). Per contra anem reduint pes de les accions amb creixement secular (creixen per les megatendencias actuals: tecnologia, sostenibilitat, salut, alimentació, …), encara que continuen sent la nostra principal aposta. Mantenim també l’exposició al USD entorn al 10% com a cobertura. Pensem que l’EUR no hauria de pujar molt més donat el diferent perfil de creixement US/EU.

ROBUST

ROBUST ha caigut un 0,2% en el mes i acumulem un 0,8% l’any. El nostre índex de referencia1 cau un 1,2% i acumula un -0,7% l’any.

Renda Variable

En conjunt ens han impulsat especialment les accions d’Estil de Vida, i en segon lloc les de Sostenibilitat i Automatització. Les tres dinàmiques que tenim amb més component cíclic. Ens han llastrat per contra les tecnològiques americanes encara que vam reduir el dia 3 l’exposició en APPLE, AMAZON, GOOGLE, MICROSOFT i NVIDIA. També vam reduir pes en altres empreses amb creixement secular (CAPGEMINI, NOVARTIS, TELENOR, VESTAS, GARMIN i DEERE) en part per a reduir l’exposició a Renda Variable i en part per a incrementar exposició en cíclics (REXEL, SHAKE SHACK). Com hem comentat abans hem sortit de UBISOFT.

REXEL és un fabricant de components elèctrics (il·luminació, automatització, climatització, recarrega cotxes,…) que es beneficiària de la recuperació del cicle econòmic, de l’impuls en sostenibilitat i pel onshoring (retorn de plantes a Europa i els EUA). SHAKE SHACK és una cadena de restaurants de menjar ràpid als EUA que està en expansió (van començar amb un carret en Madison Square). Té una carta senzilla amb ingredients més sans i reals i amb desplegament de tecnologia (comandes web, recollida sense contacte, terminals amb IA). Es beneficiarien de la reobertura post COVID i de la tendència cap a menjar més sa i menys elaborada.

Renda Fixa

Mantenim les posicions de Renda Fixa i estem buscant afegir un altre bo amb ràtings més ajustats (BB) amb un pes entorn el 1,5% del patrimoni (tindríem un 15% del patrimoni en bons BBB o inferior) i un altre per sobre de investment grade per a tornar al 35% de pes de la Renda Fixa en cartera.

**********

1L’índex de referència que consta en el fullet de ROBUST és un 25% l’STOXX600, un 25% el S&P500 i un 50% el EuroMTS Eurozone Governments Bond Index 1-3 years. Per a la nostra gestió diària en canvi utilitzem l’STOXX600 Total Net Return (té en compte el pagament de dividends) i el S&P500 TNR Hedged (a més dels dividends també té en compte el cost de cobertura de la divisa). L’índex EuroMTS per a la renda fixa ja inclou el pagament d’interessos.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.