Mensual – Setembre 2017

MERCATS

La majoria dels índexs tanquen en positiu excepte alguns emergents: Turquia (incertesa política a Kurdistan), Mèxic (inici negociacions NAFTA), Índia (canvi monetari i nou impost al consum) i Xina (rebaixa rating per deute empreses). En la resta d’emergents el repunt del preu del petroli ha compensat el repunt del USD.

Setembre va començar marcat per l’escalada de tensió geo-política entre els EUA i Corea del Nord i l’acord entre Trump i els demòcrates per finançar al govern fins a desembre evitant així el shutdown. De nou els Bancs Centrals van tornar a ser protagonistes: el BCE  va incrementar les expectatives de creixement i va retardar la decisió sobre la fi del QE a octubre, per la disminució de les expectatives d’inflació; i la Fed, per la seva banda, va sorprendre amb una política més restrictiva pel que queda d’any, anunciant que el mes que ve començarà a reduir el seu balanç i una nova pujada de tipus abans de final d’any. Cap a final de mes, després de les eleccions alemanyes i la reforma fiscal de Trump, els mercats van tornar a repuntar lleugerament.

El creixement econòmic es manté a EUA i millora a Europa recolzat en el consum i en la millora de l’ocupació. Els indicadors avançats d’activitat segueixen robusts, més en les economies avançades que en emergents, i la inflació subjacent repunta lleugerament a Europa.

ROBUST

ROBUST ha repuntat un 1,0% i acumula en l’any un 6,1%. El nostre índex de referència (25% S&P500, 25% STOXX600 i 50% Bons Euro 1-3 anys) ha repuntat un 1,4% i acumula un 5,7% an l’any:

Ens han impulsat especialment les empreses cícliques europees empeses per les declaracions del BCE i la correcció del EUR. BMW ha repuntat també després de les declaracions de Merkel respecte una transició fora del diésel gradual, així com pels plans de llançament d’elèctrics anunciats en la Fira de Frankfurt.

D’altra banda ens ha llastrat especialment APPLE (post llançament nou iPhone) i RYANAIR. L’empresa irlandesa va caure primer després d’una disposició d’un jutge belga respecte a la regulació laboral: en lloc de la irlandesa per a totes les tripulacions ha d’utilitzar la local de cada aeroport base. Posteriorment va corregir de nou davant l’anunci que anava a suspendre 20.000 vols fins a març (i posterior reducció de l’oferta d’hivern: -25 avions) per una mala gestió de la planificació dels pilots disponibles. 130 s’han marxat a Norweigan (a fer llarga distància) i hi ha hagut un canvi regulatori als calendaris. L’impacte econòmic d’aquest esdeveniment és relatiu. Ryanair opera uns 800.000 vols a l’any, les cancel·lacions representarien un 2,5% del total. La correcció del valor per tant ens sembla excessiva.

El moviment del USD no ens ha afectat doncs mantenim la divisa coberta.

ESTRATÈGIA EMPRESES

Mantenim la nostra estratègia amb les empreses de la cartera. Amb elles seguim superant el rendiment del mix del mercat.

10 apostes les tenim com a CLARES i estan tenint un bon comportament aquest any a excepció de VOSSLOH. 4 apostes queden com a INTERMÈDIES en espera que millorin certs factors. I BENETEAU segueix en ESPERA doncs volem afegir posicions a un preu inferior a l’actual.

Hem estat revisant la tesi de VOSSLOH i CAF, dues de les empreses més febles aquest any. En el cas de VOSSLOH seguim veient com a catalitzadors la potencial venda de la divisió de locomotores i l’entrada de comandes d’alta velocitat a Xina. És la 2ª empresa d’un sector dominat per 5 players principals. Quant a CAF pensem que segueix sent interessant donar temps a l’entrada de noves comandes en tractar-se d’una magnitud poc progressiva. Pensem que el posicionament en trens urbans i interurbans, la simplificació de plataformes i la seva presència a Llatinoamèrica li permetran mantenir una posició de lideratge malgrat l’entrada de players xinesos i de la fusió de Alstom amb Siemens.

ESTRATÈGIA RISC

La nostra intenció segueix sent pujar l’exposició del fons al 70% aquest any. Volíem veure abans la reacció del mercat una vegada el BCE anunciï la reducció del QE i també la reacció de Corea després de les noves sancions que va anunciar l’ONU (dia 11/9) i les declaracions de “guerra” de Trump (dia 26/9). En tot cas la situació macro segueix millorant i estem buscant ja noves empreses i aprofitarem també correccions puntuals dels nostres valors per anar afegint posicions.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.