Mensual – Setembre 2018

Mercat

Setembre ha estat marcat de nou per les tensions comercials entre EUA i Xina. Els índexs van estar caient fins a meitats de mes quan es van anunciar els nous aranzels, que van aclarir el següent pas en les tensions i van establir un nivell (10%) menor de l’esperat. La tecnologia (NASDAQ) ha estat especialment sensible a aquest tema. El dòlar es va depreciar després de l’anunci: la reducció del risc (especialment l’emergent) disminueix l’interès per la divisa refugi, a pesar que a nivell macroeconòmic els EUA ha seguit presentant xifres que indiquen creixement robust (salaris a l’alça, inflació controlada). Després, amb l’anunci italià del dèficit va tornar a pujar. Els bancs centrals han mantingut la seva estratègia malgrat els signes de debilitament del creixement a Europa (comandes industrials Alemanya) i d’enfortiment a EUA. Els tipus han seguit repuntant en conseqüència.

ROBUST

ROBUST retrocedeix un 1,3% en el mes i acumula un 1,45% l’any. El nostre índex de referència (25% S&P500TR, 25% STOXX600TR i 50% Bons Euro 1-3 anys) repunta un 0,2% acumulant un 1,9% a l’any. Seguim superant en rendiment a la nostra categoria Morningstar (RV Mixta Flexible EUR Global), situant-nos dins del 11% de millors fons.

Ens han llastrat aquest mes especialment VOSSLOH (ha corregit després del repunt post adquisició de Austrak), RYANAIR (nova vaga, Junta d’Accionistes amb vot de càstig i comentaris d’O’Leary sobre el seu futur), BMW (Profit Warning pels nous test d’emissions) i CAF (entrada lenta de comandes per complir el seu objectiu d’1,5Bn l’any). D’altra banda ens han impulsat NOVARTIS (desinversió Sandoz, recomanacions brokers i ajust plantilla), TELENOR (recompra accionis) i IBM (reocomendaciones brokers).

Aquest mes no ha funcionat la nostra selecció d’empreses, sobretot a Europa però tampoc a EUA pel comportament de les tecnològiques. A l’any seguim batent a l’índex americans mentre que a Europa ho fem lleugerament pitjor. En tot cas ens segueix penalitzant tenir menys exposició que el nostre índex de referència als EUA.

Renda Fixa i Divises

Aquest mes hem deixat vèncer sense renovar el bo de Walt Disney que teníem en USD. Amb el repunt dels tipus a Europa anem a buscar una inversió en EUR. Hem incrementat la cobertura del USD al 100%. La resta de les divises les mantenim cobertes a excepció de la corona danesa que està pegada al EUR.

Empreses

No hem fet modificacions significatives en la cartera. Hem estat revisant inversions com la de BMW després del profit warning, RYANAIR o VOSSLOH. Seguim mantenint la nostra aposta de diversificació en empreses de CREIXEMENT, de QUALITAT i de VALOR. Estem analitzant també la propera sortida a borsa de ALLOGENE, una empresa americana de biotecnologia. Estan investigant una teràpia immunològica (CAR T) contra el càncer, similar a la qual tenen Novartis i Gilead però que no requereixi una preparació específica per a cada pacient. Els primers tests han tingut un % de resposta molt significatiu.

Riscs

1) Seguim pendents de les tensions comercials. Les més crítiques són les d’EUA amb Xina (no hi ha negociació ara mateix) encara que les d’Europa amb EUA tampoc han avançat des que el 25 de juliol Trump es va reunir amb Junker. Segurament de cara a les eleccions de novembre a EUA (Midterms) s’accentuarà la tensió, almenys per part de Trump. S’espera que el FMI redueixi el creixement esperat per 2019 la setmana que ve a causa d’aquestes tensions. En tot cas les anàlisis de l’impacte del PIB dels aranzels anunciats fins avui (50Bn al 25% i 200/60Bn al 10%) indiquen 0,1 punts per a EUA i 0,6 per a Xina. Unes xifres relatives tenint en compte el ritme actual de creixement d’aquests països.

2) La situació dels emergents, que va pesar sobre les borses a l’agost, ha millorat. El creixement de Xina està resistint el procés de desapalancament (més intens a l’inici de l’any) i l’impacte dels aranzels de Trump. A diferència del que vam veure al 2015 no hi ha hagut sortides de fluxes, de fet han estat entrant recentment. A Brasil li ha beneficiat la moderació del USD i el repunt de les matèries primeres. Mèxic s’ha beneficiat de la signatura de l’acord amb els EUA. Els bancs centrals de diversos països amb dèficit de balança de compte corrent (Indonèsia, Mèxic, Índia) han estat pujant tipus de forma reeixida per contrarestar el repunt del USD i el contagi de la crisi turca i argentina.

3) Itàlia ha presentat un objectiu de dèficit del 2,4%, per sobre del que esperava la Comissió Europea. A mitjans de mes enviarà el pressupost detallat. La CE haurà d’analitzar si li quadren els nombres de despesa i de creixement. Itàlia espera creixen un 1,6% mentre que la Comissió estima un 1,1%. Si es quedés curta en el creixement el dèficit ser acostaria al 3%. En tot cas Europa és qui té la paella pel mànec en la negociació que hi haurà, doncs el BCE és qui pressiona els tipus a la baixa amb les compres de deute.

4) Persisteixen els dubtes sobre el creixement econòmic europeu, doncs hem tingut dades de feblesa durant tot l’any: al juliol va semblar que s’estabilitzaven (PMI) però les dades recents s’han tornat a afeblir (PMI, comandes industrials). No obstant això Draghi va mantenir en la seva última compareixença al Parlament Europeu (24 sep) que, malgrat una certa moderació a causa del fort creixement de 2017, l’economia segueix exhibint alts nivells d’utilització de capacitat, tensionament del mercat laboral, increment de les rendes disponibles (el més alt en 10 anys), impuls de la inversió empresarial pels tipus baixos, increment de la rendibilitat empresarial i demanda sòlida. Encara que han ajustat lleugerament el creixement esperat per les tensions comercials, la inestabilitat en els emergents i la volatilitat dels mercats financers esperen un 2% per 2018 i un 1,8% per 2019. En tot cas el creixement dels beneficis empresarials segueix indicant una situació saludable de l’economia.

5) També persisteixen els dubtes sobre el final de cicle econòmic. Principalment a EUA que es troba en una fase més avançada com a mostra el seu mercat laboral en nivells de plena ocupació, que empeny els salaris a l’alça amb el conseqüent impacte en la inflació. No obstant això, atenent a les dades capacitat i de sentiment empresarial, encara veiem cert recorregut. La utilització de capacitat (78%) encara es troba per sota dels nivells del 2014 i els inventaris de les empreses es mantenen elevats el que indica que no esperen una reducció de la demanda en el curt termini. Els índex d’activitat o sentiment empresarial (PMIs) segueixen a la zona d’expansió i les enquestes de confiança, com el seguit CEO Confidence Survey, segueixen llançant valors elevats.

Mantenim doncs la nostra exposició en Renda Variable entorn el 70/75% que reflecteix un “creixement econòmic i de beneficis empresarials significatiu que pot aguantar diversos xocs”.

 

This entry was posted in Notes gestió, Seguiment. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.