Mensual – Setembre 2019

Mercat

Al setembre pugen els mercats tot i l’afebliment de l’economia, impulsats per un nou acostament entre els Estats Units i la Xina i per les accions del BCE i la Fed. Tots els índexs registren guanys excepte Indonèsia. A nivell sectorial s’han beneficiat els més cíclics i també hi ha hagut una rotació cap a valors més infravalorats (“value”).

El mes va començar amb unes males dades d’activitat de l’Eurozona amb els PMI d’Alemanya, Itàlia i Espanya en zona de contracció, encara que aviat rebotarien davant l’eliminació de la Llei de Extradicción a Hong Kong i pel rebuig del Parlament britànic al Brexit dur. El bon to dels mercat va continuar fins ben avançat el mes, primer pels gestos mutus entre la Xina i els EUA en matèria de comerç (suspensió d’alguns aranzles) i després per un nova relaxació de les polítiques monetàries de BCE (retallada de tipus i nou QE) i Fed (retallada de tipus). Cap a final de mes van tornar els dubtes sobre el creixement econòmic davant una rebaixa de les perspectives per part de la OCDE i amb l’avanç del PMI de setembre de l’Eurozona acostant-se perillosament a la zona de contracció.

ROBUST

ROBUST puja un 1,0% al setembre i acumula un 5,1% al 2019. El nostre índex de referència (25% S&P500 dividends acumulats i USD cobert, 25% STOXX600 dividends acumulats i 50% Bons Euro 1-3 anys interessos acumulats) puja un 1,2% i acumula un 9,3%.

Ha estat un mes atípic del mercat en el qual han pujat més els valors VALUE (empreses infravalorades) i els CÍCLICS, que els GROWTH (empreses amb creixement i preu exigents) i els DEFENSIUS. Han impulsat ROBUST doncs les nostres empreses més VALUE, especialment RYANAIR i BENETEAU, mentre que els valors GROWTH ens han frenat.

Renda Fixa i Divises

Hem afegit un bo d’Orange en USD amb venciment setembre 2021 i TIR de compra del 2,1%. La nostra exposició al USD és ara del 14% pel que tenim un 13% de bons amb la divisa coberta. La resta de divises les mantenim cobertes a excepció de la Corona Danesa que està pegada a l’Euro.

Estratègia Empreses

Aprofitant la correcció dels DEFENSIUS durant el mes hem afegit més pes a NFON i hem afegit a la cartera BAKKAFROST i GRIFOLS. BAKKAFROST conrea salmons Premium a les Illes Feroes, té un marge elevat, creixement d’ingressos per sobre del 5% i poc deute (0,4x). GRIFOLS és un dels tres players mundials en producció de plasma i els seus derivats, productes que van ampliant els seus usos (immunoteràpia) i que creixen entorn el 5%. Grifols està endeutada (4,5x) després d’una fase d’expansió i està ara concentrada a millorar el marge.

També hem reduït pes en les empreses amb exposició superior al 3% del patrimoni de cara als resultats del 3er trimestre: APPLE, GOOGLE, MICROSOSFT, PHILIPS i ROCHE.

Després d’aquestes operacions s’ha incrementat la nostra exposició a DEFENSIUS i l’exposició a QUALITY i a VALUE.

El nostre objectiu és continuar equilibrant l’exposició del fons quant a CÍCLICS/DEFENSIUS, VALUE/GROWTH/QUALITY, SMALL/MEDIUM/BIG i en empreses americanes i europees.

Seguim també centrats en les 7 dinàmiques que tenim actualment en cartera. Salut i Millor Alimentació han incrementat pes després de les compres d’aquest mes.

Estratègia de Risc

L’entorn macroeconòmic actual segueix en un impás. D’una banda hi ha feblesa en les dades industrials europeus (especialment Alemanya) i comença a haver-hi en els americans, mentre que les dades xineses (industrials) comencen a millorar. D’altra banda el consum es manté fort ajudat pels baixos nivells d’atur, de tipus d’interès i increments de salaris. En aquest entorn s’obren diferents escenaris de desenllaç en funció de la resolució de la Guerra Comercial i en funció dels paquets d’estímul fiscal que decideixin llançar, o no, els països (especialment Alemanya).

Mantenim la nostra exposició en nivells entorn el 50% amb un perfil conservador: pes significatiu dels sectors defensius (alimentació, salut, comunicacions), no tenim exposició als sectors més vulnerables en cas de recessió (banca, construcció y matèries primeres) i la majoria de les nostres empreses tenen poc o zero deute.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.