Nota gestión: risc coronavirus COVID-19

Bona tarda,

Les borses estan reaccionant de manera contundent des de fa quatre dies després dels brots de coronavirus que han sorgit fora de la Xina, principalment a Corea del Sud, Itàlia i el Japó. L’STOXX600 europeu i el S&P500 han caigut (a tancament d’ahir) un 6,9% i un 7,9% respectivament. ROBUST ha estat exposat a la Renda Variable en un 53% després que baixéssim l’exposició a finals del 2019 i que no hàgim deixat que incrementi aquestes setmanes de 2020, en què ha crescut al valor de la nostra cartera de borsa. Des dels màxims del dia 19 de febrer hem caigut un 4,2%, quedant el rendiment acumulat de l’any en el 0,7%.

La situació respecte al virus és encara complexa. D’una banda, en positiu, sembla que la Xina ha aconseguit controlar el brot passant de reportar 3000 nous casos diaris a mitjan febrer, a reportar-ne menys de 300 avui. D’altra banda els nous brots estan en fase d’expansió i encara creixen per sobre del 20% diari, i l’agència de salut americana avisa que pot haver-hi un brot significatiu també allí.

L’impacte final que aquesta situació tindrà en l’economia i en el mercat dependrà de la severitat i la durada dels brots, i en aquest sentit ningú sap amb certesa com es desenvoluparan, o si les mesures desplegades seran suficients. La Xina està començant a reactivar la seva economia, caldrà veure quant li costa recuperar el ritme i si aconsegueix fer-ho sense reiniciar l’expansió del virus. Si es confirma que els brots són relativament controlables el mercat es recuperarà ràpid. Si per contra fins a l’arribada de temperatures més altes hem d’estar amb mesures de quarantena severes que afectin l’economia, el repunt trigarà més a arribar. Just abans de l’arribada del virus la situació econòmica estava millorant a Europa, els EUA i la Xina. La dada de l’enquesta PMI (a gerents de compres) d’Alemanya publicada el passat dia 21 és reconfortant en aquest sentit (mentre que la dada de la Xina és de dubtosa veracitat). Caldrà veure com afectaran les mesures de contenció del virus a aquesta dinàmica i si els Bancs Centrals i els governs llancen estímuls addicionals per a compensar.

Davant aquesta incertesa pensem que tenim el fons ben posicionat entorn al 50% d’exposició en Renda Variable. Addicionalment, d’aquest 50% d’exposició, el 45% està en valors defensius, la majoria de les nostres empreses de Renda Variable o no tenen deute o aquesta és moderada, i la majoria de la nostra Renda Fixa té ràtings per sobre de “investment grade”.

En tot cas romanem alerta per a poder aprofitar la situació o per a reduir addicionalment el risc si fos necessari.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.