Nota sobre la correcció del mercat+ Mensual gener 2018

Nota sobre la correcció

Com haureu vist les borses porten uns dies corregint. La “excusa” són les perspectives que la política monetària dels Bancs Centrals, especialment la Fed americana, hagi de ser més agressiva en vista del major creixement de l’economia i la inflació. Aquest moviment del mercat ja va començar a finals de gener amb els comentaris dels Bancs Centrals (estan optimistes), es va aguditzar amb les dades d’inflació (dia 29) i ara per les dades d’ocupació americana (els sous pugen) del divendres passat (dia 2).

El mercat (l’americà especialment) no va tenir correccions significatives al 2017 pel que una vegada s’ha iniciat la correcció amb aquesta “excusa”, els valors segueixen caient arrossegant-se uns a uns altres i així s’alleugen una mica les valoracions (el que val una empresa vs el que paga el mercat). Un indicador que mostra això és que mentre la borsa segueix caient ahir i avui, els bons a 10 anys americans ja estan repuntant. Un altre indicador és el USD que encara que ha repuntat no ho ha fet de forma significativa.

Com en tota correcció del mercat sempre existeix la possibilitat que les dades “negatives” (que pugin els tipus no és negatiu de fet) se succeeixin i  tot acabi en una crisi que afecti l’economia (per un descens de la confiança o una disrupció del mercat). En aquest cas nosaltres pensem que el creixement econòmic és suficientment sòlid per aguantar l’impacte de l’increment de tipus, i ens costa veure un repunt desordenat de la inflació. Per això és d’esperar que en uns dies els mercat es vagin calmant i si les notícies positives segueixen arribant (creixement i resultats empreses) els índexs tornin a pujar.

Mensual – gener 2018

Mercat

Gener ha estat marcat per les bones dades econòmiques, la reforma fiscal de Trump, un nou repunt del EUR i l’inici de la temporada de restultats empresarials. La majoria de mercats van registrar importants pujades durantes el mes recolzats en la millora de les expectatives de creixement. EUA segueix pujant més que Europa per la pujada del EUR. A final de mes no obstant això, els mercats van corregir pel repunt dels tipus de deute. Els Bancs Centrals no aconsegueixen calmar els mercats amb els seus comunicats. Primer Draghi (24/1) no va aconseguir frenar l’escalada del EUR destacant el ritme robust d’expansió econòmica en l’Eurozona i després la Fed (31/1) ressaltant la millora de l’ocupació i de la despesa del consumidor, que el mercat va entendre que podria començar a generar més inflació.

Malgrat la correcció, que s’ha intensificat ara al febrer, gairebé tots els índexs tanquen en positiu excepte el Regne Unit i Canada.

Per sectors l’evolució ha estat similar a EUA i Europa. Les pujades s’estenen a tots els sectors excepte el sector energètic, en particular les elèctriques espanyoles llastrades pel canvi de regulació previst per reduir la factura en llars i empreses.

Al mercat de renda fixa destaca el repunt de rendibilitat en els bons a 10 anys: el bo americà passa del 2,4% al 2,7% i l’alemany del 0,4% al 0,7%.

El USD s’ha seguit depreciant durant el mes.

Macro

L’economia mundial segueix accelerant. L’última actualització per part del FMI revisa a l’alça la previsió del creixement mundial al 3,9% per 2018 i 2019. Els índexs d’activitat publicats durant el mes se situen en el millor nivell des del 2006 en l’Eurozona i des de 2010 a EUA. La inflació subjacent segueix baixa a Europa (1,3%) i repunta lleugerament a EUA (1,8%), encara que les bones dades del consum i l’augment dels salaris han provocat cert nerviosisme.

ROBUST

ROBUST ha pujat un 2,4% al gener, mentre que nostre benchmark (25% S&P500TR, 25% STOXX600TR i 50% Bons Euro 1-3 anys) ha pujat un 1,8%.

Ens han impulsat especialment les techs americanes a excepció d’APPLE, que ha corregit després dels rumors d’uns mals resultats (que no s’han acabat complint). També les empreses europees han repuntat a excepció de ROCHE (medicament immunoteràpia MERCK s’avança), VOSSLOH (increment EUR) i VESTAS (aranzels Trump panells solars).

També ens hem beneficiat de l’increment d’exposició a Renda Variable (prop del 70% vs 50% nostre benchmark) que vam anar acumulant a l’octubre, novembre i desembre i que hem mantingut:

La temporada de resultats trimestrals ha començat amb bones dades de NOVARTIS, TELENOR, MICROSOFT i APPLE, i dades més moderades de ALPHABET, ROCHE i IBM.

Renda Fixa i Divises

A diferència dels tipus llargs (el preu del bo 10 anys US ha caigut un 2,65% aquest mes), els bons que tenim en cartera s’han mogut molt poc en tenir venciments tots aquest mateix any. Els que més, l’INTEL de novembre i el WALT DISNEY de setembre, han caigut un 0,2% en preu. No hem tingut cap venciment de bo aquest mes. La nostra estratègia segueix sent la de renovar els bons seguint amb emissions de molt curt venciment (d’un any màxim).

La depreciació addicional que ha sofert el USD no ens ha afectat doncs tenim la divisa totalment coberta des de principis de 2017 a 1,05.

Estratègia empreses

Mantenim 13 de les empreses de la cartera com a inversions clares amb un pes per sobre del 4%. Aprofitarem la publicació de resultats del 4T17 per revisar especialment les tesis de les històries més VALUE (menys benvolgudes pel mercat) que tenim (IBM, VOSSLOH, CAF i BMW). Si tenim oportunitat aprofitarem la correcció de principis de mes per afegir posicions a BENETEAU.

Estratègia risc

A la fi d’any assenyalàvem que un dels principals riscos que vèiem era el dels tipus d’interès i sembla que aquesta última setmana dit risc ha començat a materialitzar-se. No obstant això seguim pensant que l’economia té suficient creixement per aguantar l’impacte que el repunt de tipus suposarà, per la qual cosa ara com ara ens sentim còmodes amb el nivell d’exposició actual i fins i tot aprofitarem la correcció per incrementar posicions.

Sostenibilitat

Hem emès el nostre vot per a la Junta d’Accionistes de BENETEAU que és la 1ª de l’any. Hem votat A FAVOR de la renovació de dos Consellers que se sotmetien a la Junta. L’any passat l’empresa va posar en l’òrgan de supervisió a Anne Leitzgen, incrementant el ràtio de dones en el consell al 44%. És un dels ràtios més elevats de les empreses de la nostra cartera.

No obstant això hem votat de nou EN CONTRA de la remuneració del President del Consell doncs el detall de l’informe de remuneracions en l’Informe Anual ens sembla que segueix sent insuficient. Per exemple, no expliquen el % d’objectius que ha complert el CEO.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.