Nota sobre el mercat

Ahir els mercats van caure (S&P 500 -3%, STOXX 600 -1,7%) de nou als nivells de principis d’agost, quan Trump va reactivar el conflicte comercial anunciant nous aranzels per a principis de setembre. El detonants de la correcció d’ahir van ser les dades macroeconòmiques de Xina (producció industrial i vendes minoristes) i Alemanya (PIB trimestral de -0,1%) y la inversió de la corba de tipus americana (els tipus a 2 anys per sobre dels tipus a 10 anys).

Les pors del mercat són ja conegudes doncs portem des de l’estiu del 2018 amb les mateixes: guerra comercial, desacceleració especialment a Xina i Alemanya, BREXIT dur, final del cicle econòmic y geopolítica (Iran, Itàlia). Tot i la intranquil·litat que generen aquestes correccions de la borsa i les notícies, el cert és que els mercats segueixen forts: únicament entre un 3 i un 4% per sota dels nivells de l’estiu passat. Al 2019 l’S&P500 puja un 13% i l’STOXX600 un 8%.

Una explicació que podem donar a aquest fenomen (notícies negatives, mercats que aguanten en nivells alts) es el fet que tot i la moderació del creixement econòmic es mantenen condicions molt favorables per al consum i la inversió: atur baix, increments de sous, inflació baixa i tipus baixos. En aquest entorn moltes empreses continuen creixent: al juliol PHILIPS va confirmar els seus guies de +4/6% en ingressos per a 2019, BENETEAU de +2/+4% o CAPGEMINI del +6%/+8%. Altres empreses com DUERR si que estan veient feblesa de la demanda a la Xina en determinats sectors (maquinària de procés de fusta).

Els Bancs Centrals per la seva part estan de nou en mode expansiu: la Fed va baixar els tipus al juliol i el BCE va venir a dir que faran tot el possible per a fer repuntar la inflació. Els governs també estan fent més expansives la seva política fiscal sent Alemanya la que més capacitat té per a estimular l’economia per aquesta via.

Pensem que malgrat estar en un entorn de menor creixement o fins i tot de veure puntualment uns trimestres de recessió tècnica (com ja ha passat a Itàlia), les condicions continuen sent prou bones perquè les empreses mantinguin bons resultats i continuïn pagant dividends. Evidentment l’evolució d’incerteses com la guerra comercial afectarà addicionalment en positiu o en negatiu a la confiança de les empreses, dels inversors i dels consumidors.

Actualment ROBUST està exposat un 50% a Renda Variable pel que ja mantenim un perfil conservador. A més hem estat incrementant el pes dels sectors defensius (alimentació, comunicacions); no tenim exposició en els sectors més vulnerables en cas de recessió com són la banca, la construcció o les matèries primeres; i la majoria de les nostres empreses tenen poc o zero deute. Mantenim la nostra posició i seguim atents a les incerteses.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.