Octubre 2016 – Seguiment mensual

  • Els mercats corregeixen a l’octubre (S&P500 -1,95% | Stoxx600 -1,16%) marcats pel BCE, el petroli, els resultats empresarials i les eleccions americanes. L’Ibex repunta un 4,1% davant la formació de govern a Espanya.
  • ROBUST retrocedeix un 0,5%, millor que el benchmark per 4rt mes consecutiu. A l’any acumulem un retorn del -3,2%.
  • Reduïm l’exposició a Renda Variable del 60% al 56% davant el risc Trump. També l’exposició al USD (del 20% al 10%).

Durant la primera part del mes els mercats van especular amb la idea de la retirada d’estímuls (que rep el nom de tapering) per part del BCE de cara al venciment del programa de compres al març de 2017, i els principals índexs van sofrir correccions. Finalment Draghi va negar que s’hagués discutit ni la reducció ni la fi del programa de compres (QE). El petroli va començar el mes pujant, empès per nous rumors d’acord en l’OPEC amb Rússia disposada a congelar la producció, fins que la IEA (Agència Internacional de l’Energia) va publicar el seu informe amb un creixement de la demanda més moderat que en previsions anteriors. La temporada de resultats està anant bé, excloent el sector energètic el creixement mitjà en ingressos a EUA ha estat del 4,6 enfront del 2,7% esperat. A final de mes la recuperació de Trump en els sondejos pels nous correus investigats de Clinton va tornar a provocar correccions.

eventos-oct16

El comportament dels índexs ha estat mixt durant.

index-oct-2

En línies generals, les dades macro del mes han estat positius. A EUA destaca la recuperació del ISM que preocupava el mes anterior i la recuperació de les vendes minoristes. A Europa hem vist la recuperació dels PMIs i de l’activitat industrial (especialment a França). Les vendes minoristes segueixen febles a Alemanya. Els PIBs del 3T 2016 publicats durant el període han estat bons: EUA +1,6%, Xina +6,7%, UK +0,5%, França 1,1% i Espanya 3,2% (tots ells en dades anualizados). Seguim veient creixement moderat en les economies avançades i més estable a Xina.

chart-macro-oct16

Al mercat de divises destaca el repunt del USD enfront del EUR i la caiguda de la GBP. En emergents el comportament ha estat dispar amb caigudes en la majoria de divises excepte el Pes Mexicà (tot i la correcció per Trump) i el Real Brasiler per l’evolució de les matèries primeres.

divises-oct

Al mercat de tipus ha repuntat el yield dels bons a 10 anys americans i europeus davant la imminent pujada de tipus a EUA i pels rumors sobre la fi del QE a Europa.

deute-oct

ROBUST
ROBUST ha corregit un 0,5%, una mica menys que el benchmark. Acumula un retorn anual del -3,18%:

chart-robust-oct-16

És el 4rt mes consecutiu que superem a l’índex de referència. Ho hem fet millor tant en la nostra exposició a Europa com a EUA. També ens ha beneficiat el repunt del USD. A l’any però seguim darrere al tenir nosaltres més exposició a Europa, un rendiment menor en les nostres empreses americanes (tech), no estar exposats de forma directa a emergents i la nostra exposició al USD:

benchmark-oct-16

Estem en temporada de resultats trimestrals i les empreses que millor s’han comportat han estat les que han presentat uns resultats que han agradat al mercat: BENETEAU, PHILIPS, MISCROSOFT.

pa-empresa-oct

D’altra banda les que més ens han llastrat han estat les que han presentat uns resultats trimestrals que no han agradat. Els hem analitzat (CAPGEMINI, NOVARTIS, ROCHE, CAF i TELENOR) i seguim mantenint el pes de cadascuna d’elles.

notas-resultados-3t16

La cotització de CAPGEMINI també ha sofert per la relació que ha fet el mercat de l’empresa amb el Brexit (UK+IRE representa el 18% dels seus ingressos). NOVARTIS i ROCHE per la por del mercat al fet que Trump intervingui en el sector. CAF per la baixada de recomanació de BBVA Research i Telenor per la venda del seu paquet en VimpelCom.

En dividend i en interessos de la renda fixa acumulem un 1,3% de a l’any. La cartera de Renda variable té un yield mitjana per dividend del 2,2%, mentre que la cartera de Renda Fixa ha pujat a un interès mitjana del 0,8% després de les últimes compres de Bons.

pa-activos-oct

OPERACIONS
Hem aprofitat per afegir posicions a APPLE (+0,7% del patrimoni) i VESTAS (+2% del patrimoni) en vista dels inputs positius que veiem en la seva activitat.

En Renda Fixa incrementem la posició de nou en bons americans amb venciment molt curt. Comprem una emissió de WALTDISNEY (4,7% del patrimoni) amb venciment juliol 2017 i TIR del 0,7% i una emissió d’INTEL (4,5% del patrimoni) amb venciment maig de 2017 i TIR també del 0,7%.

ESTRATÈGIA: RISC
En la segona part del mes hem aprofitat per incrementar l’exposició a Renda Variable fins al 60% com avançavem al mensual anterior. Les dades macro estan sent positius i es manté l’escenari de “creixement moderat però sense risc d’inflació” (JPMorgan AM). La dada que més ens està agradant és el dels resultats trimestrals que tornen a créixer:

esperados-vs-publicados

També van pesar en la nostra decisió d’incrementar l’exposició la millora del preu del cru (potencial acord de la OPEC) i les bones perspectives per a Hillary Clinton en les eleccions americanes:

evol-exposicio-oct16

El dia 28 no obstant això les enquestes es van donar la volta després de la nova declaració del FBI i ara l’avantatge de Clinton és més ajustada (fins i tot després que el FBI hagi retrocedit). També estan sortint dubtes sobre la capacitat de la OPEC de reduir l’oferta de cara a la reunió d’aquí 3 setmanes doncs les produccions estan incrementant fet que està arrossegant el cru des del dia 31. Aquests dos factors en particular estan pesant sobre els mercats, que han corregit.

Com a mesura de precaució (especialment per les eleccions) hem reduït l’exposició a la renda variable del 60% al 56%.

ESTRATEGIA: INVERSIONES
Després d’incrementar l’exposició a VESTAS i APPLE tenim ara 8 empreses en el nostre bloc d’inversions “CLARES” (amb un pes sobre el patrimoni per sobre del 4%). Tenim tres empreses en el nostre bloc “PROGRESSANT” (pes entre el 3 i el 4%) i 4 en el nostre bloc “EN ESPERA” (pes menor al 3%).

peso-sobre-patrimoino-oct-16

Les empreses amb més probabilitat que canviem el seu pes en el curt termini són BENETEAU (incrementaríem si presenta una bona evolució de marge quan publiqui l’anual), VOSSLOH (incrementaríem si aconsegueix vendre el negoci de locomotores) i TELENOR (reduiríem si veiem que la despesa en nou espectre es converteix en un problema per al mercat).

Mantenim un descompte per fonamentals del 22% en mitjana:

descompte-fonamental

En renda fixa mantenim l’estratègia d’adquirir bons curts (veure cartera), especialment corporatius americans doncs ofereixen un rendiment superior. Tindrem oportunitats més interessants conforme la Fed vagi incrementant els tipus. En rating no estem baixant del BBB+.

En divises només mantenim una exposició neta en USD. Durant l’any aquesta exposició ha estat del 10% però la vam incrementar a principis d’octubre en posar la Fed de forma clara sobre la taula una nova pujada de tipus (la probabilitat que ocorri al desembre és ara del 70%). De nou el repunt de Trump en les enquestes ha fet donar la volta a la cotització. Com a precaució hem reduït de nou l’exposició neta al 10%.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.