Reduïm l’exposició a Renda Variable al 50% i l’avís de resultats d’Apple

Hem reduït l’exposició a Renda Variable de ROBUST del 67% al 50%. Ho hem fet baixat l’exposició a totes les empreses de la cartera des de nivells del 4/5% del patrimoni a nivells del 3% cadascuna.

La raó principal per a aquest canvi és l’afebliment del creixement econòmic a Europa i a la Xina. Com sabeu l’estratègia de risc de ROBUST es recolza sobre aquest nivell de creixement: si és substancial (com fins ara) creiem que pot aguantar xocs puntuals (de mercat, polítics, o econòmics). En canvi quan s’afebleix és més vulnerable i per tant el risc d’entrar en un cercle de feblesa econòmica incrementa.

L’última vegada que vam tenir l’exposició al 50% va ser al 2016, any també de feblesa econòmica a la Xina (van devaluar el iuan), petroli baix (va impactar en el mercat de High Yield), crisi dels Cocos de la banca europea, segona pujada de tipus de la Fed (després de 12 mesos intentant-lo) i finalment promesa de Trump de reforma Fiscal. El creixement americà actual és molt superior al de llavors, no obstant això el nivell de volatilitat del mercat és major ara, el creixement a la Xina és menor i el seu endeutament major. Europa ha baixat a nivells de creixement similars als de llavors, amb la diferència que ara està desaccelerant i llavors estava en fase de recuperació.

Al 2018 no hem baixat al 60% a mesura que el creixement econòmic europeu s’afeblia perquè tot apuntava al fet que es tractava d’una correcció puntual provocada per la comparació amb el 2017 (va ser un any excepcional on es va arribar a colls d’ampolla de l’oferta) i esdeveniments puntuals com la nova regulació de les emissions dels autos. Ha estat un error per part nostra. La feblesa finalment s’ha mantingut diversos trimestres i s’ha aguditzat per esdeveniments polítics (Itàlia, França, Trump) i ara l’economia ha d’afrontar el desenllaç del Brexit i de les negociacions EUA/la Xina amb un creixement menor al de l’estiu.

Sembla que l’escenari base de consens per a 2019 és el moderació del creixement econòmic cap a nivells més sostenibles, no el de recessió. Els arguments a favor són l’elevat nivell de creixement de l’economia americana (3% en el 3T18) que desaccelerarà en difuminar-se l’efecte de la reforma fiscal, els estímuls que està implementant la Xina (reducció impostos, reducció ràti reserves bancs) i el possible repunt a Europa després d’haver digerit la restricció d’oferta del sector autos i l’agitació a França i Itàlia.

El mercat no obstant això està nerviós mirant d’avançar-se a un escenari pitjor, de recessió. No hi ha elements suficients per a saber si serà aquest el cas, no obstant això aquesta volatilitat/incertesa del mercat i els esdeveniments polítics (Brexit, negociacions EUA/la Xina) no ajuden, perquè fan caure la confiança del consumidor i la empresarial. En cas que el creixement es deteriori addicionalment o la probabilitat de xocs significatius incrementi reduirem addicionalment l’exposició.

Hem de ressaltar, com hem fet sempre que el mercat ha estat tensionat, que a la cartera de ROBUST no tenim exposició ni a matèries primeres, ni al sector bancari ni a  deute “escombraria” (High Yield), que serien els sectors més vulnerables al risc sistèmic en cas de recessió. Addicionalment el ràti d’endeutament mitjana de de les nostres empreses és baix, del -0,3x (deute net/EBITDA) i tan sols VOSSLOH té deute per sobre de 1x EBITDA. En quant als bons, totes les emissions estan per sobre de ràting A.

Respecte el Profit Warning de APPLE

APPLE va avisar ahir als accionistes que no compliria els seus objectius per al 4t trimestre de 2018 (el seu 1T19 fiscal). Abans esperava un creixement d’ingressos de un +1 i un +5% i ara espera un -5%. La causa principal seria una desacceleració més aguda de la prevista de la demanda a la Xina: el creixement econòmic de la Xina ve afeblint-se des de meitat d’any i les tensions comercials amb els EUA haurien aguditzat la situació, afectant al mercat de smartphones especialment a partir de novembre.

A part l’empresa ha identificat altres factors que estarien impactant també la demanda de iPhones a la Xina i en altres regions: USD car, reducció de subsidis, restriccions en l’aprovisionament, programa de recanvi de bateries i el llançament de l’iPhone de gamma alta al 3er trimestre (vs el 4rt). Per a combatre els factors sobre els quals té control obriran un programa de finançament, publicitaran més el seu programa d’intercanvi de iPhones vells per nous i simplificaran el trasllat de dades d’un telèfon a un altre.

D’altra banda els serveis creixen un 27% (tornen a accelerar) i registren rècords en la majoria (Apps, Music, iCloud, Pay, Search Ads) i en diverses regions inclosa Xina. La venda de Macs creix impulsada pels nous llançaments (Air, mini) i els iPads creixen a doble dígit pel llançament del PRO. Mentre que el Watch i els AirPods creixen un 50%. Finalment la base instal·lada creix (també a la Xina) en 100Mn d’usuaris.

El preu actual de cotització (144USD) estaria descomptant caigudes d’ingressos del 4% durant 4 anys seguits, i un marge operatiu estancat en el 26%. Nosaltres pensem que aquest escenari és excessivament pessimista. Mantenim la inversió encara que igual que amb la resta d’empreses hem reduït el pes de l’acció al 3%.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.