Seguiment coronavirus (2)

Bon dia,

Us actualitzo l’evolució de ROBUST i visió del mercat.

ROBUST va corregir un 2,9% ahir (mancant el càlcul final del tancament) i acumularia un descens del 6,2% al 2020. El nostre índex de referencia1 va caure un 3,7% i acumula un -8,6% a l’any. D’altra banda l’STOXX600 porta un -19,2% al 2020 i el S&P500 un -14,6%.

Des dels màxims de febrer el mercat europeu (STOXX600) ha caigut un 21,8% i l’americà (S&P500) un 18,9%. És una correcció significativa i no és tan habitual (ha ocorregut, amb caigudes iguals o superiors, 12 vegades des de 1970), encara que a la fi de 2018 ja vam veure un moviment similar (motivat llavors per l’alentiment alemany i l’inici del cicle de pujada de tipus de la Fed). Com explicava ahir El Erian (Conseller Econòmic Cap de Allianz) els mercats estan perdent tres ancores: les perspectives de creixement econòmic (el coronavirus afecta a l’oferta i a la demanda), la confiança en l’eficàcia dels Bancs Centrals (els queda poca munició i el problema actual és d’economia real, no financer) i el mercat del petroli (afectarà el mercat High Yield i a les PIMES del sector). O com també deien des de Jefferies (una casa d’anàlisi) fa uns dies el mercat està “desancorat” i està buscant un punt de suport on poder estabilitzar-se abans de repuntar.

Arribats a aquest punt nosaltres pensem que els governs llançaran programes fiscals per a pal·liar l’impacte econòmic de l’aturada que suposarà el virus (ajudes a PIMES i famílies), programes d’inversió mèdica (reforç del sistema i especialment als EUA cobertura universal per als afectats, test gratuïts,…) i programa de reformes estructurals (posposades aquests darrers anys al repenjar-se amb els Bancs Centrals). Els Bancs Centrals també actuaran, encara que serà per a generar confiança i assegurar-se que el crèdit flueix.

Respecte a l’evolució del virus sembla que el país que millor l’ha contingut ha estat Corea del Sud. Europa i els EUA segueixen en la fase d’expansió i ara com ara no han aconseguit limitar el seu creixement de manera clara per sota del 20%. Les accions que prenguin aquestes pròximes setmanes seran determinants.

En les pròximes setmanes veurem quin acaba sent el percentatge d’infecció en la població mundial i, en funció d’això, sabrem quant trigarem a tornar a la normalitat. Els plans d’estímul dels Governs han de compensar aquestes setmanes/mesos de frenada econòmica i posar els fonaments per a quan torni la normalitat poder reiniciar l’economia. Jugarà al nostre favor en aquest moment que, a diferència de la crisi de 2007, el sistema financer està més sanejat i la liquiditat i els tipus d’interès faciliten el crèdit.

Pensem que tenim ROBUST amb un perfil de risc reduït per a poder afrontar aquesta correcció del mercat: estem exposats a Renda Variable un 45%, la majoria de les nostres empreses té poca o zero deute, gairebé la meitat de la cartera està en sectors defensius (alimentació, salut, telecomunicacions, electricitat) i no estem exposats a sectors més volàtils com les matèries primeres o el sector financer.

Continuem atents a les novetats sobre el virus i la situació econòmica i us anirem actualitzant la nostra visió.

****

1El índex de referència que consta en el fullet de ROBUST és un 25% l’STOXX600, un 25% el S&P500 i un 50% el EuroMTS Eurozone Governments Bond Index 1-3 years. Per a la nostra gestió diària en canvi utilitzem l’STOXX600 Total Net Return (té en compte el pagament de dividends) i el S&P500 TNR Hedged (a més dels dividends tenen en compte el cost de cobertura de la divisa). L’índex EuroMTS per a la renda fixa ja inclou el pagament d’interessos.

 

 

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.