Seguiment coronavirus (3)

Bona nit,

Us actualitzo l’evolució de ROBUST i dels mercats,

Amb la correcció d’avui (mancant el tancament definitiu) ROBUST acumula un -10,5% al 2020, el nostre índex de referencia1 un -13,4%, l’STOXX600 un -27% i el S&P500 un -22%. Els dos índexs han corregit des dels màxims de febrer un -31% i un -25% respectivament.

Aquesta nova correcció respon a la decepció dels mercats davant les mesures que fins ara han adoptat els governs i els Bancs Centrals, que a més no van coordinades: Trump ahir va deixar en l’aire la mesura de reducció d’impostos (els Demòcrates demanen lliurament directe de xecs, que tindria un impacte major: 1,2% del PIB vs 0,4%), Lagarde avui s’ha desentès del diferencial de tipus d’Itàlia respecte la resta de països i Merkel ha dit que farien tot el necessari però tampoc ha concretat xifres. Regne Unit i Espanya si han anunciat paquets més definits que equivalen cadascun al 1,4% del PIB (al d’UK cal sumar que “posaran tots els bilions necessaris” per al seu Sistema de Salut). Itàlia va anunciar el dimarts un paquet de 10Bn EUR (0,4% del PIB) + moratòria hipoteques. L’FMI ha anunciat 50Bn USD (0,1% del PIB mundial). Alemanya i França no han especificat xifres. La Comissió Europea crearà un fons de 25 Bn EUR (0,2% PIB de la UE).

El mercat necessita un “curtcircuit”, una visió de com acabarà la “jugada”. Necessita d’una banda veure que s’han pres les mesures necessàries per a frenar l’expansió del virus (tancament col·legis,…), i per un altra que s’han posat els mitjans perquè l’economia aguanti aquests dos mesos que podria durar l’aturada. És el que es va fer a la Xina i el seu mercat es va recuperar. Ara com ara ni Europa ni els EUA estan complint. Si el mercat no troba un curtcircuit caurà fins que trobi un nivell en el qual se senti còmode, que descompti tota la incertesa dels pròxims mesos. En aquest sentit un 30% de correcció descompta un escenari bastant negatiu, de recessió, encara que és possible que en venir d’un mercat tan alcista i d’una política monetària tan laxa encara no sigui suficient. El mercat també reaccinoaria bé si veiés que Europa o Itàlia aconsegueix controlar la corba de creixement d’infeccions similar a com va fer Corea del Sud.

Des de ROBUST pensem que si els governs llancen uns bons paquets els mercats es calmaran. Ara com ara el xoc del virus està afectant l’oferta i la demanda. Si l’impacte dura dos mesos l’economia pot reiniciar-se posteriorment, ajudada per les ajudes fiscals que s’hagin llançat. Però si els governs continuen retardant-se el mercat acumularà noves caigudes fins que aquests es vegin forçats a actuar, amb el risc afegit que s’acabi desestabilitzant el sistema financer.

Tenim ROBUST amb una exposició a Renda Variable del 44%, amb una majoria d’empreses amb zero o poc deute i fora dels sectors més vulnerables com les matèries primeres o el sector financer. Els bons de renda fixa tenen la majoria ràtings elevats i els que els tenen més justos (ORANGE, AT&T, AUDAX) cap està per sota de investment grade i operen en mercats defensius i regulats (telecomunicacions i electricitat). A més tots els venciments són inferiors a un any excepte el bo d’Orange que venç en 1,5 anys i el de Audax que venç en 2023 (representa un 1,5% del patrimoni). Ahir i avui han estat dos dies de moviments bruscos en el mercat de renda variable però també en el de renda fixa. El mercat de High Yield (bons d’alt rendiment amb ràtings inferiors a investment grade) s’està tensionant, com ja va passar en la correcció del 2018. És un dels riscos que anem seguint (l’anunci del BCE del programa de compra de bons de 120Bn d’avui ajuda). En tot cas els nostres bons es mantenen bastant estables (no tenim High Yield) amb més volatilitat el d’Orange (el de Audax també hauria de ser volàtil però creua poc).

Ara com ara mantenim el fons amb les posicions actuals. Reduiríem el risc si veiem que el xoc del mercat afecta al sistema financer i això es transforma en un 2008. Ara com ara no estem en aquest escenari, en part també pel sanejament que hi ha hagut en el sector i per les mesures monetàries que tenen implementades els Bancs Centrals i que a més estan expandint.

Seguim pendents de l’evolució del virus i dels mercats i us continuarem enviant actualitzacions. També ens estem comunicant amb els inversors per Twitter.

****

1El índex de referència que consta en el fullet de ROBUST és un 25% l’STOXX600, un 25% el S&P500 i un 50% el EuroMTS Eurozone Governments Bond Index 1-3 years. Per a la nostra gestió diària en canvi utilitzem l’STOXX600 Total Net Return (té en compte el pagament de dividends) i el S&P500 TNR Hedged (a més dels dividends tenen en compte el cost de cobertura de la divisa). L’índex EuroMTS per a la renda fixa ja inclou el pagament d’interessos.

 

 

 

This entry was posted in Notes gestió, Seguiment. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.