Seguiment coronavirus (5)

Mercat

El mercat ha continuat recuperant-se des del dia 24 de març, primer en veure que la liquiditat dels bancs centrals funcionava per a relaxar els mercats de crèdit i per l’anunci dels plans d’estímul fiscal (especialment dels EUA), després per l’alentiment de la corba de contagis i posteriorment per la millora de les perspectives de tenir un retroviral i una vacuna. Aquesta última setmana els mercats pugen també impulsats pels resultats trimestrals de les empreses: no han estat tan dolents com s’esperava, en alguns casos (Google, Facebook) les empreses estan veient ja certa recuperació a l’abril i moltes d’elles no estan donant estimacions per a 2020, ni bones ni dolentes.

Robust

ROBUST acumula un -5,3% en 2020, i el nostre índex de referencia1 un –6,4%. Hem estat menys exposats a la Renda variable que l’índex de referència aquestes setmanes en les quals el mercat ha recuperat posicions (30% de mitjana vs 50%). Hem capturat el 60% de la pujada de l’índex de referència amb un 40% de la seva volatilitat. Hem estat al 26% d’exposició diversos dels dies crítics.

Renda Variable

Hem estat incorporant al fons empreses que tenen un bon balanç (poc deute) i amb una activitat que pensem pot transitar aquest període de “quarantenes” i fins i tot sortir reforçades en un món post COVID. Així hem afegit a la cartera GARMIN (líder tecnologia activitats outdoors), ROCKWOOL (líder aïllament edificacions), NEXTCURE (biotecnologia), ZEBRA (líder sensors logísita i e-commerce) i ACCENTURE (líder consultoria transformació digital). Per les mateixes raons també hem incrementat el pes de ATOS, VESTAS, TELENOR i HOLALUZ. Per contra hem venut la posició en BAKKAFROST perquè pensem que l’exposició al canal restaurants retardarà la seva recuperació.

El mercat ha estat intentant girar cap a les empreses VALOR (industrials, bancs,…) a mesura que el repunt s’ha enfortit (encara que aquests primers dies de maig sembla que desisteix). Nosaltres ara com ara hem estat afegint empreses de CREIXEMENT/QUALITAT i potser l’empresa amb major component VALOR seria ROCKWOOL. Ara com ara continuem buscant empreses que puguin fer-ho bé sense necessitat de recolzar-se massa en el repunt del cicle econòmic, i que tinguin un balanç robust.

Renda Fixa i Divises

En Renda Fixa hem estat afegint bons corporatius americans amb ràting elevat i venciment curt, aprofitant que també aquests van caure de preu al març amb el tensionament del mercat de crèdit. Hem pogut agafar TIRs  del 1,5% en bons de GILEAD, VISA i UPS els tres amb ràting A o superior. Mantenim exposició al USD entre un 10 i un 15%. Ens protegiria en cas de nou deterioració de l’entorn. La resta de divises les mantenim cobertes.

Estratègia de risc

Sembla que el mercat està en “mode optimista” respecte l’economia. A pesar que s’han publicat dades de desocupació molt dolents (30Mn als EUA), i la recessió de PIB prevista és majúscula (l’FMI espera un -6% als EUA i un -7,5% a Europa), no podem saber amb exactitud si l’impacte serà ràpid, o si la recuperació trigarà mesos/anys. Això dependrà de la velocitat a la qual puguem tornar a una certa normalitat (rebrot virus?), i de si les mesures d’estímul fiscal i monetari funcionen. Algunes empreses estan donant males guies per al segon trimestre (ADIDAS espera caigudes del 40% d’ingressos, ZEBRA -17%, …) i moltes no les donen per falta de visibilitat (algunes com UMICORE parlar que encara al març la producció de cotxes a la Xina estava en -45%). Les grans tecnològiques com GOOGLE o FACEBOOK van donar la nota més positiva en declarar que a l’abril havien vist certa normalització. Unes altres com APPLE havien vist cert repunt vs març mentre que AMAZON va explicar com anaven a incrementar els costos per l’adequació dels llocs de treball (distanciament, cambres tèrmiques, …) pel COVID, deixant els beneficis en vermell. En tot cas el mercat ja dóna per fet que el segon trimestre no serà bo, però espera que cap al 4t trimestre la situació s’hagi “normalitzat” significativament.

Nosaltres estem sent conservadors i encara que hem afegit posicions estem incrementant el % de Renda Variable lentament perquè pensem que encara queden moltes incerteses.

Sostenibilitat

Hem votat en contra de dos nous consellers masculins proposats en la Junta de PHILIPS. La seva ràtio de dones en el Consell està per sota de la paritat (40%), fins i tot per sota del ràtio de l’any passat 43%.

****

1L’índex de referència que consta en el fullet de ROBUST és un 25% l’STOXX600, un 25% el S&P500 i un 50% el EuroMTS Eurozone Governments Bond Index 1-3 years. Per a la nostra gestió diària en canvi utilitzem l’STOXX600 Total Net Return (té en compte el pagament de dividends) i el S&P500 TNR Hedged (a més dels dividends tenen en compte el cost de cobertura de la divisa). L’índex EuroMTS per a la renda fixa ja inclou el pagament d’interessos.

 

 

 

This entry was posted in Notes gestió, Seguiment. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.