Setembre 2016 – Seguiment mensual

  • Els mercats es mouen en lateral i tanquen plans un mes marcat per les declaracions dels Bancs Centrals, l’evolució del preu del petroli i pel sector financer.
  • ROBUST es manté pla (-0,2%), igual que el benchmark. Al 2016 acumulem un retorn net del -2,7%.
  • Hem tornat a incrementar l’exposició a Renda Variable 10 punts al 53%. Pugem l’objectiu al 60% vigilant les eleccions a EUA i el referèndum a Itàlia. La macro i les perspectives de resultats empresarials milloren.

Els índexs van iniciar setembre repuntant davant unes dades macro d’indicadors avançats mixts: bons a Xina, Alemanya i UK, però dolents a EUA que el mercat va interpretar de forma positiva doncs reduïa les probabilitats de pujada de tipus. No obstant això Rosengren, President de la Fed de Boston, es va apressar a defensar la pujada de tipus alertant dels riscos de sobrecalentamiento de l’economia, la qual cosa va provocar caigudes en els índexs. La correcció va continuar la segona setmana per la caiguda del preu del cru davant un menor creixement esperat de la demanda. Encara que acabaria recuperant cap a final de mes per les expectatives d’acord entre els països de la OPEC. En la tercera setmana els mercats van recuperar, després de la publicació de la decisió de la Fed de mantenir sense canvis els seus tipus d’interès, per tornar a caure en l’última setmana arrossegats pel sector financer i el Deutsche Bank en particular (veure nota sobre la situació dels bancs).

eventos-sept16-2

La majoria d’índexs han tancat el mes plans amb l’excepció d’Itàlia (pels problemes del seu sector financer) i Xina (per la incertesa amb les polítiques monetàries dels Bancs Centrals).

index-sep

A nivell macro destaquen les males dades d’EUA i d’Alemanya en producció industrial i vendes minoristes que reflecteixen un creixement més feble del previst en les economies avançades. A més preocupa la dada de ISM d’agost d’EUA publicat que se situa a la zona de contracció. A Xina el creixement segueix estable fet que elimina les incerteses almenys en el curt termini.

macro-sep

Al mercat de divises destaca la caiguda de la lliura, el significatiu repunt de la corona noruega després de mantenir els tipus en el 0,5% davant la millora de les perspectives econòmiques, i la recuperació de les divises emergents enfront del dòlar.

divises-sep

Els tipus s’han mantingut estables amb lleugeres caigudes de yield a Europa.

deute-sep

ROBUST

ROBUST ha tingut un comportament pla al setembre, similar al del benchmark.

chart-robust-sep-16

El benchmark ens ha superat a Europa, que de nou ha estat impulsada pel sector de les matèries primeres (porta un +35% aquest any), en el qual ROBUST no inverteix. D’altra banda ROBUST ha superat a l’índex de referència a EUA impulsat per les tecnològiques, especialment Apple. Portem ja tres mesos recuperant terreny en l’exposició a EUA. En tercer lloc el dòlar ens ha llastrat de nou respecte al benchmark que no té exposició en divisa.

benchmark-chart-sept-16

L’empresa que més ens ha llastrat aquest mes ha estat Telenor que finalment va anunciar la venda de la seva participació en Vimpelcom (tenia el 33%). L’empresa estava en desavinença amb el principal accionista (Fridman) pel control de la companyia. Vimpelcom suposava un 8% de la nostra valoració de Telenor pel que l’impacte de la venda és limitat: suposant que ven tot el paquet amb un descompte del 20% l’impacte seria de l’1,6%. Al mateix temps els dos últims informes de resultats (1T i 2T) han estat positius. No és una acció que cotitzi amb un descompte exagerat (7% abans de la correcció, 16% ara), no obstant això és un sector defensiu, l’empresa té un deute moderat (i un bon rating) i és una manera conservadora de guanyar exposició a emergents. Per tot això mantenim la inversió.

pa-empresa-sep

D’altra banda la que més ens ha impulsat com dèiem a dalt ha estat Apple que aquest mes ha presentat el nou iPhone 7. Les vendes del llançament han estat altes i al mateix temps Samsung va tenir un problema amb la bateria del seu nou Note 7. També destaca CAF que està registrant un bon ritme d’entrada de comandes.

La volatilitat del mercat i la de ROBUST han seguit reduint-se i ara estan en nivells baixos.

volatilidad

OPERACIONS

A principis de mes vam tornar a invertir el 10% que havíem tret a principis d’agost (veure operacions). Per a això vam augmentar de nou la participació en les mateixes empreses excepte Apple, que la vam deixar al 3,5% del patrimoni davant l’esdeveniment binari que suposava en nou llançament.

També hem reinvertit el capital del bo de Mèxic que ens va vèncer el dia 15 en un bo d’America Mòbil amb venciment al novembre de 2017, una TIR de l’1,2% i un rating de A-.

En tercer lloc vam fer el rollover dels futurs de divises que utilitzem com a cobertures. Vam mantenir les mateixes quantitats deixant doncs com a única exposició neta la del 10% en USD. L’exposició al NOK i al CHF està coberta.

ESTRATÈGIA: RISC

Diferents variables han millorat respecte agost i principis de setembre. El preu del petroli s’ha tornat a allunyar del nivell de 40 USD i la possibilitat que la OPEC acabi portant a la pràctica l’acord de reducció de la producció crea un escenari més estable. Les dades macro americans han tornat a ser netament positives després d’una mala dada d’ocupació a l’agost i un sobtat deteriorament de l’ISM al setembre. Aquestes dades al seu torn han donat de nou arguments a la Fed per intentar una altra pujada de tipus abans que acabi l’any, el que seria positiu de cara a començar a normalitzar la situació dels mercats. Mentre la política monetària del BCE segueix sent acomodaticia i les últimes minutes ja indicarien que estendran l’horitzó del QE més enllà de març de 2017. Els analistes han estat revisant a l’alça els resultats empresarials l’últim mes i per 2017 s’espera que creixin tant a EUA com a Europa. On tindríem ara més incertesa és el vector geopolític, especialment per les eleccions als EEUU (el 8 de novembre) i  el referèndum a Itàlia (el 3 de desembre).

resutlados-empresariales

Per tot això elevem el nostre objectiu d’exposició al 60% almenys durant aquest mes. En cas que incrementi la possibilitat que Trump sigui president reduiríem el risc de nou. De no ser així aguantaríem fins a abans del referèndum a Itàlia.

evol-exposicion-rv-sept-16-2

ESTRATÈGIA: INVERSIONS

Després d’haver afegit Vestas i Benetteau a la cartera a l’abril el perfil de la nostra inversió en renda variable s’ha mantingut estable. Seguim sobreponderant les empreses amb bons resultats i cotitzacions a la par (growth) i mantenint una aposta parcial per empreses més infravaloradas (value).

chart-renta-variable

En tot cas la nostra cartera acumula un descompte mitja per valor fonamental del 20% (teniu tots als anàlisis de valor fonamental a la cartera)

descuentos

En renda fixa mantenim la nostra estratègia d’invertir en bons curts amb venciment inferior o igual a l’any. Estem contractant bons americans doncs ofereixen millor interès que els europeus. Els ratings actuals són iguals o superiors a BBB+, tenim, de mitjana, un yield del 0,8%i un venciment de 7 mesos.

chart-renta-fija

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.