Sobre la correcció del mercat

Després que el passat dia 3 la Reserva Federal parlés d’un “estat de l’economia americana brillant” els mercats han estat corregint (Europa STOXX600 -6,3%, EEUU S&P500 -6,7%). Les bones perspectives de creixement americà fan especular sobre un increment més accelerat dels seus tipus d’interès (fins ara s’esperava passar del 2,25% actual al 3,5% a finals 2019/principis 2020) el que comportaria un impacte als mercats i en l’economia. A aquest temor se li sumen el d’una desacceleració de l’economia Xina (han estat reduint inversió i endeutament) i de l’europea (les dades econòmiques de la 1ª meitat de l’any han estat més febles de l’esperat).

No obstant això la Fed segueix mantenint que pujarà els tipus de forma gradual al 2019: la inflació americana ha tingut una 1a meitat de l’any més forta (fins al 2,4% la subjacent) però porta dos mesos moderant-se (2,2%). Xina per la seva banda està tornant a estimular l’economia després d’haver atacat el seu problema de “Banca a l’Ombra” i les dades econòmiques a Europa estan començant a millorar (consum FRA, producció industrial ITA, comandes industrials ALE), indicant que Draghi (BCE) tindria raó quan diu que la ralentització de la 1a meitat de l’any es causa de factors puntuals (entre ells el sector autos).

Nosaltres pensem que és aviat per al final del cicle econòmic i per tant borsari. Les economies, malgrat l’ajust que ha suposat la inestabilitat en els emergents i els aranzels Trump, creixen a un ritme bo (el FMI espera ara un 3,7% al 2019, igual que al 2018) i els beneficis empresarials són elevats. Com comentàvem al mensual no veiem indicadors avançats (PMIs, OCDE, capacitat, inventaris, confiança) que facin pensar en una recessió a 6 mesos vista ni a EEUU ni a Europa.

En tot cas entra dins de la normalitat que la volatilitat del mercat incrementi, ja que les valoracions de les empreses són més exigents i els inversors intenten avançar-se a una possible recessió/correcció.

Creiem que els valors GROWTH i SMALL CAPS que han sofert més amb aquesta correcció poden repuntar per resultats trimestrals o amb les dades econòmiques que confirmin que el cicle econòmic segueix robust. Addicionalment anem a aprofitar per incrementar el nombre d’accions en cartera de les 16 actuals a 20, reduint alhora el pes que mantenim en cadascuna. D’aquesta manera diversificarem més el risc, la qual cosa ens permetrà reduir la volatilitat del fons.

Gestionem un fons flexible amb un biaix conservador i solament mantenim un % d’inversió en renda variable elevat, com actualment, quan el creixement econòmic és fort i pot aguantar xocs com els de la setmana passada, o com el que va suposar l’anunci dels aranzels de Trump o la crisi argentina i turca d’aquest estiu. Seguim per tant amb aquesta estratègia encara que sempre atents a si la situació econòmica (o política, o de mercat) s’afebleix significativament, modificar el nostre perfil de risc.

This entry was posted in Notes gestió. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.