CARTA ALS INVERSORS 2013

Benvolguts inversors,

L’any 2013 ha estat marcat per una dotzena d’esdeveniments destacats que han influït en el moviment dels mercats, al confiança dels consumidors i finalment en la evolució de la economia. El principal d’aquests esdeveniments creiem que ha estat l’inici de la reducció del programa de liquidés dels EEUU. Va començar a cristal·litzar al juny provocant inicialment la major correcció de les borses durant l’any, així com la d’altres actius: or, renda fixa o l’Euro. Es un fet rellevant doncs la retirada d’aquests estímuls permetrà veure si els mercats han estat pujant per la força de l’excés de liquidés o realment hi ha una recuperació econòmica sostinguda en camí. Per tal de visualitzar be l’any adjuntem un gràfic amb aquesta dotzena d’esdeveniment que hem identificat amb un breu apunt sobre cadascun d’ells:

Economia

Les previsions de PIB del FMI per a l’any 2013 que va realitzar l’organisme al gener de 2013 preveien un creixement mundial del 3,5%, mentre que a la recent estimació d’aquest gener 2014 espera que acabi sent del 3%. Aquestes dades indicarien una deteriorament del creixement global durant l’any, en canvi, just a partir de l’estiu les dades econòmiques de la majoria de països occidentals van millorar, i posteriorment també al novembre i desembre (essent una excepció França). De forma que la sensació amb la que s’han quedat els mercats es de millora progressiva de la situació. Es cert però que els emergents a l’estiu únicament van aconseguir estabilitzar el debilitament de les seves economies i la sensació actual es de situació delicada per a molts d’ells (menor creixement i sortida de capitals financers). Ho podem veure amb la evolució de l’indicador avançat d’activitat PMI:

Una evolució similar l’hem vist amb altres indicadors avançats rellevants com l’ECRI, el CITIGROUP i el de la OCDE.

A nosaltres ens va fer incrementar la confiança la millora dels indicadors econòmics europeus doncs es la regió que ens preocupa més: models econòmics poc dinàmics (difícil créixer) i molt endeutament. Ens ho agafen però amb pinces doncs encara es aviat per veure si la recuperació econòmica es sostenible.

Mercat

Tot i les incerteses que encara hi ha sobre la taula (una de principal es el dèbil creixement i l’alt endeutament europeus) els mercats han acabat enregistrant un any molt positiu amb retorns acumulats significatius. Molts d’ells de fet acumulen des del 2009 un increment considerable, havent arribat a superar el nivell anterior a l’esclat de l’actual crisis financera:

Un dels factors que ha impulsat els índex han estat les entrades de flux de capitals a la renda variable i especialment aquest 2013 en detriment de la renda fixa (veure gràfic). L’altre factor que ha d’impulsar els mercats es el creixement dels beneficis. En aquest sentit els creixements han estat positius però dèbils: en el cas del S&P500 americà la mitjana ha estat del +4%. Això ha fet que els preus de les empreses s’anessin encarint (mesurat respecte  als beneficis a través del PER) a mesura que han anat pujant les cotitzacions (veure gràfic evolució PER). En general no ens trobem a un nivell excessiu de valoracions però hauríem de veure aquest any un bon creixement dels beneficis empresarials per mantenir i ampliar aquet nivell de cotitzacions.

Robust

Des de ROBUST vam enfocar l’any, com dèiem a la Carta del 2012, com una oportunitat per estar més exposats a la renda variable doncs el nivell d’incertesa del 2012 s’havia anat reduint. A la pràctica ha estat així, i hem passat d’una exposició mitja durant 2012 del 42% a una del 52% al 2013 (veure gràfic a baix). Els grans canvis que hem fet d’exposició durant l’any han estat; 1) ben al principi quan els americans van arribar a un acord in extremis sobre l’anomenat Fiscal Cliff la matinada del dia 31 de desembre, vam incrementar l’exposició del 50% al 60%; 2) posteriorment al febrer davant la incertesa de les eleccions italianes vam reduir puntualment fins gairebé el 40% i 3) després de l’estiu un cop les dades econòmiques a Europa van començar a confirmar una millora de la situació de creixement a tots els països i vam pujar fins al 60% on hem acabat l’any:

El retorn acumulat durant l’any ha estat de 11,4% (enfront un 17,4% del STOXX600) amb una volatilitat (risc) del 5,5% (enfront un 11,8% del STOXX600). Com sempre el nostre objectiu ha estat obtenir un rendiment interesant amb un risc controlat. En aquest sentit el rati Sharpe que mesura la relació entre risc i rendiment ha estat del 2,05 enfront l’ 1,46 del STOXX600. Per tant estem prou satisfets del resultat tot i que continuarem treballant per millorar-lo.

La selecció d’empreses ens ha funcionat be: les 14 empreses principals que hem tingut en cartera amb un pes similar durant l’any (entorn el 3,5 i el 4,5%) han tingut un rendiment mig del 31%. Les que han funcionat millor (veieu gràfic a baix) son UNIT4 (li han fet una oferta d’adquisició), GOOGLE (està traient molts bons resultats des de l’estiu publicant de nou un creixement molt interessants) i CAP GEMINI (cíclica, porta tres trimestres de millora de resultats). Les que s’han quedat enrere han estat APPLE (va corregir molt a principis d’any quan el mercat es va ajustar a les noves expectatives de creixement, però des del juny porta un repunt del 42%), CAF (també a principis d’any el mercat va penalitzar els nous marges operatius fruit de la nova tipologia de contractes, però des del març ha repuntat un 50%) i FAIVELEY (ha corregit recentment amb els resultats del tercer trimestre on va publicar menors marges operatius per noves plataformes i volatilitat en el ritme d’entrega de projectes, però ha començat el 2014 amb un repunt interessant).

El desglòs del rendiment del fons el teniu al quadre inferior. L’actiu que més ha aportat ha estat evidentment la renda variable. La renda fixa ha aportat ben poc doncs estem invertits en renda fixa a curt termini (en l’entorn actual de tipus tant baixos la renda fixa a mig i llarg ens sembla molt arriscada davant una futura pujada de tipus d’interès). Respecte al tipus de canvi ens ha afectat la caiguda respecte a l’Euro de les 4 divises a les que estem exposats per inversió en empreses (USD, CHF, NOK i SEK). Les cobertures ens han pal·liat l’impacte però. Finalment hi veureu les despeses del fons de tot l’any:

Perspectives 2014

Similar al que veiem al principis de 2013 la situació econòmica i política va millorant de forma progressiva i esperem que l’entorn sigui més bo aquest any que l’anterior. Així que d’entrada mirarem de tenir una exposició més elevada a la renda variable per poder aprofitar més el rendiment dels mercats. Dit això, queden una sèrie d’incerteses rellevants sobre la taula que potencialment poden provocar correccions significatives als mercats. A més si no es solucionen de forma encertada poden engegar de nou una espiral negativa que arrossegui els mercats i la economia capa a una nova recessió. Els factors més rellevants son dos; 1) la sortida dels flux de capitals dels països emergents. Durant aquest any arrel de la reducció del programa de liquidés dels EEUU vam veure sortides significatives i a finals d’any n’hi van haver de nou. Diferents emergents es troben amb un entorn de creixement dèbil fet que agreuja la situació; i 2) el creixement a Europa continua sent molt dèbil tot i la millora recent. En especial França s’ha quedat estancada. Aquest entorn juntament amb l’elevat endeutament ens fa vulnerables davant qualsevol impacte que pugi haver (excessius dèficits, deflació, manca d’acord en la Unió Bancaria, resolució crisis a Grècia o Portugal, …).

Com sempre doncs estarem pendents dels esdeveniment per ajustar el risc de ROBUST al respecte tot buscant obtenir un bon rendiment.

Gràcies un any més per la vostra confiança, quedem a la vostra disposició per qualsevol consulta que considereu oportuna.

Salutacions cordials i que tinguem tots un bon 2014

Laia Izquierdo, Sergio Soro i Lluís Peralta

Esta entrada fue posteada en Notas gestión, Seguimiento y taggeada , , . Guarda el Enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.