CARTA ALS INVERSORS 2014

El 2014 ha estat un any positiu per als mercats de renda variable, especialment als EEUU i bastants dels emergents, mentre que a Europa els guanys han estat més moderats. Els índex han estat sacsejats durant l’any per diversos esdeveniments de caire polític, però l’impacte més gran l’han rebut al 4rt trimestre degut als dubtes que, de nou, suscita el creixement econòmic mundial.

eventos - des 14

Fins a l’agost el mercat va patir primer per la devaluació del peso argentí al gener que va pressionar la resta d’emergents, després per a crisis a Ucraïna al març i l’abril i posteriorment a l’estiu per l’esclat de la guerra contra ISIS a l’Irak i Síria. Tot i això durant aquest període va anar recuperant les correccions i creixent, impulsat per les dades macro europees (especialment els PMIs) que seguien millorant lleugerament i les senyals del BCE indicant que actuaria de nou.

pmi - des14

A l’octubre però el mercat va corregir fort, arrastrat entre altres pel deteriorament del PMIs d’Alemania i la reducció de les expectatives de creixement per a Europa del FMI. Després va repuntar impulsat per l’anunci dels banc central de Japó, Xina i Europa de més polítiques expansives, i pels resultats empresarials del 3er trimestre (ingressos +3.8%, beneficis +7,3%). Però al desembre amb la baixada més pronunciada del petroli el mercat va tornar a caure per recuperar-se parcialment després que la Fed digués de nou que pujaria els tipus de forma molt gradual.

Els mercats

Els mercats de renda variable doncs com us dèiem han acabat generalment en positiu: STOXX600 +4,4%, S&P500 +11,4%, IBEX35 +3,7%. El mercat de renda fixa ha seguit reduint tipus, especialment els trams llargs i mitjans i especialment a Europa en vista de les accions del BCE. Al mercat de divises l’euro s’ha depreciat significativament enfront el USD, la lliura i el yuan mentre que s’ha apreciat respecte les divises nòrdiques.

ROBUST

ROBUST ha tancat l’any amb un rendiment del 8,04%, una volatilitat mitja del 7% i una exposició mitja a la renda variable del 59,4%. Estem prou satisfets doncs em aconseguit capturar bona part del rendiment que han donat els mercats de renda variable amb un risc molt inferior. Això s’ha traduït amb uns moviments menys bruscos del fons enfront el mercat i per tant una millor experiència d’inversió per als nostres accionistes.

robust 2014 des 14

El rendiment l’hem obtingut principalment dels actius de borsa que tenim en cartera que ens han generat un retorn del +8,3% per al fons. L’altre actiu que més ha rendit ha estat la exposició a les divises (+1,8%), en especial el USD i en segon terme la lliura esterlina. La Renda Fixa ens ha aportat poc (+0,2%) donat que els tipus estan molt baixos i a més tenim emissions a molt curt termini.

pa activo 2014 def

Per empreses destaca el rendiment que hem obtingut de Ryanair (+1,9%) i d’Apple (+1,8%). Ryanair a més de millorar els resultats amb la nova política de marketing s’ha beneficiat de la caiguda del cru. Apple per la seva banda va tenir un mal 2013 i aquest any ha recuperat creixement i marges en la seva activitat. De fet els resultats de les empreses de la cartera han estat bons (a falta del 4rt trimestre) a excepció dels de CAF, Vossloh i Philips. Les dues primeres estan digerint projectes que han esdevingut poc rentables mentre que Philips ha estat reestructurant l’empresa. En els tres casos seguim veien interessant mantenir la inversió.

En quant a la exposició que hem anat tenint a la Renda Variable ha estat bastant constant en torn al 60% excepte a principis de desembre. Aleshores vam baixar la exposició a nivells pròxims al 50% al veure que la macro alemanya es deteriorava de nou i el mercat estava esperant que el BCE anunciés la compra de deute públic amb el risc que encara no estès preparat per fer-ho, com així va ser.

Estrategia 2015

A la carta del 2013 esperàvem poder incrementar el % d’exposició a la Renda Variable, com així ha estat,  donada la millora de les variables macro a Europa. Aquest principi d’any està sent més complex doncs la situació econòmica a Europa es menys clara i la dels emergents ha seguit empitjorant (Brasil i Xina). I per altra banda els bancs centrals, a excepció de l’americà, estan incrementant les polítiques expansives. Caldrà veure també l’efecte de la baixada del petroli i la depreciació de l’euro en el creixement de les empreses i en el consum. Dels vectors que utilitzem per definir el risc que volem tenir a ROBUST doncs el que segueix manant es l’econòmic. L’altre vector que ens afecta més actualment es el de mercats doncs el repunt de la volatilitat està sent significatiu i sostingut i això ens porta també a reduir el risc del fons. Per ara doncs ens mantenim còmodes amb una exposició pròxima al 50% a l’espera que les variables evolucionin. Durant l’any però esperem que el creixement mundial segueixi recuperant-se progressivament el que ens permetria incrementar de nou la exposició.

estrategia - des 14

Seguim mantenint en cartera empreses amb uns balanços sanejats i de les quals entenem els factors que intervenen en la generació d’ingressos i dels seus marges. No invertim en sectors molt regulats o poc transparents ni en matèries primes, a més de seguir aplicant criteris de RSC per al seguiment de les empreses. Tots aquests factors creiem que ens seguiran ajudant a l’hora d’obtenir rendiments menys volàtils que els dels mercats.

Gràcies un any més per la vostra confiança. Com sempre quedem a la vostra disposició per qualsevol consulta que tingueu.

Salutacions cordials i que tinguem tots un bon 2015.

Sergio Soro i Lluís Peralta

 

 

 

Esta entrada fue posteada en Notas gestión. Guarda el Enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.