Què ha portat el franc suís a aquests nivells?

Aquest divendres 21 vam tenir la oportunitat de fer una xerrada al Centre Català Lausana-Ginebra a Suïssa.

Us adjuntem la presentació que vam utilitzar

Potser el punt més interessant es el que gira entorn tot el que ha fet el Banc Central suís (el SNB) per mirar de frenar el repunt del franc respecte l’euro sense aconseguir-ho. I això que ha estat el Banc Central més agressiu de tots. El pànic que ha generat la crisi a la resta d’Europa i la bona marxa de la economia del país ho han contrarestat. Arribats a aquest punt al SNB li queden pocs instruments: te un balanç gairebé equivalent al 100% del PIB del país i els tipus d’interès de referencia negatius.

Un fet que podria debilitar el franc seria un deteriorament de la economia, potser fruit precisament d’una moneda tant forta. També un increment significatiu de la despesa (pública i privada) i de la inversió que reduís el superàvit de la balança per compte corrent del país.

L’impacte per a moltes empreses del país, especialment les multinacionals, es limitat doncs únicament hi tenen una part dels seus costos allí i tenen recursos per reduir-los d’altres partides. De fet es pot veure com les cotitzacions de motles d’aquestes empreses (Novartis, Holcim, ABB, Nestlé) ja han recuperat els nivells anteriors a l’anunci del 15 de gener del SNB abandonant el tipus fix del 1,20.

Els catalans que treballen allí ens van donar el següent feedback:

  • Varies empreses han començat a oferir als treballadors que viuen fora del país pagar-los el sou en euros. Això ha incrementat les tensions entre les diverses nacionalitats.
  • Molts suïssos ja abans d’aquesta darrera devaluació de l’euro sortien fora per realitzar compres a supermercats durant el cap de setmana.
  • La sensació es que cada cop hi ha més gent al país (embussos autopistes)
  • Es relativament senzill aconseguir feina al país doncs hi ha rotació i les empreses busquen treballadors de forma constant.
  • La situació del mercat immobiliari es estable doncs els requisits a l’hora d’aconseguir el permís d’obra estan molt regulats i pautats. Potser veuen pressió a la baixa en preus de construcció donat que està incrementant la competència atreta per la bona evolució del sector.

L’altra info de la presentació gira entorn el funcionament de la borsa (inclosos els BRICs) i les alternatives d’inversió.

 

Esta entrada fue posteada en Entorno y taggeada . Guarda el Enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.